Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και η μετακίνηση των μαθητών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                              
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΚΑΣΟΥ     
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ       

                                                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Κάρπαθος 22/09/2014 Αρ. Πρωτ: 1419

 Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και η μετακίνηση των μαθητών.

Μετά τα όσα συνέβησαν και όσα ακούστηκαν γύρω από το θέμα της μετακίνησης των μαθητών  του νησιού μας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι επιβεβλημένο να επισημανθούν τα πραγματικά γεγονότα προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί ώστε να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 ξεκίνησε η σχολική περίοδος με αγιασμούς σε όλα τα σχολεία του νησιού μας, οπότε από την ημέρα εκείνη έπρεπε να αρχίσει και η μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.

Το έργο αυτό εκτελείται από τον τοπικό συγκοινωνιακό φορέα που είναι το ΚΤΕΛ, το οποίο υπογράφει σχετική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία μεταβιβάστηκε πρόσφατα η αρμοδιότητα αυτή.

Έτσι, θα έπρεπε να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ των δύο φορέων αλλά παρουσιάστηκαν δύο προβλήματα.

Το ένα το οποίο αφορούσε τις τιμές των καυσίμων ξεπεράστηκε μετά τις ενέργειες του έγιναν από το Επαρχείο με προσωπική παρέμβαση του Επάρχου Γιάννη Γ. Μηνατσή και τη μεσολάβηση της Διευθύντριας Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κας Καλλιόπης Διακαντώνη.

Μεταξύ των βασικών δικαιολογητικών που προβλέπει ο νόμος για να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης από τον Περιφερειάρχη ήταν και βεβαίωση δημόσιου φορέα εν προκειμένω του ΚΤΕΟ, ότι τα οχήματα δημόσιας χρήσης όπως είναι τα λεωφορεία τα οποία θα μετέφεραν τους μαθητές θα έπρεπε να είχαν περάσει από τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο και να είχαν το πιστοποιητικό καταλληλότητας από το ΚΤΕΟ.

Όταν αυτό ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΚΤΕΛ Καρπάθου η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι κανένα από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που εκτελούν δρομολόγια και μεταφέρουν ανθρώπινες ψυχές (!) δεν είχε περάσει από τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο εδώ και δύο χρόνια!!!

Παρά τις προσπάθειες και τις προσωπικές παρεμβάσεις του Επάρχου, η αρμόδια υπηρεσία των Εντελλομένων Εξόδων η οποία θα έκανε τον τελικό έλεγχο για την έγκριση της σύμβασης, ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο να εγκρίνει τη σύμβαση εάν δεν υπήρχε η βεβαίωση του ΚΤΕΛ και κατά την γνώμη μας καλώς έπραξε.

Ζητήθηκε να σταλούν όλοι οι αριθμοί κυκλοφορίας των λεωφορείων που θα εκτελούσαν τα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Ρόδου, όπου όντως  διαπιστώθηκε ότι όλα τα οχήματα, δέκα(10) τον αριθμό, δεν είχαν περάσει από τεχνικό έλεγχο εδώ και δύο χρόνια!!!

Έγινε προσπάθεια  να ελέγξουν τα λεωφορεία ιδιωτικά διαπιστευμένα συνεργεία στο νησί μας κάτι όμως που κατηγορηματικά αποκλείστηκε από την αρμόδια υπηρεσία των  Εντελλομένων Εξόδων.

Υπήρξε πολύωρη και καθημερινή επικοινωνία με τη διοίκηση του ΚΤΕΛ Καρπάθου η οποία φέρει ακεραία την ευθύνη για την όλη υπόθεση, αφού γνώριζε το συγκεκριμένο πρόβλημα και η οποία πείσθηκε τελικά ότι έπρεπε να στείλει εκ περιτροπής στη Ρόδο τα λεωφορεία  προκειμένου να περάσουν από τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο για να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης και να αρχίσουν τα δρομολόγια ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Η διοίκηση του ΚΤΕΛ έστειλε τελικά δύο λεωφορεία (το ένα ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Ολύμπου) τα οποία όταν πήγαν για έλεγχο στο δημόσιο ΚΤΕΟ της Ρόδου,

διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διενεργηθεί ο σχετικός έλεγχος και με εντολή των αρμοδίων του ΚΤΕΟ να σταλθούν άμεσα σε ιδιωτικό συνεργείο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες. Αμέσως μετά την αποκατάσταση των βλαβών και των προβλημάτων και με την εκ νέου παρέμβαση του Επάρχου, τα δύο λεωφορεία  πέρασαν  από τον τελικό έλεγχο του ΚΤΕΟ και επέστρεψαν στο νησί μας με το πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου για να καλύψουν μερικώς το πρόβλημα, μέχρι να περάσουν από την ίδια διαδικασία

Η ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΤΕΟ

Μεταξύ των επιχειρημάτων που επικαλέστηκε η διοίκηση του ΚΤΕΛ ήταν και το ότι θα έπρεπε να συνεχίσει να έρχεται στο νησί μας η κινητή μονάδα του ΚΤΕΟ, για να περνούν από έλεγχο τα οχήματα Ι.Χ και Δημόσιας Χρήσης ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις των οχημάτων στη Ρόδο με ότι αυτό συνεπάγεται, πράγμα για το οποίο δε διαφωνεί κανείς.

Δυστυχώς όμως η κινητή μονάδα ΚΤΕΟ όπως διαπιστώσαμε, βρίσκεται έξω από τη Δ/νση Συγκοινωνιών στη Ρόδο, παροπλισμένη εδώ και περίπου δύο χρόνια διότι όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος της Δ/νσης Μεταφορών οι καρεκλοκένταυροι των υπουργείων στην Αθήνα ήθελαν να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της, παίζοντας τα οικονομικά παιχνίδια των συμφερόντων των ιδιοκτητών των ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

Δυστυχώς με ευθύνη της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, αυτό δεν επετεύχθη κάτι το οποίο θα επιδιωχθεί άμεσα από τη νέα Περιφερειακή Αρχή για να δοθεί λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Επειδή προέκυψε η συγκεκριμένη εμπλοκή, δόθηκε με απόφαση της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής παράταση- ανοχή για τα Ι.Χ αυτοκίνητα σε Κάρπαθο και Κάσο μέχρι τις 31/12/2014 ώστε να μην επιβάλλονται πρόστιμα σε οχήματα που δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο, αλλά αυτό όμως όπως ήταν φυσικό δεν αφορούσε τα οχήματα δημόσιας χρήσης, δηλαδή λεωφορεία και ταξί παρά το ότι η διοίκηση του ΚΤΕΛ υποστηρίζει για ευνόητους λόγους το αντίθετο και ερμηνεύει λανθασμένα την συγκεκριμένη απόφαση.

Έτσι έχουν τα πράγματα. δυστυχώς υπήρξε παραπληροφόρηση σκόπιμη και έχουν επιρριφθεί ευθύνες οι οποίες δεν ανήκουν ούτε στον Έπαρχο που είναι μόλις 20 ημέρες στην συγκεκριμένη θέση, ούτε στη νέα Περιφερειακή Αρχή η οποία μέσα στο χάος των παραλείψεων και των κενών που παρέλαβε σε όλους τους τομείς, συγκαταλέγεται και το συγκεκριμένο θέμα.

Όμως δεν ήταν δυνατόν ούτε ο νέος Έπαρχος ούτε κανένας υπηρεσιακός παράγοντας εξαιτίας του ότι κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια παρανομούσαν και δεν έκαναν τα αυτονόητα, να παίζουν με την  σωματική ακεραιότητα των πολιτών και ιδιαιτέρα των μικρών μαθητών.

Παραταύτα αν και οι ευθύνες δεν ανήκουν σε εμάς θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που προκλήθηκε στους γονείς, τους μαθητές, και τους εκπαιδευτικούς διαβεβαιώνοντας τους ότι αφενός μεν δεν πρόκειται να κάνουμε «εκπτώσεις» σε τέτοια σοβαρά ζητήματα και αφετέρου ότι θα είμαστε στο πλευρό τους για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την Παιδεία στον τόπο μας.

Με παρέμβαση του Επαρχείου συμπληρώθηκαν όλα σχεδόν τα κενά στα σχολεία και των δύο νησιών της Περιφερειακής μας Ενότητας και σύντομα θα καλυφθεί και το κενό του ενός δασκάλου στο Δημοτικό Σχολείο Διαφανίου.

Με την ευκαιρία αυτή ο Έπαρχος Καρπάθου εύχεται ολόψυχα καλή σχολική χρονιά, καλή δύναμη στο δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών και καλή πρόοδο στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κάρπαθο και την Κάσο

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ανταποκρίσεις από την Κάρπαθο, Πρόλογος. Bookmark the permalink.