Στα Σπάτα το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου Το θύμα, ένας ηλικιωμένος άνδρας, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σωτηρία

Το πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου για φέτος εντοπίστηκε  σε ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος πάσχει από σοβαρά νοσήματα. Το θύμα, που διαμένει στα Σπάτα της Αττικής, έχει μεταφερθεί και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) από την Αττική υποδηλώνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου από τα τέλη Μαΐου.

Πρόσφατα η ομάδα ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε και για την ύπαρξη του ιού του Δυτικού Νείλου και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα ή έχουν ήπια συμπτωματολογία και δεν χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

Συνήθως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους (με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς.  

Τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση  εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ).

Συστήνεται επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Επίσης, συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες στις περιοχές, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων και  καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων.

Ο τίγρης των Ιλισίων

Φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου μπορεί δυνητικά να είναι και τα 50 είδη κουνουπιών που εντοπίζονται στη χώρα μας (από τα 3.500 είδη του ζουν στον πλανήτη).

Ωστόσο, εκείνα που έχουν μπει στο στόχαστρο των επιστημόνων είναι τα 5 είδη κουνουπιών του υπογένους Stegomyia τα οποία, σύμφωνα με τον βιολόγο, εντομολόγο κ. Πάνο Πετράκη, ερευνητή του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, είναι πιο επιθετικά και μεταφέρουν πολύ πιο εύκολα τον ιό από τα υπόλοιπα είδη.  

Ο πληθυσμός των κουνουπιών αυτών – μεταξύ των οποίων είναι και ο  Τίγρης _ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Μάλιστα, στην Αττική υπολογίζεται ότι τα είδη του υπογένους Stegomyia αποτελούν σε αριθμό το 10% του συνόλου των κουνουπιών, ειδικά σε περιοχές όπως η Φιλοθέη, το Ψυχικό, τα Ιλίσια, ο Άγιος Στέφανος κλπ.

«Απαιτείται επιδημιολογική μελέτη σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού και σε όλους τους μετανάστες ώστε να εντοπιστούν οι φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Για παράδειγμα σε ορισμένες χώρες τα άτομα αυτά απομονώνεται στη διάρκεια της νύχτας  -καλύπτονται με ειδικά εμποτισμένα πέπλα- ώστε να μην μπορούν να τσιμπηθούν από τα κουνούπια και να μεταδώσουν τον ιό στον υγιή πληθυσμό», αναφέρει ο κ. Πετράκης.

Πηγή>ΤΟ ΒΗΜΑ-Κοινωνία-16-7-2013

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Πρόλογος. Bookmark the permalink.