Ευθύνες

Γράφει ο Γιώργος Βαξεβανίδης

Είχε ξεσηκωθεί το Πανελλήνιο πριν από λίγο καιρό, όταν κάποια ευρωπαϊκά έντυπα δημοσίευσαν υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για το λαό μας. Ένα λαό, που θυμάται την ιστορία του, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη όποτε τον συμφέρει και τις ξεχνά στην υπόλοιπη καθημερινότητά του.

Δεν είναι στις προθέσεις μου να υπερασπιστώ τις γενικεύσεις των Ευρωπαίων. Θα επισημάνω όμως ότι χρησιμοποίησαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις για να μας κατηγορήσουν. Και μας πρόσβαλαν.

Κάποια περιστατικά όμως, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, με υποχρεώνουν να επισημάνω ότι δεν είμαστε άμοιροι ευθύνης. Κι αυτό γιατί στην πολιτική του εντυπωσιασμού, που ακολουθείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη χώρα μας και στο εξωτερικό, θυσιάζεται ό,τι καλό και προβάλλονται μόνον τα αρνητικά.

Οι επιδόσεις των Ελλήνων όπου γης, στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας, των επιστημών και σε πλείστους ακόμη τομείς, καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο στα δελτία ειδήσεων. Κάποτε μάλιστα, εάν εμπλέκεται σ’ αυτά και η πολιτική, απαξιώνονται από την εκάστοτε αντιπολίτευση.

Αντίθετα, οι κατ’ επίφαση δημοσιογράφοι, αφιερώνουν ώρες πολλές σ’ ό,τι αρνητικό.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι το θέμα των επιδομάτων τυφλότητας. Μέρες τώρα εφημερίδες και κανάλια μας απασχολούν με ανακοίνωση του ΙΚΑ ότι μετά τη Ζάκυνθο, διαπιστώθηκε ότι στην Κάλυμνο, μεταξύ των 156 πολιτών που λάμβαναν επίδομα τυφλότητας, πραγματικά τυφλοί ήταν μόλις οι 52 και στη Ρόδο, εντοπίσθηκαν 116 από τους 131. Και φυσικά αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους Ευρωπαίους «φίλους» μας.

Στο σημείο αυτό προκύπτει το ερώτημα εάν υπεύθυνες γι’ αυτή τη «λαμογιά» -όπως συνηθίσαμε να αποκαλούμε κάθε ανάλογο φαινόμενο- είναι μόνον οι υγειονομικές επιτροπές. Κι αυτό γιατί όλα έχουν οσμή από πολιτικές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις για τη χορήγηση του επιδόματος αλλά και για να μη γίνει έλεγχος από το ΙΚΑ τόσα χρόνια.

Ένα ακόμη γεγονός, που έγινε γνωστό μέσα στην τουριστική περίοδο και μας εκθέτει, είναι η παραβατικότητα κάποιων επιχειρηματιών.

Ειδικότερα ανακοινώθηκε ότι σε 1.088 ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, κατοικίες και ξενοδοχεία διαπιστώθηκαν 2.473 παραβάσεις σε 538 επιχειρήσεις. Κι αυτές είναι ένα ελάχιστο μέρος της φοροδιαφυγής, που αποτελεί το εθνικό μας σπορ. Γιατί δεν μάθαμε το μερίδιο της φοροδιαφυγής των κατόχων των πολυτελών γιοτ και θαλαμηγών, που τα «βαφτίζουν» επαγγελματικά για να αποφύγουν την καταβολή των φόρων και το χαρακτηρισμό τους ως τεκμηρίων.

Τα πρωτεία, πάντως, της παραβατικότητας, στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, έχει η Ρόδος, όπου βεβαιώθηκαν παραβάσεις στο 84,62% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν.

Ακολουθεί η Ζάκυνθος με 80,00%, η Σαντορίνη με 77,14%, η Τήνος με 72,73%, η Πάρος με 68,18%, η Σύρος με 57,89%, η Αργολίδα με 45,45%, η Μεσσηνία με 44,44%, η Μύκονος με 43,33%, η Κορινθία με 40,00%,  η Αίγινα με 37,14% και η Χαλκιδική με 37,00%.

Κι ο χορός της φοροδιαφυγής καλά κρατεί.

Πρόσφατα, εξ άλλου, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση από την 1η Αυγούστου του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση από 23 σε 13 %. Ευελπιστεί ότι αυτό θα φέρει μείωση στις τιμές των σχετικών καταστημάτων, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη προσέλευση καταναλωτών και επομένως την αύξηση των εσόδων του κράτους.

Πριν όμως εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, οι καταστηματάρχες του χώρου της εστίασης δήλωσαν μέσω των εκπροσώπων τους ότι δεν προτίθενται να κάνουν καμιά μείωση. Κι αυτό γιατί, όπως λένε, είχαν ήδη μειώσει τις τιμές των προϊόντων τους για να μη χάσουν τους πελάτες τους.

Το μέτρο προβλήθηκε υπέρμετρα ως προς τα προσδοκώμενα αποτελέσματά του. Αλλά αυτά τείνουν να ακυρωθούν πριν ακόμη εφαρμοσθεί η μείωση του ΦΠΑ.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, τα «συνήθη υποζύγια», όπως τους αποκαλεί ο λαός μας, παρακολουθούν αμήχανα όλα αυτά και η απογοήτευσή τους ότι μπορεί κάποτε αυτό το κράτος να διορθωθεί όλο και μεγαλώνει. Ιδιαίτερα μάλιστα όσο συνεχίζουν να είναι στο απυρόβλητο οι ιδιοκτήτες των offshoreεταιριών, οι «ένοικοι»της «Λίστας Λαγκάρντ» και οι ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών και αυτοκινήτων, που δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ το χρόνο!…    

Είθε αυτή η αμηχανία να μην μεταβληθεί κάποτε σε οργή γιατί πολύ φοβάμαι ότι τότε «θα σηκωθεί ο ένας να φάει τον άλλο», κατά τη λαϊκή ρήση.

♦ Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του site διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Διαλογισμοί-Γνώμες-Απόψεις, Πρόλογος. Bookmark the permalink.