Μέσα σε τρείς ημέρες πρέπει να εξοφληθούν πέντε φόροι – Για την πληρωμή είναι απαραίτητη η εκτύπωση της «ταυτότητας οφειλής»

Τρεις ημέρες προθεσμία έχουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι για να πληρώσουν κατά περίπτωση έως και πέντε διαφορετικούς φόρους. Τα έσοδα από αυτή τη διαδικασία θα μετρήσουν στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να «μοιράσει» περίπου 700 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.

Έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν φόρους εισοδήματος, ακινήτων και φόρους πολυτελείας. Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ ή σε δόσεις με πιστωτική κάρτα ή μέσω της πάγιας ρύθμισης που προβλέπει την καταβολή των οφειλών έως και 12 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, στην περίπτωση της ρύθμισης υπάρχουν προσαυξήσεις.

Η πληρωμή των φόρων γίνεται πλέον αποκλειστικά στις τράπεζες ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Βασική προϋπόθεση ο φορολογούμενος να έχει εκτυπώσει ή να γνωρίζει την «Ταυτότητα οφειλής» η οποία αποτελείται από 30 αριθμούς.

Η εκτύπωση της Ταυτότητας οφειλής υπάρχει μέσα στο σύστημα TAXISnet (www.gsis.gr) και ο φορολογούμενος με τους κωδικούς πρόσβασης μπορεί να εισέλθει στο σύστημα και στον προσωπικό του λογαριασμό προκειμένου να αναζητήσει τις οφειλές του.

Ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό ή εκείνο που «αντέχει» η τσέπη του.

Οι φόροι για τους οποίους λήγει η προθεσμία την ερχόμενη Παρασκευή είναι οι εξής:

1. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Αφορά τους φορολογούμενους που διαθέτουν αυτοκίνητο 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου παρέχεται έκπτωση 1,5%.

2. Φόρος εισοδήματος οικονομικού έτους 2013. Όσοι φορολογούμενοι έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα το Νοέμβριο υποχρεούνται να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε μία δόση μέχρι την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Σε αυτούς έχει υπολογιστεί έκπτωση 1,5% για εφάπαξ καταβολή.

3. Χαράτσι Ακινήτων μέσω ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ 2012):  Αφορά τους φορολογούμενους που εντοπίστηκαν μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση  μην έχουν πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 διότι είχαν καθυστερήσει να πληρώσουν το ρεύμα και η ΔΕΗ μετέφερε την οφειλή στην εφορία. Μάλιστα για εκείνους που μαζί με το ρεύμα είχαν πληρώσει και το χαράτσι η ΔΕΗ σε επόμενους λογαριασμούς τους το είχε επιστρέψει. Οι εν λόγω φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν αναδρομικά το «χαράτσι» που φαίνεται ότι είναι απλήρωτο μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου.

4. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας ετών 2011 και  2012. Αφορά την 6η δόση των δύο φόρων, και η οποία επιβαρύνει ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η επόμενη δόση θα είναι και η τελευταία και πρέπει να καταβληθεί έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

5. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2013. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την 4η δόση του ΦΑΠ 2013. Η επόμενη και τελευταία δόση θα καταβληθεί και αυτή έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να πληρώσουν τους παραπάνω φόρους με χρήση πιστωτικής κάρτας έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν πέραν της έκπτωσης που δίνει το υπουργείο Οικονομικών για εφάπαξ καταβολή π.χ. στο φόρο εισοδήματος και έως 12 άτοκες δόσεις.

Όσοι ρυθμίσουν τις οφειλές απευθείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να το πράξουν σε 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 8,25%.

Υπενθυμίζεται ότι αίτηση για πάγια ρύθμιση υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στην εφορία.

Πηγή>ΤΟ ΒΗΜΑ-Οικονομία> Σιωμόπουλος Ντίνος: 29-1-2014/06:00 

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Πρόλογος. Bookmark the permalink.