Μεγάλο καλαμάρι «θράψαλο», μήκους 1 μέτρου και βάρος 6 περίπου κιλών ξεβράστηκε στην «Αμμούα» της Κάσου

1397751_585899238164318_458157553_oΤη φωτογραφία τη δημοσίευσε στο facebook συνεργάτης μας εκπαιδευτικός Μηνάς Η. Περσελής, ο οποίος την τράβηξε με τη μηχανή του, πριν λίγες μέρες. Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής στις 22 Δεκεμβρίου, στην περιοχή «Βάρκες», πολύ κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην ακρογιαλιά της «Αμμούας». Το καλαμάρι – «θράψαλο» του οποίου το μήκος είναι περίπου ένα μέτρο, το ξέβρασε το κύμα. Στη φωτογραφία εικονίζεται και μία καβουρομάνα, η οποία ετοιμάζεται να γευθεί ένα από τα πλοκάμια του…

Ως γνωστό, τα περισσότερα από τα καλαμάρια δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 60 εκατοστά. Κάποια ωστόσο είναι γιγάντια και το μήκος του μπορεί να φθάσει και τα 13 μέτρα.

Το 2003 ανακαλύφθηκε ένα κολοσσιαίο καλαμάρι, «Mesonychoteuthis hamiltoni». Το είδος αυτό μπορεί να φτάσει τα 14 μέτρα σε μήκος, και είναι το μεγαλύτερο  ασπόνδυλο. Έχει επίσης τα μεγαλύτερα μάτια στο ζωικό βασίλειο. Ένα ακόμα γιγάντιο καλαμάρι (Architeuthis) φωτογράφισαν Ιάπωνες επιστήμονες το 2005. Το χειμώνα του 2012 μια ερευνητική ομάδα κατάφερε να κινηματογραφήσει ένα ζωντανό γιγάντιο καλαμάρι σε βάθος 600 μέτρων νότια της Ιαπωνίας.

Πρόσφατα, το φετινό Οκτώβρη, ένα γιγάντιο καλαμάρι μήκους 9 μέτρων και βάρους181 κιλών ξεβράστηκε στην ακτή Λα Αρένα, στην Καντάμπρια της Ισπανίας. Το γιγάντιο αυτό καλαμάρι, του γένους Architeuthis, συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ασπόνδυλα ζώα στον πλανήτη.

Όταν ανακαλύφθηκε το καλαμάρι, που μοιάζει να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας, στην  παραλία βρισκόταν ο φωτογράφος Enrique Talledoο οποίος δήλωσε: «ένιωσα τυχερός που ήμουν ανάμεσα στα λίγα άτομα που το είδαν, καθώς τα γιγάντια καλαμάρια ζουν σε μεγάλα βάθη και ελάχιστα ξεβράζονται νεκρά στις ακτές».

Το μεγάλο καλαμάρι που εξέφρασε το κύμα στην «Αμμούα» ανήκει στα «Θράψαλα»

Πολλοί έχουν τη χειρότερη άποψη για τα μη αυθεντικά καλαμάρια, τα «θράψαλα», τα οποία λένε ότι είναι πολύ σκληρά…

Πώς ξεχωρίζουμε όμως τα καλαμάρια από τα θράψαλα;…

Το καλαμάρι ανήκει στην κατηγορία «Loligo vulgaris», ενώ το θράψαλο  «Omma strephessagittatus».

Και τα δύο είδη ανήκουν στην κατηγορία των δεκαπόδων κεφαλόποδων μαλακίων. Ψαρεύονται σε μεγάλες ποσότητες στις Ελληνικές θάλασσες και έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους. Το σώμα τους είναι μακρόστενο, μαλακό και γλοιώδες. Στο πρόσθιο μέρος που βρίσκεται το κεφάλι φέρουν δέκα πλοκάμια με βεντούζες από τα οποία τα οκτώ είναι ίσα μεταξύ τους και τα δύο μεγαλύτερα. Στο πίσω μέρος του σώματος σχηματίζονται δύο τριγωνικά πτερύγια.

Παρά τις ομοιότητές τους, τα είδη αυτά διαφέρουν στην ποιότητα και την τιμή. Το καλαμάρι έχει κρέας μαλακό και περισσότερο εύγευστο και είναι σημαντικά μεγαλύτερης εμπορικής αξίας από το θράψαλο.

Βασική διαφορά τους και εύκολα αναγνωρίσιμη από τον καταναλωτή είναι στα πτερύγια που φέρουν στο πίσω άκρο του σώματος. Στο καλαμάρι τα πτερύγια καλύπτουν το μεγαλύτερο μήκος του σώματος, μέχρι και τα 2/3 αυτού, ενώ στο θράψαλο καλύπτουν λιγότερο από το μισό μήκος του σώματος.

♦ Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του site διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Πρόλογος. Bookmark the permalink.