Το μικρό λιμανάκι του Εμπορειού

Η μικρή πλαζ στον Εμπορειό όπως είναι σήμερα. Φωτ. Μ.Κ. Σκουλιός

Η μικρή πλαζ στον Εμπορειό όπως είναι σήμερα. Φωτ. Μ.Κ. Σκουλιός

Γράφει η Ελένη Χαλκιάδου Βαξεβανίδου

κρίση σε όλα της τα επίπεδα και το ψυχρό καλοκαιράκι, αραίωσαν την κίνηση στον Εμπορειό, την κοσμική πλαζ της Κάσου. Ένα ορμίσκο που γνώρισε μετασχηματισμούς και δόξες  στο διάβα των αιώνων.

Το μικρό νησάκι μας, η Κάσος, διαθέτει λίγες παραλίες για μπάνιο. Η κάθε μία απ’ αυτές, έχει τη δική της ομορφιά και εξαρτάται από τα γούστα του κάθε κολυμβητή, ποια θα προτιμήσει. 

Το λιμανάκι του Εμπορειού, αποτελεί την «κοσμική πλαζ» του νησιού. Είναι ένας εύκολα προσβάσιμος προστατευμένος όρμος, με αμμουδερή ακρογιαλιά και διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους λουόμενους.  Επίσης φιλοξενεί και την κοσμική ψαροταβέρνα της Κάσου, για καλοφαγάδες.  

Η εκκλησία της Παναγίας του Εμπορειού, ένα παμπάλαιο μνημείο υψηλής αισθητικής, το οποίο παρ’ όλα τα προβλήματα που παρουσιάζει λόγω της φθοράς του χρόνου, δεν παύει να είναι ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής, κυριαρχεί στην περιοχή.  Λίγο πιο ψηλά διακρίνεται η εκκλησία της Πέρα Παναγιάς και ο οικισμός Παναγία.

Το μικρό αυτό λιμανάκι αποτελούσε από τα πολύ παλιά χρόνια, πόλο έλξης της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Η αρχαιολογική σκαπάνη, έφερε στο φως υπολείμματα αρχαίων ναών, καθώς και εκκλησίας των πρωτοχριστιανικών χρόνων στην περιοχή αυτή. Επίσης είναι γνωστό ότι πολύ αργότερα στο σημείο αυτό υπήρχαν ταρσανάδες. 

Ο Ζαχαρίας Χαλκιάδης, στα Λαογραφικά του, αναφέρει την ύπαρξη ενός μικρού μόλου, στο μικρό λιμανάκι, ως «το μολαράκι του καλόγερου». Σύμφωνα με αυτή την καταγραφή, ο μικρός αυτός μόλος κατασκευάστηκε από τον μοναχό Χριστόφορο, ένα μοναχικό άνθρωπο, με ομιχλώδες παρελθόν και ιστορία, ο οποίος ήρθε και κατοίκησε στην Κάσο το 1860. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγραφές, ο τόπος διαμονής του ήταν ψηλά στα κακοτράχαλα βουνά, όπου και έχτισε το μικρό μοναστήρι του Αϊ Μάμα. 

Αυτός, έχοντας υψηλές γνώσεις βοτανολογίας και πιθανόν ιατρικής, περιέθαλπε τους πάσχοντες κατοίκους της Κάσου. Η κοινωνική του προσφορά προς το νησί ήταν τεράστια. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, κατασκεύασε και το «μολαράκι» στον όρμο του Εμπορειού  με τη βοήθεια ευεργετημένων κασιωτών και ναυτικών.

Για πολλά χρόνια, όπως είναι γνωστό, το νησί της Κάσου δε διέθετε λιμάνι. Τα καράβια, αρχικά προσέγγιζαν στον μικρό όρμο της «Χελάτρου», στο νότιο μέρος του νησιού ή στην βραχονησίδα «Μακρά», όπου έριχναν άγκυρα και η μεταφορά επιβατών και αποσκευών γινόταν με καΐκια ή βάρκες, σ το λιμανάκι της «Μπούκας».

Το πρώτο λιμάνι, στο οποίο προσέγγιζαν πλοία ήταν αυτό του Εμπορειού, το οποίο κατασκευάστηκε στη δεκαετία του ‘60 με τη χρηματοδότηση κασιωτών εφοπλιστών. Για πολλά χρόνια, ήταν ένας χώρος που έσφυζε από ζωή, καλοδέχτηκε εκατοντάδες επισκέπτες και «κονζελήδες» και είχε όλα τα γνωρίσματα ενός λιμανιού με τα γνωστά αλισβερίσια.  

Εκεί γινόταν και ο ελλιμενισμός ψαροκάικων, και  ήταν συγχρόνως και μία πρότυπη ψαραγορά. Οι παλαιότεροι σίγουρα θυμούνται την αναμονή στην προβλήτα, την δρασκελιά μες τα καΐκια και το «ξεψάρισμα» από τα δίχτυα των ψαράδων, που γέμιζαν κουβάδες με ολόφρεσκα ψάρια, ενώ  ακόμα σπαρταρούσαν. 

Αρκετά συχνά το καλοκαίρι προσέγγιζαν και κότερα και πολλοί «επώνυμοι» της showbiz, επέβαιναν ινκόγκνιτο.

Σαν λιμάνι, εγκαταλείφθηκε, όταν κατασκευάσθηκαν χώροι προσέγγισης πλοίων σε άλλο μέρος του νησιού, μέχρι την αποπεράτωση του λιμανιού με την σημερινή του μορφή, στην είσοδο του οικισμού του Φρυδιού.

Σήμερα, το μικρό αυτό λιμανάκι, σαν πλαζ πια, φιλοξενεί τους λουόμενους του καλοκαιριού. Εξακολουθεί να είναι τόπος έντονης κοινωνικής δραστηριότητας, διασκέδασης και απόλαυσης.

Την ημέρα, κάποιος μπορεί να κάνει μπάνιο στα ήσυχα νερά του Εμπορειού, ατενίζοντας τα βουνά της Καρπάθου. Στην άκρη του τελευταίου ορατού βράχου του όρμου, διακρίνεις το μικρό γραφικό εκκλησάκι του «Αι Γιάννη της Μαρίτσας». Στέκει εκεί, λες και θέλει να ξεπροβοδίσει τους ταξιδευτές προς το γειτονικό νησί.   

Θα ήθελα να κλείσω την μικρή αυτή περιγραφή του λιμανιού του Εμπορειού, με την πρόταση, να τολμήσετε ένα νυχτερινό μπάνιο εκεί, κατά προτίμηση με πανσέληνο. Θα έχετε σίγουρα μία αξεπέραστη εμπειρία για το θησαυροφυλάκιο των αναμνήσεών σας.

♦ Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του site διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Ιστορικά - Λαογραφικά Θέματα, Πρόλογος. Bookmark the permalink.