«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ»

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΩΝ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΡΟΔΟΥ

ομΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ»

Η ομοσπονδία των Δωδεκανησιακών παροικιακών Σωματείων Ρόδου,  εκφράζει την εντονότατη αντίδραση όλων των Δωδεκανησίων πολιτών, σε μια ενδεχόμενη «αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ ή την ανακίνηση της τυχόν κατάργησης των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του Φ.Π.Α.», 

Κύριε Υπουργέ, το θέμα αυτό έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο, το τελευταίο καιρό συνεχώς, με συνέπεια να προκαλεί την εύλογη ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών της Δωδεκανήσου.

Η ισχύουσα «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», η οποία κατά καιρούς και ανάλογα με τις επικρατούσες συγκυρίες αμφισβητείται, θεσπίστηκε από την πολιτεία για κάποιους συγκεκριμένους οικονομικούς, κοινωνικούς και εθνικούς λόγους, προς όφελος των πολιτών, αλλά και του κράτους.  

Ήδη με το «ισχύον  φορολογικό καθεστώς» το κόστος ζωής είναι πολύ μεγαλύτερο, από αυτό της υπόλοιπης χώρας. Το δυσβάστακτο κόστος μεταφοράς, η γεωγραφική θέση της Δωδεκανήσου, ιδιαίτερα των «αραιοκατοικημένων μικρών νησιών», τα οποία συνεχώς ερημώνουν με ανυπολόγιστες οικονομικές, δημογραφικές και εθνικές συνέπειες, η αποτίμηση  του τουριστικού προϊόντος, είναι ορισμένοι από τους πολύ σοβαρούς λόγους, για τους οποίους η Ελληνική Πολιτεία προστατεύει, μέχρι σήμερα, τον ευαίσθητο χώρο του Νοτίου Αιγαίου, στην πιο απομακρυσμένη συνοριακή γραμμή της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Σημειώνουμε ότι η πρόσφατη εμπειρία μερικής αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής είχε καταστροφικές συνέπειες άμεσες σε αυτές και έμμεσες σε όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονταν με αυτές.

Ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό τομέα, τα «τουριστικά πακέτα» έχουν κλείσει» από την περσινή χρονιά χωρίς να ληφθεί υπόψη ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών. Σε συνδυασμό με τη μείωση των συντελεστών αποσβέσεων όλων των κατηγοριών των παγίων εγκαταστάσεων, οι ξενοδόχοι της Δωδεκανήσου, γνωρίζουν ότι η αύξηση των συντελεστών θα είναι ουσιαστικά η ταφόπλακα της δικής τους δραστηριότητας με ανυπολόγιστες συνέπειες στη τοπική και εθνική οικονομία.

Η Δωδεκάνησος προσφέρει στα Κρατικά ταμεία το μόχθο της εργασίας των πολιτών της, χωρίς να απολαμβάνει τις υπηρεσίες και την κρατική μέριμνα,  σε υποδομές,  υγειονομική – νοσοκομειακή περίθαλψη, συγκοινωνίες, σχολεία, κρατικούς λειτουργούς κ.λ.π. Το ισοζύγιο προσφοράς και απολαβής είναι ασυγκρίτως, υπέρ του Κράτους.

Αυτή τη φορά, το δηλώνουμε και το εννοούμε, ότι εάν στο πλαίσιο της φορολογικής αναμόρφωσης, τεθεί θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. της Δωδεκανήσου, θα αντισταθούμε σθεναρά, με όλες μας τις δυνάμεις, για να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη στο αγωνιστικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σημειώνουμε ότι όλοι οι βουλευτές, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, διαβεβαίωναν συνεχώς, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, για την απόλυτη αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τώρα τους ζητάμε να πάρουν ξεκάθαρη και δυναμική θέση. 

Ο δημοκρατικός Δωδεκανησιακός λαός είναι προοδευτικός, στηρίζει την δοκιμασία της πατρίδας μας, με το υστέρημά του και την υπέρ – εργασία του.  Όμως αν θανατωθούν οι δυνατότητες, δεν πρέπει να προσμένετε τίποτα. Η προσδοκώμενη αύξηση των δημοσίων εσόδων δεν θα επιτευχθεί γιατί η καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών εκμηδενίστηκε! Η τουριστική περίοδος τώρα ξεκινά… Η αριθμητική αύξηση των τουριστών, τις προηγούμενες χρονιές, δεν έφερε και αύξηση στα ταμεία των επιχειρήσεων κατά συνέπεια και του κράτους. Η επικαιροποιημένη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών η οποία παραδόθηκε στο Υπουργείο στο τέλος του 2014, αποκάλυπτε τα ασήμαντα κρατικά οφέλη και τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ

Το Υπουργείο πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ορισμένα δεδομένα:

 -Η καταναλωτική δυνατότητας των τουριστών έχει μειωθεί δραματικά. 

-Ο ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες έχει λάβει διαστάσεις ακήρυχτου οικονομικού πολέμου.

-Η αύξηση των συντελεστών θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών στα νησιά.

-Θα αυξηθεί η ύφεση με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών και το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αν δε εφαρμοστεί και στα μικρά νησιά, αυτά θα ερημώσουν.

-Θα μειωθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων

-Η οικονομική κρίση διέλυσε τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό των νησιών.

-Το κόστος ζωής, μέσα στη κρίση, αντί να μειωθεί, αυξήθηκε (αύξηση κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους υπηρεσιών).

 Όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν για να χαθούν πολύτιμοι πόροι, άδηλοι και μη.

Η πρόσφατα εκλεγμένη δημοκρατική κυβέρνηση γνωρίζει ότι, χωρίς λαϊκή συναίνεση τα κυβερνητικά μέτρα δεν είναι δυνατό να φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Αφουγκραστείτε την λαϊκή άποψη! Ο Δωδεκανησιακός λαός συνέβαλε και συμβάλλει με όλες του δυνάμεις, στα κρατικά έσοδα και το συμφέρον της Πατρίδας, όμως όταν αποκεφαλίσετε τις δυνατότητες του, δεν θα δύναται, γι  αυτό  δεν θα συναινέσει!

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση δέχεται εντονότατη πίεση για να καταθέσει προτάσεις μέτρων. Καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει μια επιζήμια απόφαση, όμως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υποκύψει στις πιέσεις, για να γίνουν αποδεχτές οι «προϋποθέσεις χρηματοδότησης».       

 Κε Υπουργέ, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την άποψη όλων Τοπικών φορέων των Δήμων και της Περιφέρειας. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, μιας λανθασμένης απόφασης και σας καλούμε να ξεκαθαρίσετε την θέση σας, σε αυτές τις τεχνοκρατικές εισηγήσεις, και τις εντονότατες πιέσεις των εταίρων  που δέχεστε, οι οποίες δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν άλλες παραμέτρους, παρά μόνο λογιστικούς συμψηφισμούς, που στη συνέχεια θα  επιφέρουν ανεπανόρθωτο πλήγμα( όχι μόνο οικονομικό)  στη Πατρίδα μας.

                                       Για την  Ομοσπονδία Παροικιακών Σωματίων

                                                Ο πρόεδρος:  Νίκος Κωνσταντινίδης

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ανταποκρίσεις από τη Ρόδο, Πρόλογος. Bookmark the permalink.