Απάντηση-Ενημέρωση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου σχετικά με τις αναγκαίες ενέργειες-εργασίες αποκατάστασης του ναού της Παναγίας του Εμπορειού

Προς τη διαδικτυακή εφημερίδα νέα «Φωνή της Κάσου»

Αγαπητέ Μιχάλη,

21713_10151439992488360_1957562186_nΕύχομαι καλό μήνα και καλή συνέχεια στη συνεπή ενημέρωση που παρέχεις στους απανταχού συμπατριώτες μας και όχι μόνο.

Με αφορμή, την αναλυτική αναφορά σου, στον οικισμό του Ημπορειού και βέβαια στο θέμα της επισκευής του Ι. Ναού, σε παρακαλώ να λάβεις υπόψη σου το συνημμένο δελτίο τύπου.

Επιπλέον, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Παναγίας, του οποίου είμαι μέλος, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπατριώτες μας, ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών για τη συνέχιση του έργου επισκευής του Ι. Ναού.

Συγκεκριμένα, στα μέσα Σεπτεμβρίου, παρέδωσα προσωπικά στην 4η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Ρόδο, αντίγραφα της προς έγκριση μελέτης, αλλά δυστυχώς περιμένουμε τη σύγκληση του ΚΑΣ, πιθανότατα μέσα στον Νοέμβριο.

Στη συνέχεια, θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για τη συνέχιση των εγκεκριμένων εργασιών.

Όπως γίνεται αντιληπτό,  υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από την προβλεπόμενη γραφειοκρατική διαδικασία, την οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Όσο αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης, για μια ακόμη φορά, εκφράζω τις ευχαριστίες όλων των μελών του Εκκλησιαστικού μας Συμβουλίου προς όλους τους συμπατριώτες μας και ιδιαίτερα προς τον κύριο χορηγό μας.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Γιάννης  Π. Φραγκούλης

__________________________________________________________

 
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΚΑΣΟΥ                                      
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ι.Ν. ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –  Οκτώβριος 2014 

Θέμα:  Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης  Ι.Ν. Γεννήσεως Θεοτόκου Εμπορειού Ν. Κάσου

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα από τη συνεργασία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ναού Παναγίας Εμπορειού Κάσου και των μελετητών του έργου, έχουν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω εργασίες:

  1. Προκαταρκτικές εργασίες

Τοποθέτηση σταθερών μεταλλικών ικριωμάτων και ξύλινου δαπέδου εργασίας στη μεσαία καμάρα. Υποστήλωση των δυο δυτικών τόξων των κεντρικών τοξοστοιχιών. Προσεκτική καθαίρεση των τραβηχτών και επιχρισμάτων του ανώτερου τμήματος του μεσαίου κλίτους και αποκάλυψη της τοιχοποιίας του ναού.  Διαπιστώθηκαν:

– Εκτεταμένες ρηγματώσεις στα σημεία έδρασης των σφενδονίων του θόλου.

– Μεγάλη ρηγμάτωση σε όλο το μήκος του κορφιά του θόλου.

– Οι σιδηροί ελκυστήρες (και τα εξωτερικά τους αγκύρια) έχουν υποστεί μακροχρόνια οξείδωση. Η διαστολή τους προκάλεσε τη θραύση των δομικών λίθων στα σημεία  εισόδου  στην τοιχοποιία. Έχει γίνει απολέπιση του σώματος των ελκυστήρων και σημαντική απομείωση της ικανότητας ελκυσμού τους – μέχρι πλήρους αποκοπής τους.

  1. Στερεωτικες εργασίες

Πραγματοποιήθηκαν από εξειδικευμένο συνεργείο οι πρώτες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στον Ι. Ναό της Παναγίας Εμποριού Κάσου.

Οι εργασίες προβλεπόταν από την εγκεκριμένη Προμελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του Ι. Ναού και η λεπτομερής σχεδίαση της έγινε στα πλαίσια της υπό εκπόνηση Οριστικής  μελέτης του Ι. Ναού. Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών ελήφθη ειδική τμηματική άδεια, μετά από αίτημα των μελετητών και της Εκκλησιαστικής  Επιτροπής, με το από 28-8-2013 Α.Π. 6103 έγγραφο της 4ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ρόδου, πριν την έγκριση του συνόλου της Οριστικής μελέτης.

Συγκεκριμένα, έγινε αντικατάσταση των εντός των λιθοδομών σκουριασμένων τμημάτων των μεταλλικών ελκυστήρων του μεσαίου κλίτους της εκκλησίας με νέα ανοξείδωτα τεμάχια. Η εργασία της αποκατάστασης της στατικής και αντισεισμικής λειτουργίας των μεταλλικών ελκυστήρων του υψηλού μεσαίου κλίτους της εκκλησίας, μέσω της αντικατάστασης των διαβρωμένων τμημάτων τους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την αντοχή και ακεραιότητα του μνημείου. Με την έννοια αυτή έγινε ένα σημαντικό βήμα για την  αποκατάσταση του Ι. Ναού.

  1. Υποβολή της Οριστικής μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης προς έγκριση

Ήδη ολοκληρώθηκαν από τους μελετητές οι Οριστικές μελέτες (αρχιτεκτονικών και στατικών) στερέωσης και αποκατάστασης του Ι. Ναού, με δυο σχετικές εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες και υπεβλήθησαν στην αρμόδια Υπηρεσία προς έλεγχο και έγκριση.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Επιστολές αναγνωστών μας, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.