Η σύνταξη στα χρόνια του μνημονίου -Τι αλλάζει από 1.1.2013 στα όρια συνταξιοδότησης σε όλα τα ταμεία

Βίαιη «εκτίναξη» των ορίων συνταξιοδότησης, κατά δύο έτη, σε όλες τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων επιφέρει το τρίτο μνημόνιο άμεσα, από 1ης Ιανουαρίου 2013. Αυτό επέρχεται με τον συνδυασμό δύο διατάξεων του τρίτου μνημονίου που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και «εγκλωβίζουν» -τουλάχιστον για δύο έτη- όλους τους ασφαλισμένους που δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως το τέλος του 2012. Αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή των νέων διατάξεων εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας με 18 εγκυκλίους.

«Το Βήμα της Κυριακής» απλοποίησε και παρουσιάζει το σύνολο των αλλαγών για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων στα υφιστάμενα ασφαλιστικά ταμεία.   

Σύμφωνα με τις διατάξεις του μνημονίου, οι δύο ρυθμίσεις με τις οποίες επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα είναι:

Πρώτον, η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67), αλλά και η αντίστοιχη αύξηση των ενδιάμεσων ορίων συνταξιοδότησης.

Δεύτερον, η άμεση ισχύς από 1ης Ιανουαρίου 2013 των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας-έτη ασφάλισης), οι οποίες προβλεπόταν να διαμορφωθούν σταδιακά την 1η Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (Ν. 3863/2010).

Με τον τρόπο αυτόν, από το 2013 οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης διαμορφώνονται για όλους τους ασφαλισμένους είτε στο 62ο έτος ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης είτε στο 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ασφάλισης.

Πέραν της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει: Νέο «χαράτσι» 5%-20% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης). Πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για όλες τις συντάξεις. Μειώσεις ως και 83% στο εφάπαξ βοήθημα. Περικοπή του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών. Καθιέρωση προϋποθέσεων για τη χορήγηση της σύνταξης των ανασφαλίστων.

Δείτε αναλυτικά τις κατηγορίες :

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Παπαδής Κώστας, Ημερομηνία:  25/11/2012 / 05:45 

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Πρόλογος. Bookmark the permalink.