Αντώνης Γ. Κουλουκουντής (1922-2000)

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Σκουλιός *

Αντ. ΚουλουκουντήςΟ Αντώνης Κουλουκουντής ήταν δευτερότοκος γιος του Γεωργίου Μαρτή Κουλουκουντή και της Μαρίας Παπαδάκη, που ήταν αδελφή του κασιώτη μεγαλοεφοπλιστή Αντώνη Γ. Παπαδάκη.

Γεννήθηκε στο Γαλάτσι της Ρουμανίας το 1922, και τέλειωσε το γυμνάσιο στις Σπέτσες. Το Νοέμβριο του 1939, αναχώρησε για την Αμερική, όπου εργαζόμενος, φοιτούσε συγχρόνως στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του κολεγίου Columbia, κάνοντας αργότερα και μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο.

Μετά την αποφοίτησή του από το Columbia College, το 1943, κατατάχθηκε εθελοντής στην Αμερικανική Αεροπορία, λαμβάνοντας μέρος σε μάχες στον Ειρηνικό ωκεανό. Όταν απολύθηκε από το στρατό, το 1946, επέστρεψε στην  Ελλάδα, όπου εργάστηκε αρχικά στο ναυτικό γραφείο του θείου του Αντώνη Παπαδάκη και στη συνέχεια στη ναυλομεσιτική εταιρία του Αναστασάτου, «Blidery and Rothchild».

Με τη βοήθεια του εξάδελφού του Μανώλη Η. Κουλουκουντή, το 1946 αγόρασε τα πρώτα του τρία πλοία. Το 1952 συνεργάσθηκε για διάστημα δύο χρόνων με κινέζους επιχειρηματίες και στη συνέχεια αγόρασε έξι πλοία στα οποία ύψωσε τη λιβεριανή σημαία, χρονοναυλώνοντάς τα.

Το 1956 σε συνεργασία με έναν άλλο εξάδελφό του, τον Ηλία Ιωάν. Κουλουκουντή, ιδρύουν στη Νέα Υόρκη την «Ocean Carriers».

Το 1959, με τη μεγάλη κρίση, αναγκάσθηκε να πουλήσει όλα τα πλοία του και να εργαστεί ως ανεξάρτητος αρχιμηχανικός. Όμως το 1964, όταν οι συνθήκες καλυτερεύουν, αγοράζει ένα δεξαμενόπλοιο συνεταιρικά με το γιο τού Μανώλη Η. Κουλουκουντή, τον Μιχάλη. Η συνεργασία τους κράτησε πολλά χρόνια.

Ο Αντώνης Γ. Κουλουκουντής ήταν ο εμπνευστής των μετατροπών από δεξαμενόπλοια σε πλοία τύπου «Bulker».

Από το 1986, εκτός των ναυτιλιακών εργασιών, μαζί με τον εξάδελφό του Μιχάλη Εμμ. Κουλουκουντή, ήταν συνιδιοκτήτης στη Νέα Υόρκη, μιας εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, της «Ram Broadcasting Coμε υποκαταστήματα σε οκτώ μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα ήταν γνωστή τελευταία, η επιχειρηματική δραστηριότητά του με την ίδρυση του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού «Seven X». Την επιχείρηση αυτή διατήρησε λίγο διάστημα, και στο τέλος την εκποίησε χάνοντας σημαντικό τμήμα των αρχικών κεφαλαίων του.

Ο Αντώνης Γ. Κουλουκουντής, αγαπητός στους Κασιώτες της Νέας Υόρκης, πάντοτε ήταν κοντά στις δύσκολες στιγμές τους. Για την ηθική και υλική προσφορά του, η «Κασιακή Αδελφότητα Αμερικής» τον ανακήρυξε επίτιμο Προεδρό της.

Ο Αντώνης Κουλουκουντής πέθανε αρχές του 2.000 και τάφηκε στη Νέα Υόρκη.

*Μιχάλης Κ. Σκουλιός: «Κασιώτες στην Αμερική και τον Καναδά (1899-2004)», Αθήνα 2007. Έκδοση Δήμου Κάσου, Χορηγία ΕΘΝΙΚΗΣ Ασφαλιστικής.

♦ Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του site διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in ΜΟΡΦΕΣ, Πρόλογος. Bookmark the permalink.