To 7o «Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης» στην Πάτμο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                             
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΚΑΣΟΥ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Κάρπαθος: 03-07-2013,  Αρ. Πρωτ. : 929

Προς τα ΜΜΕ Δωδεκανήσου

Πραγματοποιήθηκε στην Πάτμο  το 7ο «Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης» με τη  συμμετοχή πολιτισμικών φορέων της Πάτμου, της Καρπάθου, της Σάμου, της Καλύμνου, της Λέρου, της Αστυπάλαιας και των Λειψών. Στο φετινό 7ο «Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Πάτμου» τιμώμενο νησί ήταν η Κάρπαθος που συμμετείχε με την ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου.

Την Καρπαθιακή αντιπροσωπεία που απέσπασε κολακευτικές κριτικές αποτελούσαν οι: Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης, Σύμβουλος Πολιτισμού για θέματα Καρπάθου της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου-Κάσου και οι παραδοσιακές μαγείρισσες: α) Μαρίνα Κρητικού-Τσαμπανάκη (Όλυμπος) β) Μαρίτσα Διακομηνά-Τσαμπανάκη (Όλυμπος) γ) Μαριγούλα Γεραπετρίτη-Νικητιάδου (Μεσοχώρι) δ) Μαρία Χριστοδουλάκη-Τσαπραλή (Απέρι) ε) Καλλιόπη Βασιλειάδου-Παπακώστα (Όθος) οι οποίες παρουσίασαν στο φεστιβάλ Καρπάθικες παραδοσιακές συνταγές με εξαιρετικό τρόπο. Δύο απ’ αυτές μάλιστα βραβεύτηκαν από την επιτροπή των έμπειρων γευσιγνωστών του Φεστιβάλ που απαρτιζόταν από τους: Λευτέρη Λαζάρου, πολυβραβευμένο Αρχιμάγειρα, Engin Akin (κορυφαία γευσιγνώστρια της Τουρκίας), Νίκο Χριστοφόρου (Λέσχη αρχιμαγείρων), Άρτεμι Τζίτζη (Αθηνόραμα), Γεωργία Κοφινά.

Πιο συγκεκριμένα τα πιάτα «ντολμαδάκια με χοιρινό κρέας» της κ. Μαριγούλας Γεραπετρίτη-Νικητιάδου (Μεσοχώρι) και «τούρτες με μυζήθρα» της κ. Μαρίτσας Τσαμπανάκη-Διακομηνά (Όλυμπος) βραβεύτηκαν από τους έμπειρους γευσιγνώστες στην κατηγορία των κρεατικών και των γλυκών αντίστοιχα.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ακόμη οι Ολυμπίτες παραδοσιακοί μουσικοί Μανώλης Νικ. Λεντάκης, λύρα, λαούτο, τραγούδι, Γιάννης Μηνά Τσαμπανάκης, τσαμπούνα, λαούτο, τραγούδι και Μανώλης Μιχ. Μπαλασκάς, λύρα, λαούτο, τραγούδι που πλημμύρισαν την Πάτμο με ήχους της Καρπάθου.

Χορηγοί της Καρπαθιακής αντιπροσωπίας ήταν η Ένωση Ξενοδόχων Καρπάθου με εισήγηση του Προέδρου της  Ηλία Αλεξίου και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Όθους του Δήμου Καρπάθου και τοπικός οινοπαραγωγός Κωστής Μαντινάος. 

Το  «Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης» αποτελεί πλέον ένα σοβαρό και καθιερωμένο θεσμό για το νησί της Πάτμου και την ευρύτερη περιοχή, που χαίρει ιδιαίτερης εκτιμήσεως στο χώρο της Ελληνικής γαστρονομίας.

Με την επιστροφή της Καρπαθιακής Αντιπροσωπίας από το Φεστιβάλ ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου-Κάσου  Μιχάλης Ερωτόκριτος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εξαιρετικά επιτυχημένη συμμετοχή της αντιπροσωπίας της Καρπάθου στο 7ο «Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης» της Πάτμου και τα βραβεία που αυτή απέσπασε στην πρώτη μόλις συμμετοχή της αποδεικνύουν ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για την ανάπτυξη και του γαστρονομικού τουρισμού στην Κάρπαθο ως εναλλακτική μορφή τουρισμού».

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Πρόλογος. Bookmark the permalink.