Η γιορτή της σιτάκας 2013 στο Αρβανιτοχώρι

Στιγμιότυπα από τη γιορτή της σιτάκας 2013. Φωτογραφίες: Μιχ. Κ. Σκουλιός

Στιγμιότυπα από τη γιορτή της σιτάκας 2013. Φωτογραφίες: Μιχ. Κ. Σκουλιός

To εκκλησάκι του Αγ. Παντελεήμονα στο Αρβανιτοχώρι.

To εκκλησάκι του Αγ. Παντελεήμονα στο Αρβανιτοχώρι

Πέρασαν κιόλας πέντε χρόνια από τότε που ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αρβανιτοχωρίου, καθιέρωσε για πρώτη φορά την εξαιρετική ιδέα για τη γιορτή της σιτάκας, ενός από τα πιο γνωστά κτηνοτροφικά προϊόντα του νησιού μας.

Η γιορτή αυτή, χθες βράδυ, 26 του Ιούλη, ενηλικιώθηκε και έγινε πλέον θεσμός. Θεσμός που προσέβαλε ένα επί πλέον χαρακτήρα, αφού επεκράτησε αυτή τη μέρα να τιμώνται για την προσφορά τους στο νησί μας σημαντικά πρόσωπα.

Μέλη του Π. Συλλόγου Αρβανιτοχωρίου

Μέλη του Π. Συλλόγου Αρβανιτοχωρίου

Της πολιτιστικής γιορτής του χωριού, προηγήθηκε από νωρίς, η τέλεση του εσπερινού στη μικρή εκκλησούλα του Αγίου Παντελεήμονα, που βρίσκεται χτισμένη σε βράχο στην κεντρική πλατεία, τον οποίο εσπερινό παρακολούθησαν εκτός των κατοίκων του Αρβανιτοχωρίου και πολλοί επισκέπτες άλλων οικισμών και παραθεριστές.

Η γιορτή της σιτάκας φέτος ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση, γύρω στις 9:30 το βράδυ, δεδομένου ότι στην πλατεία του χωριού, που είχε διαμορφωθεί και διακοσμηθεί κατάλληλα, μέχρι την ώρα αυτή, προσέρχονταν συνεχώς και άλλοι.

Τον κόσμο, ο οποίος είχε γεμίσει σχεδόν όλη την πλατεία όπως και την πλατεία της Μαρούκλας, καλησπέρισε και καλωσόρισε η κ. Ισαβέλλα Εμίρη-Ξενάκη, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως, φέτος για πρώτη φορά, καθιερώνεται η συμβολική είσοδος των πέντε ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν για την επισκευή της σάλας του Αγίου Δημητρίου, που παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα.

O δήμαρχος Κάσου κ. Δ. Ερωτόκριτος τη στιγμή της απονομής τιμητικής πλακέτας στον κ. Moutin.

O δήμαρχος Κάσου κ. Δ. Ερωτόκριτος τη στιγμή της απονομής τιμητικής πλακέτας στον κ. Moutin

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Κάσου κ. Δημήτρης Ερωτόκριτος κλήθηκε να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό, όπως επίσης κλήθηκε και η κ. Σοφία Τσουκαλά, ως εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρβανιτοχωρίου, λόγω έκτακτης απουσίας της προέδρου κ. Μαίρης Ι. Φραγκούλης, να κηρύξει την έναρξη της γιορτής.

Φέτος, τα τιμώμενα πρόσωπα στη γιορτή της σιτάκας ήταν δύο:

1. Ο κ. Pierre Moutin για την εύρεση και διαχείριση του νερού στην Κάσο. Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι ο κ. Moutin, όταν πρωτοήλθε από την Γαλλία στην

Ελλάδα, τυχαία είχε γνωριστεί με τον αείμνηστο Ανδρέα Καμπούρη στην Αθήνα. Η γνωριμία αυτή αξιοποιήθηκε για το καλό των κατοίκων ώστε σήμερα το νησί να απολαμβάνει του σημαντικού αυτού αγαθού που είναι το νερό.

Την αναμνηστική πλακέτα απένειμε ο δήμαρχος Κάσου κ. Δ. Ερωτόκριτος. Ο κ. Moutin αφού παρέλαβε συγκινημένος την τιμητική πλακέτα απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό στα γαλλικά, τον οποίο μετέφρασε η σύζυγός του Sabin στα ελληνικά. Στη συνέχεια η κ. Ρένα Αρετού αναφέρθηκε στην ανεύρεση του νερού στην Κάσο από τον κ. Moutin. Η εφημερίδα δεσμεύεται να δημοσιεύσει προσεχώς αυτό το αξιόλογο χρονικό.

