«Πετώντας πάνω από το Αιγαίο»

Έργο του ζωγράφου Π. Ζουμπουλάκη

Έργο  από το ποιητικό πέταγμα του ζωγράφου Π. Ζουμπουλάκη στο Αιγαίο (Φωτ.: Μιχ. Κ. Σκουλιός)

Γράφει η Μάρω Σωτηροπούλου- Φιλίππου

«Πετώντας πάνω από το Αιγαίο», ο  καλλιτέχνης βλέπει αγριεμένες θάλασσες και έρημες στεριές, βλέπει κύματα απειλητικά και αφρούς ασυγκράτητους, βλέπει απάνεμες ακτές και κόλπους τρυφερούς. «Πετώντας πάνω από το Αιγαίο», η ματιά του ακουμπά σε πρωτόφαντα κομμάτια γης, σε βαθιά γαλάζια νερά, σε σκοτεινά βράχια και σε απύθμενα υδάτινα μονοπάτια.

 «Πετώντας πάνω από το Αιγαίο», ο καλλιτέχνης οραματίζεται την εικαστική ανάπλαση μυστικών και φανερών τοπίων, γήινων και υδάτινων κόσμων. Επινοεί μια νέα χαρτογράφηση του πελαγίσιου χώρου και μας ξεναγεί σε μια συναρπαστική καλλιτεχνική σύλληψη. Έτσι, το ποιητικό πέταγμα πάνω από το Αιγαίο, γίνεται έργο τέχνης, γίνεται συγκινητική κατάθεση ψυχής, γίνεται έκθεση ζωγραφικής.

Με τίτλο «Πετώντας πάνω από το Αιγαίο», η έκθεση του διακεκριμένου ζωγράφου Πέτρου Ζουμπουλάκη, η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Λήμνο, έδωσε τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να ανακαλύψουν νέες διαδρομές σε τοπία που  η τέχνη και η τεχνική του δημιουργού αναπλάθει δίνοντάς τους φανταστικές, ακαθόριστες, μυστηριακές διαστάσεις,  μέσα σε ένα ρευστό περίγυρο.

Αλλά γι αυτόν τον σπουδαίο δημιουργό αξίζει, νομίζω, να δώσουμε κάποιες πληροφορίες, χρήσιμες κυρίως σε νεαρούς αναγνώστες που δεν είχαν την τύχη να ακούσουν γι αυτόν ή να δουν έργα του.

Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Σπούδασε, επίσης, Σκηνογραφία, Διακόσμηση και Διαφήμιση κοντά στον Βασίλη Βασιλειάδη και μελέτησε Βυζαντινή και Λαϊκή Τέχνη. Διοργάνωσε στην Ελλάδα 35 ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στις σημαντικότερες διεθνείς Biennales. Παράλληλα, εργάστηκε για το θέατρο και τον κινηματογράφο, φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια.

Ωστόσο, ο καλλιτέχνης είναι γνωστός και για το διδακτικό του έργο. Δίδαξε Διακοσμητικές Εφαρμογές, Ελεύθερο Σχέδιο και Χρώμα στη Σχολή Διακοσμητών ΑΤΟ-Δοξιάδη, Σκηνογραφία στις Σχολές ΑΤΕΣ και Βακαλό, και τέλος, Διακοσμητικές Εφαρμογές και Χρώμα στο Χώρο,  στα ΤΕΙ Αθηνών.

Έργα του Πέτρου Ζουμπουλάκη βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, σε Μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και σε συλλογές Υπουργείων και τραπεζών, σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, στην Πινακοθήκη της Βουλής,  καθώς και σε αρκετές Πινακοθήκες Δήμων. Μια από αυτές και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης, στον Κοντιά Λήμνου. Εκεί όπου φιλοξενείται η έκθεση «Πετώντας πάνω από το Αιγαίο και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει τα έργα του Πέτρου Ζουμπουλάκη μέσα σε ένα πανέμορφο, αναπαλαιωμένο πέτρινο κτίριο .

Να προσθέσουμε εδώ, ότι η Πινακοθήκη, ένα πραγματικό κομψοτέχνημα μέσα στον γραφικό οικισμό  του Κοντιά, είναι κτίριο που αγοράστηκε και αναπαλαιώθηκε από τους κατοίκους του. Στόχος τους ήταν να στεγάσουν έργα βαλκάνιων δημιουργών που είχαν πάρει μέρος στα δύο Βαλκανικά Συμπόσια Ζωγραφικής του 1999 και του 2001, τα οποία είχαν διοργανωθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοντιανών.

Από εκεί, λοιπόν, από τον πανέμορφο Κοντιά της Λήμνου,  πετάξαμε φέτος πάνω από το Αιγαίο, μαζί με τον Πέτρο Ζουμπουλάκη και πήραμε ένα μήνυμα συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των βαλκανικών λαών που ελπίζουμε να επαναλαμβάνεται ισχυρότερο και στο μέλλον. 

♦ Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του site διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Από καλλιτεχνική άποψη..., Πρόλογος. Bookmark the permalink.