Μάρω Φιλίππου: «Χοροί στην Κοιλάδα του Νείλου»

 

Χοροί στην κοιλάδα τπυ Νείλου 1bΜετά το έργο «Οι Χαμένες Μουσικές της Αιγύπτου» (εκδ. Κέδρος), «Οι χοροί στην Κοιλάδα του Νείλου» αποτελούν μια συμπληρωματική, κατά κάποιο τρόπο, μελέτη που φιλοδοξεί να περιγράψει με κάθε δυνατή λεπτομέρεια, να αναλύσει και να ερμηνεύσει μια ιερή αλλά και κοσμική καλλιτεχνική δραστηριότητα, χαρακτηριστική της καθημερινής ζωής στη Φαραωνική και στην Ελληνορωμαϊκή Αίγυπτο. Στις σελίδες αυτής της μελέτης «εικονίζονται» θρησκευτικοί και μαγικοί χοροί τους οποίους χόρευαν φαραώ και ιερείς, χοροί αστρικοί και νεκρικοί. Περιγράφονται επίσης, συμβολικοί και μιμητικοί χοροί που αποτελούσαν αναπαράσταση φυσικών φαινομένων, καθώς και κοσμικοί χοροί εορτών ή συμποσίων. Αποκαλύπτεται έτσι, ένας κόσμος μαγικός: ένας κόσμος που άφησε τα βουβά αλλά τόσο εύγλωττα χνάρια του, χαραγμένα πάνω στις πέτρες της αγαπημένης κοιλάδας.

Η μελέτη αυτή την οποία εξέδωσε σε πεντακόσια αντίτυπα ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, είναι μια ανιδιοτελής προσφορά ευγνωμοσύνης και αγάπης της Μάρως Σωτηροπούλου-Φιλίππου υπέρ των σκοπών του Συνδέσμου.

Αφιερώνεται δε, στους  άγνωστους καλλιτέχνες της Αιγύπτου.

Λίγα λόγια για τη Μάρω Φιλίππου:

Μάρω ΦιλίππουΗ Μάρω Φιλίππου γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Σπούδασε μουσική στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα. Διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, δίδαξε πολλά χρόνια πιάνο και θεωρητικά της μουσικής. Υπό την καθοδήγηση της Σχολής Μουσικής του Νότιγχαμ, μελέτησε παιδαγωγική του πιάνου και ιστορία της μουσικής. Επίσης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική αγωγή της νηπιακής ηλικίας, διοργάνωσε μουσικές ακροάσεις καθώς και πολλές μαθητικές συναυλίες με συγκεκριμένη θεματολογία. Εγκαινίασε τη συγγραφική της δραστηριότητα στη δεκαετία του ’50, αρθρογραφώντας στις εφημερίδες «Ταχυδρόμος» και «Πάροικος», αλλά και σε γαλλικές εφημερίδες και σε περιοδικά της Αλεξάνδρειας και της Αθήνας. Από το 1990 ασχολείται αποκλειστικά με την επιμέλεια κειμένων και με τη μετάφραση. Έχει μεταφράσει βιβλία για παιδιά, μυθιστορήματα, δοκίμια, ταξιδιωτικά, λεξικό της μουσικής, κ.ά. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησαν οι ιστορικές της μελέτες: «Οι Χαμένες Μουσικές της Αιγύπτου» (2005) και «Τα ταξίδια του Ρόδου και του Σκαραβαίου» (2009).

Να σημειώσουμε ότι η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012. Θα μιλήσει ο συγγραφέας – λογοτέχνης κ. Ιούλιος Κέρπης. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός κ. Βαρβάρα Κυρίτση. Είσοδος ελεύθερη.

Μιχάλης Κ. Σκουλιός

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Πρόλογος, Παρουσιάσεις Βιβλίων. Bookmark the permalink.