Η μη συλλογή αποδείξεων κρύβει πέναλτι

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο σύστημα συλλογής των αποδείξεων. Ενώ αρχικά η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την κατάργηση της συλλογής αποδείξεων, οι πιέσεις της τρόικας ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο όχι μόνο να διατηρήσει το σύστημα αλλά και να το κάνει επαχθέστερο για τους φορολογουμένους.

     Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις αξίας μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 25% του ετήσιου εισοδήματός τους, εφόσον το εισόδημα αυτό είναι μέχρι 42.000 ευρώ. Αν το εισόδημα υπερβαίνει το όριο αυτό, οι αποδείξεις που υποχρεούνται να μαζέψουν πρέπει να έχουν συνολική αξία 10.500 ευρώ (το 25% των 42.000 ευρώ). Όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν πέναλτι φόρου 21% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετήσιου δηλωθέντος ή ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος.

      Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 7.500 ευρώ για να έχει την έκπτωση φόρου. Στην περίπτωση που μαζέψει λιγότερες αποδείξεις, π.χ. 6.500 ευρώ, τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο 210 ευρώ. 

Πηγή: Εφ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Οικονομία, Κυριακή 18-11-2012

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Πρόλογος. Bookmark the permalink.