O πρόεδρος της Ο.Δ.Σ. Α-Π. απονέμει την τιμητική πλακέτα στον Γ.Νικολάκη - Λιόντα

O πρόεδρος της Ο.Δ.Σ. Α-Π. απονέμει την τιμητική πλακέτα στον Γ. Νικολάκη – Λιόντα

2.  Ο παλαίμαχος και αειθαλής κτηνοτρόφος και παραγωγός σιτάκας κ. Γιώργης Νικολάκης «Λιόντας», στο πρόσωπο του οποίου τιμώνται και όλοι οι κτηνοτρόφοι του νησιού. Ο Γιώργης Νικολάκης είναι σήμερα 91 ετών και η προσφορά του στη διατήρηση της κτηνοτροφίας με παραδοσιακό τρόπο είναι μεγάλη.

Την αναμνηστική πλακέτα κλήθηκε να απονείμει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Α-Π, κ. Γιάννης Φραγκούλης.

Για τη σιτάκα κλήθηκε να μιλήσει ο πρώην  διευθυντής του Λυκείου Κάσου, κ. Νίκος Ξενάκης. Την αξιόλογη αυτή ομιλία, παρεχώρησε ο κ. καθηγητής στη «Νέα Φωνή της Κάσου», την οποία θα δημοσιεύσουμε τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων της ημέρας, ένα εξίσου σημαντικό γεγονός ήταν η αδελφοποίηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρβανιτοχωρίου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Θωμά, «Ο ΛΟΓΙΟΣ» του νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Μέλη του Π.Σ. Αγ. Θωμά "Ο Λόγιος" προσέρχονται στη γιορτή της σιτάκας

Μέλη του Π.Σ. Αγ. Θωμά «Ο Λόγιος» προσέρχονται στη γιορτή της σιτάκας

Η απόφαση της αδελφοποίησης πάρθηκε με το πρακτικό αριθμός 5 του Συλλόγου Αρβανιτοχωρίου. Και στα πλαίσια αυτά κλήθηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Λόγιος», κ. Θωμάς Τριτσικάκης, να  απευθύνει χαιρετισμό. Ακολούθησε ανταλλαγή πλακετών και φακέλων.

Η στιγμή της αδελφοποίησης των δύο Συλλόγων

Η στιγμή της αδελφοποίησης των δύο Συλλόγων

Στη συνέχεια το πρόγραμμα της γιορτής της σιτάκας περιλάμβανε επίδειξη παραδοσιακών χορών από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αρβανιτοχωρίου και του Αγίου Θωμά Κρήτης.

Το χορευτικό συγκρότημα Αρβανιτοχωρίου χόρεψε ζερβό, ροδίτικο, και σούστα. Το μουσικό συγκρότημα Κάσου αποτελούνταν από τους: Δημήτρη Σ. Περσελή (λύρα-τραγούδι), Νεκτάριο Σταματάκη (λύρα-τραγούδι),  Ντίνο Μ. Μηνά (λαούτο), Ανδριανό Β. Χασαπλαδάκη (λύρα-βιολί-τραγούδι) και Χρυσοβαλάντη Κασιωτάκη (λαούτο).

Το χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου Κρήτης, ξεκίνησε με σούστα και συνέχισε με συρτό μαλεβιζιώτη, σιγανό πεντοζάλι, και συρτό. Την κρητική ορχήστρα αποτελούσαν οι: Σάββας Σμπώκος (λύρα), Θανάσης Τελεντάκης (λαούτο) και Κώστας Μαντουβάς (λαούτο).

Το χορευτικό συγκρότημα Αρβανιτοχώριου χορεύοντας τον ζερβό.

Το χορευτικό συγκρότημα Αρβανιτοχώριου χορεύοντας το ζερβό.

Μετά το πέρας του μουσικού προγράμματος προσφέρθηκαν σε όλους τους παρευρισκομένους  μακαρόνια με τη σιτάκα, μεζέδες και κρασί. Ακολούθησε ρίψη βεγγαλικών, μουσική και τραγούδια με τους μουσικούς Κρήτης και Κάσου. Απ’ ότι πληροφορηθήκαμε το γλέντι τέλειωσε στις 7 το πρωί.  

Το χορευτικό συγκρότημα Π. Σ. Αγίου Θωμά Ηρακλείου Κρήτης σε δράση...

Το χορευτικό συγκρότημα Π. Σ. Αγίου Θωμά Ηρακλείου Κρήτης σε δράση…

Χορηγοί της θαυμάσιας αυτής εκδήλωσης: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Κασίων, Σύλλογος των Εν Ελλάδι Κασίων στην Αθήνα και οι κτηνοτρόφοι της Κάσου.


Μιχάλης Κ. Σκουλιός

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.