Οι φράουλες και το πρόβλημα

Γράφει ο Γιώργος Βαξεβανίδης

126484g-manolada_fraoulesΚαθημερινά «εκδικάζονται» στις οθόνες των τηλεοράσεων, στα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, υποθέσεις της καθημερινότητας.

Αυτόκλητοι δικαστές, οι δημοσιογράφοι, οι εκφωνητές και οι παρουσιαστές, αναφέρονται στα γεγονότα της επικαιρότητας και η παρουσίασή τους έχει τη μορφή έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.

Κι αυτές οι «αποφάσεις» υπηρετούν τη σκοπιμότητα του εντυπωσιασμού. Κυριαρχούνται από το στοιχείο της υπερβολής και της διαστρέβλωσης.

Έτσι, στο βωμό της ακροαματικότητας, κατακρεουργείται η αντικειμενικότητα και παραγνωρίζεται η αλήθεια.  

Ένα πρόσφατο γεγονός είναι το αποτρόπαιο περιστατικό των πυροβολισμών εναντίον των απλήρωτων εργαζομένων αλλοδαπών στις φυτείες της φράουλας στη Μανωλάδα.

Η αναφορά σ’ αυτό και η προβολή του από τα ελληνικά και κυρίως από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ξεπέρασε κάθε όριο και κάλυψε την ουσία του προβλήματος.

Στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έγινε πρώτο θέμα μια μεμονωμένη εγκληματική ενέργεια, με αποτέλεσμα να περάσει το μήνυμα, ότι αυτό αποτελεί πάγια τακτική των καλλιεργητών.

Στα εξώφυλλα ξένων περιοδικών εμφανίσθηκαν φράουλες που έσταζαν αίμα. Κι ακόμη αιματοβαμμένα χέρια και εξόφθαλμα εμπαθή δημοσιεύματα, με συνέπεια να δημιουργείται η εντύπωση ότι ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος της χώρας αποτελεί συμμορία εγκληματιών.

Όλα αυτά κάλυψαν το βάθος του προβλήματος. Ενός προβλήματος, το οποίο προσποιούνται ότι δεν το βλέπουν όλοι εκείνοι που είχαν και έχουν χρέος να το επιλύσουν.

Τα γεγονότα της Μανωλάδας, όμως, δεν αντιμετωπίζονται  με τις καταδικαστικές ανακοινώσεις κυβέρνησης και κομμάτων. Ούτε μπορούν αυτές να αποτρέψουν την προφανή ζημιά που έγινε σε εθνικό επίπεδο στη χώρα του Ξένιου Διός και μάλιστα τις παραμονές έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στις προτροπές των ασπόνδων «φίλων» μας για μποϋκοτάζ αυτού του κερδοφόρου προϊόντος μας, της φράουλας.

Ο χειρισμός αυτού του μεμονωμένου εγκληματικού περιστατικού από τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης έγινε άμεσα αισθητός στην περιοχή. Οι συνεταιρισμένοι αγρότες αναγκάσθηκαν να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση.

-Για να τονίσουν ότι οι καλλιεργητές της φράουλας δεν είναι συμμορία.

-Για να επισημάνουν ότι το ευπαθές αυτό προϊόν κινδυνεύει, από την έλλειψη εργατικών χειρών και τον περιορισμό της ζήτησης, λόγω του μποϋκοτάζ, να παραμείνει στα χωράφια και να σαπίσει.

-Για να ζητήσουν τη συνδρομή του κράτους στη θέσπιση κανόνων παραμονής και εργασίας των αλλοδαπών, δεδομένου ότι οι Έλληνες – παρά το ενάμισι εκατομμύριο των ανέργων αποφεύγουν τις αγροτικές εργασίες – ώστε να μπει φραγμός σε κάθε εκμεταλλευτή της ανθρώπινης ανάγκης.

Αυτό το κράτος, που στάθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει τη λαθρομετανάστευση, που μεταβλήθηκε έτσι σε χωματερή της ανθρώπινης δυστυχίας, πρέπει να αναζητήσει και να βρει τους τρόπους που θα καταστήσουν το πρόβλημα ευρωπαϊκό. Να πείσει τον ευρωπαϊκό βορρά ότι η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδος, ως μέρους της Ευρώπης, από τη συρροή οικονομικών λαθρομεταναστών δεν αντιμετωπίζεται με την ισχνή Frontex ούτε και με τη δημιουργία μερικών στρατοπέδων τύπου Γκουαντάναμο για όσους συλλαμβάνονται.

Ταυτόχρονα όμως, απαιτείται η θέσπιση αυστηρών ποινών και η μεγιστοποίηση των προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία.

Όσοι δεν εθελοτυφλούν καταλαβαίνουν ότι η ανασφάλιστη εργασία αλλοδαπών στερεί θέσεις από τους Έλληνες. Και ταυτόχρονα, με τη συνέργεια της εγκληματικότητας μιας μερίδας λαθρομεταναστών, επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και διογκώνει την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ολοφάνερα ποιοι επωφελούνται από όλα αυτά.

Και θα κλείσω αυτό το σημείωμα τονίζοντας ότι ο διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλας έδειξε το δρόμο. Διεμήνυσε στους πελάτες της τράπεζας ότι θα σταματήσει κάθε δανειοδότηση προς εκείνους που θα διαπιστωθεί ότι απασχολούν ανασφάλιστους εργάτες.

Είθε αυτή η ενέργεια να έχει και συνέχεια και να μην επιστρέψουμε στα ίδια μόλις ξεχαστεί το αποτρόπαιο περιστατικό της Μανωλάδας. 

♦ Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του site διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Διαλογισμοί-Γνώμες-Απόψεις, Πρόλογος. Bookmark the permalink.