Η ΕΤ-3 στην Κάσο

Της ανταποκρίτριάς μας Μαίρης Ι. Φραγκούλη

Συνεργείο της ΕΤ3 αποτελούμενο από τέσσερα άτομα, αφίχθηκε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη 20 Μαρτίου στην Κάσο, προκειμένου το κρατικό κανάλι της Θεσσαλονίκης να προβεί σε μια σειρά γυρισμάτων για την εκπομπή του, «Ελλήνων Δρώμενα». Αμέσως ο Δήμος Κάσου κινητοποίησε όλους τους τοπικούς συλλόγους του νησιού, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίας Μαρίνας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρβανιτοχωρίου, τον Σύλλογο Νεολαίας Κάσου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, όπου σε σχετική συνάντησή τους, αποφασίστηκε η συμμετοχή τους στα τριήμερα γυρίσματα.

Stigmi;otypo

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα στον Άγιο Γεώργιο στις «Χαδιές»

Τα πρώτα εσωτερικά γυρίσματα έγιναν στο καφενείο του χωριού Αρβανιτοχώρι, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρβανιτοχωρίου με τη συμμετοχή των κατοίκων πραγματοποίησε γλεντάκι όπου οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και έπαιξαν οι Νεκτάριος Σταματάκης, Ανδριανός Χασαπλαδάκης (λύρα-τραγούδι), ο Νικόλας Νικολάκης και ο Βασίλης Χασαπλαδάκης (λαούτο). Τους μεζέδες πρόσφερε η Πελαγία Χειμωνέτου, ντολμαδάκια και γλυκίσματα ο Π. Σ. Αρβανιτοχωρίου.

Ένα άλλο πάλι εσωτερικό γύρισμα έγινε στην Αγία Μαρίνα, συγκεκριμένα στο χώρο του καφενείου «Οι Πλάκες», του Μηνά Ι. Μηνά, όπου ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας και ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων πραγματοποίησε χάρη των γυρισμάτων ένα μικρό γλέντι προσφέροντας εδέσματα και γλυκά. Μέλη του συλλόγου και άλλοι παρευρισκόμενοι χόρεψαν παραδοσιακούς σκοπούς που έπαιξαν ο  Ηλίας Κ. Περσελής (λύρα), ο Γιώργος Κανάκη Περσελής (λαούτο- τραγούδι) και ο Μηνάς Ι. Μηνάς (τραγούδι).

Το χορευτικό της Αγ. Μ.

Αναμνηστική φωτογραφία με το χορευτικό του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας στην αίθουσα της εκκλησιάς του Αγ. Γεωργίου.

Επίσης με συμμετοχή του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεολαίας Κάσου έγινε ένα εξωτερικό γύρισμα στον αυλόγυρο της εκκλησιάς του Αγίου Γεωργίου στις Χαδιές, όπου κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές χόρεψαν τους σκοπούς που έπαιξαν οι μουσικοί, Ντίνος Μ. Μηνάς (λύρα-λαούτο), Ανδριανός Χασαπλαδάκης (λύρα), και τραγούδησαν ο Δημήτρης Σ. Περσελής και ο Μιχάλης Ι.(Αγά) Ασπράς.

Το συνεργείο της ΕΤ3 κατά την παραμονή του στο νησί, επισκέφθηκε διάφορα μητάτα της Κάσου και συνομίλησε με αγροτοκτηνοτρόφους, ναυτικούς και με κατοίκους όλων των χωριών. Και έμεινε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η εκπομπή από την Κάσο «Ελλήνων Δρώμενα» θα μεταδοθεί γύρω στο Πάσχα, για την ακριβή ημερομηνία και ώρα θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα.

Κλείνοντας τη σύντομη ανταπόκρισή μας από την Κάσο, σας ενημερώνουμε ότι την Καθαρή Δευτέρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρβανιτοχωρίου με συμμετοχή 42 ατόμων, πραγματοποίησε εκδρομή στον Άγιο Γεώργιο της «Βρύσης», όπου πέταξαν τους αετούς τους, έφαγαν τα νηστίσιμά τους και ακολούθησε μικρό γλεντάκι μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.