1914-1918 Εκατό χρόνια μετά… Επιστροφή στο πολιτιστικό στίγμα του Μεγάλου Πολέμου και των αρχών του Μεσοπολέμου

Στιγμιότυπο από χθεσινή πνευματική εκδήλωση του Σ.Α.Ε.

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή πνευματική εκδήλωση του Σ.Α.Ε.

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Σκουλιός

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, γνωστός ως ο Μεγάλος Πόλεμος όπως λεγόταν πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Πολέμου, ήταν μια γενικευμένη σύγκρουση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων που διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1914 ως τις 11 Νοεμβρίου 1918.  Στην ουσία αν και ήταν μία μεγάλη ενδοευρωπαϊκή διένεξη με τα κύρια μέτωπα στη Γηραιά Ήπειρο, η επέκτασή της ωστόσο και στη περιφέρεια, με ενεργό συμμετοχή αποικιακών στρατευμάτων με την εμπλοκή ακόμα και αμερικανικών προσέδωσαν τελικά την έννοια του παγκόσμιου. Κατά μια άλλη εκτίμηση, πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μέρος ενός Β’ Τριακονταετούς Πολέμου  (1914-1945),  μεταξύ Ευρωπαϊκών Δυνάμεων.

Οι ομιλητές : Ιούλιος Κέρπης -Μάρω Φιλίππου

Οι ομιλητές : Ιούλιος Κέρπης -Μάρω Φιλίππου

Οι Ενωμένες Δυνάμεις, καλούμενες και Δυνάμεις της Αντάντ, κυρίως Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία από το 1915, η Ιταλία και ως τις αρχές του 1918, η Ρωσία και, από το 1917, οι ΗΠΑ, νίκησαν τις  Κεντρικές Δυνάμεις καλούμενες και  Τριπλή Συμμαχία, (Γερμανία, Αστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία, και Βουλγαρία). Και οδήγησαν αφενός στην κατάρρευση τεσσάρων αυτοκρατοριών και σε ριζικές αλλαγές στον χάρτη της Ευρώπης από τον κατακερματισμό τους, αφετέρου στη μεγάλη Ρωσική Επανάσταση και σε τελική φάση την δημιουργία της  Κοινωνίας των Εθνών.

Τα θύματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανήλθαν σε 9 εκατομμύρια στρατευμένους και σε άλλους τόσους αμάχους ξεπερνώντας συνολικά τα 18,5 εκατομμύρια ψυχών.

Τι γίνεται όμως εκατό χρόνια μετά;…

Την επιστροφή στο πολιτιστικό στίγμα του Μεγάλου Πολέμου και των αρχών του Μεσοπολέμου, μας θύμισαν με την ομιλία τους χθες βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων δυο γνωστοί μας άξιοι ομιλητές, ο Ιούλιος Κέρπης και η Μάρω Φιλίππου.

Ενότητες: Τα αίτια της μεγάλης καταστροφής. Τα πρώτα αντιπολεμικά μυθιστορήματα. Υπερρεαλισμός. Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Λαογραφία και Ηθογραφία. Ντανταϊσμός και Φουτουρισμός. Συγγραφική δραστηριότητα και Θεατρική ζωή. Ο Άγγελος Σικελιανός και οι Δελφικές Γιορτές. Εξπρεσιονισμός. Επίδραση του Ιμπρεσιονισμού και του Συμβολισμού στη νεότερη τέχνη. Ο κόσμος της Μουσικής.

Αγγελική Βλαχάκη και Πάνος Κατέρης στους θεατρικούς διαλόγους

Αγγελική Βλαχάκη και Πάνος Κατέρης στους θεατρικούς διαλόγους

Ποιητικά αποσπάσματα και θεατρικούς διαλόγους ερμήνευσαν η Αγγελική Βλαχάκη και ο Πάνος Κατέρης.

Προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από τον «Βαπτιστικό» του Θ. Σακελλαρίδη (Ε.Λ.Σ.), «Δελφικές Γιορτές» (μια ταινία του 1927) και «‘Ερωτας» να’ ναι τάχα», της Μυρτιώτισσας  (ερμηνεία από το Γρ. Βαλτινό).

Επίσης ακούστηκαν αποσπάσματα από τα έργα: Elegy για έγχ. και  Nimrod του Elgar και ο «Χορός των Αγγέλων» από την όπερα «Αδελφή Βεατρίκη» του Δ. Μητρόπουλου.

Τη χθεσινή εκδήλωση στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Ότι και να πούμε για τους συντελεστές, θα ήταν πολύ λίγο, καθώς ήταν μια εξαιρετική από κάθε άποψη πνευματική βραδιά και την απολαύσαμε όλοι μας.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.