Ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στο Αρβανιτοχώρι

 

ο 'Αγιος Δημήτριος

Ο ‘Αγιος Δημήτριος στο Αρβανιτοχώρι (Φωτ.: Μιχ. Κ. Σκουλιός)

Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε χθες ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Δημητρίου στο Αρβανιτοχώρι, όπως και σήμερα το πρωί η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Καρπάθου-Κάσου και του κλήρου του νησιού. Πλήθος πιστών συμμετείχαν στην ιερά ακολουθία και στη συνέχεια ιερά λιτανεία της εικόνας του Αγίου Δημήτριου, προστάτη του χωριού.

Εσωτερικό της εκκλησιάς του Αγίου Δημητρίου στο Αρβανιτοχώρι.

Εσωτερικό της εκκλησιάς του Αγίου Δημητρίου στο Αρβανιτοχώρι.

Το Αρβανιτοχώρι είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού. Καθώς αναφέρει ο Pouqueville, ονομάστηκε “Αρβανιτοχώρι” από κάποιους Αλβανούς οι οποίοι μετοίκησαν στην Κάσο κατά τον 15ο αιώνα, όταν το νησί είχε πια ερημωθεί εξ αιτίας των πειρατικών επιδρομών. Εικάζεται ότι όταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής κατέλαβε το νησί και υποσχέθηκε απαλλαγή από τους φόρους σε όσους ήθελαν να εγκατασταθούν σε αυτό, πιθανό στον αποικισμό να συμμετείχαν και Αρβανίτες.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μετά το πέρας του εσπερινού, το πλήθος των πιστών συγκεντρώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων για την τέλεση του πανηγυριού, το οποίο φημίζεται ότι είναι ένα από τα καλύτερα πανηγύρια του νησιού, δεδομένου ότι ο κόσμος αυτή την εποχή είναι πολύ λιγότερος από το καλοκαίρι.

Για όσους δεν γνωρίζουν, στο κασιώτικο πανηγύρι, η επιτροπή κάθε εκκλησιάς προσφέρει δωρεάν φαγητό, μεζέδες και κρασί σε όλους τους προσκυνητές οι οποίοι συρρέουν από όλα τα χωριά. Όπως ορίζει το τοπικό έθιμο, στην προετοιμασία του πανηγυριού (μαγείρεμα, σερβίρισμα φαγητού κ.λπ. εργασίες) συμμετέχουν κάτοικοι του χωριού κάθε ηλικίας.

Στο κασιώτικο πιάτο προσφέρεται το ξακουστό κόκκινο πιλάφι με κανέλα, που παρασκευάζεται από ζωμό αμνοεριφίων (προσφορά των κτηνοτρόφων του νησιού), κοκκινιστό κρέας, ντολμαδάκια και πατάτες τηγανητές.

Μετά το πέρας του φαγητού ακολούθησε γλέντι με τοπικά μουσικά συγκροτήματα, το οποίο γλέντι όπως μας πληροφόρησαν τηλεφωνικά κράτησε μέχρι τα ξημερώματα… 

Μιχάλης Κ. Σκουλιός

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.