Ολοκληρωμένη και στο φως η ιστορία της Καρπαθιακής επαναστάσεως

Απελευθέρωση- ΚάρπαθοςΣτα στενά των Μενετών μεγάλωσαν και μεγαλώνουν γενιές και γενιές, με τα όνειρα σκορπισμένα στον Μπονέντη, τόσο που σε κάθε πέρασμα τα νιώθεις, τα αναπνέεις και τις μικρές ώρες της νύχτας τα αισθάνεσαι.

    Είναι ο ξεχωριστός συντοπίτης μας, ο Ντίνος Μελάς που ένα τέτοιο όνειρο το έκανε στόχο ζωής. Ο ξεσηκωμός των προγόνων Μενετιατών, η πετυχημένη επανάσταση κατά του άξονα το 1944, έγινε για τον Ντίνο προσωπική υπόθεση, μια ιστορία που πίστεψε πως η ακριβής καταγραφή της θα την κρατούσε ζωντανή και για τις επόμενες γενιές που μακριά από βιωματικές εμπειρίες, εύκολα ξεχνούν, εκείνα τα γεγονότα, που καθόρισαν την διαδρομή μας δίχως να το γνωρίζουμε.

      Ο Ντίνος έφυγε ξαφνικά, ταξίδεψε πρόωρα για το χωριό του Μικρού Πρίγκιπα, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό πρώτα στην οικογένεια του και έπειτα στο νησί, την Κάρπαθο που η ανάγκη για καταγραφή και διάσωση του παρελθόντος είναι εξίσου σπουδαία με το παρόν και καθορίζει τον μελλοντικό χαρακτήρα μας.

        Η μελέτη του για τον ξεσηκωμό του τόπου είχε ήδη τελειώσει και βρισκόταν στο στάδιο της ολοκλήρωσης, μα η μοίρα δεν άφησε στα χέρια του την χαρά της παρουσιάσεώς της.

     Σήμερα παραδίνεται, έτοιμο πια, το εννιακοσιασέλιδο πόνημα του. Ο επιστήθιος φίλος του Γιώργος Τσαμπανάκης και η σύζυγος του Εύη Μελά, κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια μιας δύσκολης εκδοτικής πορείας και να ξεδιπλώσουν την ιστορία στα μάτια μας.

      Είναι η ίσως η πρώτη στιγμή που ο ξεσηκωμός, η επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1944, απλώνεται μπροστά μας μακριά από την όποια αμφισβήτηση και αμφιβολία.

          Η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο:

    «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944», έκδοση της πρώην Αυτοδιοίκητης Κοινότητας Μενετών Καρπάθου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου και ώρα 18:15 στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, οδός Σταδίου 13 στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και με την καθοριστική οργανωτική μέριμνα του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου-Κάσου κ. Μιχάλη Ερωτόκριτου.

      Θα μιλήσουν οι:

α. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Καθηγητής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

β. Κωνσταντίνος Δ. Σβoλόπουλος, Ακαδημαϊκός – Ομότιμος Καθηγητής Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

γ. Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης, Ομότιμος Καθηγητής Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαιδεύσεως του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Με τιμή, σας προσκαλούν:


-Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Τομέας Πολιτισμού Δωδεκανήσου).

-Η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου-Κάσου.

-Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς.

-Ο Σύλλογος των Aπανταχού Καρπαθίων.

-Ο Σύλλογος των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου «Η Κοίμησις της Θεοτόκου».

 

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Πρόλογος. Bookmark the permalink.