Τα κασιώτικα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα

ηηηη

Στιγμιότυπο από την πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 -εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη με την ομάδα των Κασίων καλαντιστών στην Αθήνα. Φωτ.: Μιχ. Κ. Σκουλιός

Σήμερα, παραμονή του νέου έτους, Δευτέρα 31 του Δεκέμβρη, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μια ομάδα από συμπατριώτες της παροικίας της Αθήνας, του Πειραιά αλλά και από το νησί μας, συνοδευόμενη από τους μουσικούς Γιώργο Κίκη-λύρα, Αντώνη Εμμ. Καραγιαννάκη-λαούτο, Γιάννη Φραγκούλη-πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Α-Π, Γιώργο Στρατιώτη -γραμματέα του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων, καπετάν Γιάννη Μαστρανδρέα, κορίτσια με τοπικές ενδυμασίες και πολλούς άλλους νέους, ξεκίνησε να ψάλλει τα κάλαντα στις 9 το πρωί από το κανάλι της τηλεόρασης ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη.

Μετά τα κάλαντα και τις σχετικές προς όλους ευχητήριες μαντινάδες, οι Γιώργος Κίκης, Αντώνης Καραγιαννάκης και Γιάννης Μαστρανδρέας αφιέρωσαν σκωπτικές μαντινάδες προς τους παρευρισκομένους-καλεσμένους-κυρίως πολιτικά πρόσωπα της εκπομπής-, εμπνεόμενοι από την κρίση της εποχής, στο τέλος τούς πρόσφεραν τοπικά γλυκίσματα. Στη συνέχεια οι Κασιώτες καλαντιστές, όπως μας πληροφόρησαν, παρά τη συνεχή βροχόπτωση της ημέρας, σκοπεύουν να επισκεφθούν διάφορες εταιρείες, όπως και το γραφείο του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου. Ο κύκλος των επισκέψεών τους θα κλείσει μετά τις 3 μμ. -αν όλα πάνε καλά- για το συνηθισμένο γλεντάκι στο Κασιώτικο καφενείο του Πειραιά.

Τώρα, απ’ ότι μαθαίνουμε, στο νησί μας, μια ομάδα από νέους της Αγίας Μαρίνας με συνοδεία οργάνων, Νεκτάριος Σταματάκης-λύρα, Ανδριανός Χασαπλαδάκης-βιολί, Μαρκαντώνης Δημητρίου-Λύρα, Νικολάκης Στρευλός-λαούτο και πολλούς άλλους, ξεκίνησαν από το πρωί και λένε τα κάλαντα σε όλα τα χωριά με σκοπό να μαζέψουν χρήματα για να τα διαθέσουν στη συντήρηση της μικρής εκκλησιάς στην «Αμμούα», τον Άγιο Κωνσταντίνο.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.