Ενημερωτική Συνάντηση Αγροκτηνοτροφικού Συν/σμού Κάσου

ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΣΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Κάσος, 24-09-2015

 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Την  Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015,  πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση ανοικτή για όλους τους κατοίκους του νησιού μας καθώς και για τους απανταχού Κασιώτες, με βασικό θέμα την μέχρι σήμερα πορεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού και τις εναλλακτικές λύσεις για την αυριανή μέρα.

Η συνάντηση ορίστηκε μαζί με την πρώτη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να υπάρξει μια τελευταία ευκαιρία προβληματισμού για την δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας του ΑΣ Κάσου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν περίπου 30 άτομα, από τα οποία μόνο δέκα (10)  ήταν μέλη του Συνεταιρισμού.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο διαχειριστής της προσωρινής διορισθείσας διοίκησης, σύμφωνα με την  υπ΄αριθμ. 14/2015 απόφαση, από 09/07/2015, του Ειρηνοδικείου Καρπάθου,   κ. Γιάννης Φραγκούλης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, επεσήμανε το θλιβερό γεγονός ότι σε όλες τις συγκεντρώσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, η παρουσία των μελών του ήταν επιεικώς απογοητευτική. Με δεδομένη όμως τη δύσκολη συγκυρία όχι μόνο για την Κάσο, αλλά για όλη τη χώρα μας, θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα συνέχισης λειτουργίας του Συνεταιρισμού και γενικότερα να στηριχθεί κάθε ενέργεια ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα.

Ακολούθησε συζήτηση για  θέματα που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα όλους τους κατοίκους της Κάσου, όπως η ολοκλήρωση κατασκευής του Σφαγείου και η έναρξη λειτουργίας του, η ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών κάλυψης θέσης κτηνιάτρου στην Κάσο, οι αρμοδιότητες του μοναδικού αγροφύλακα του νησιού, κλπ.

Από το Δημοτικό Συμβούλιο, παρόντες ήσαν και έλαβαν τον λόγο, η Δήμαρχος κ. Μαίρη Τσανάκη, η Αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Μαλανδρή, ο πρόεδρος της επιτροπής Πρωτογενή Τομέα κ. Βασίλης Παπαγεωργίου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ Ευαγγελία Δημητρίου και Μανώλης Παρλής.

Η πρόεδρος του ΑΣ Κάσου κα Μαρία Νικολάκη εξέφρασε την πικρία και την απογοήτευσή της, για την προκλητική αποχή των μελών του Συνεταιρισμού από κάθε δραστηριότητα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που θέλουν να ζητήσουν βοήθεια.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις στα μέλη του Συνεταιρισμού, εάν κλείσει. Για πολλοστή φορά, επισημάνθηκαν οι κυριότερες συνέπειες του κλεισίματος:

α. Από 2/10/15,  για όλες τις Υπηρεσίες, τα μέλη θα πρέπει να πηγαίνουν στην Ρόδο  ή και στην Αθήνα. Μερικά παραδείγματα: Δηλώσεις εξισωτικής και ενιαίας επιδότησης, ενημερώσεις για μητρώα ζώων, βεβαιώσεις για άδειες στρατευσίμων, κλπ.

β. Σε περίπτωση ενεργειών, που απαιτούν συντονισμό πολλών ατόμων και υπηρεσιών, όπως η πώληση ζώων, θα υπάρχουν προβλήματα, όπως: ποιος θα ειδοποιήσει τον κτηνίατρο, τον ζωέμπορο και τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής; Ποιος θα συντάξει  τις  αιτήσεις , να τις στείλει εγκαίρως, να ξαναστείλει τις διορθώσεις, να πάρει τις εγκρίσεις, να συντονίσει την όλη συγκέντρωση ζώων στην Κάσο για έλεγχο από τον κτηνίατρο; Και το κυριότερο, ποιος θα συντονίσει τις απαιτούμενες πληρωμές;

Τέλος, επισημάνθηκε ότι, όποια  απόφαση και να παρθεί  στη Συνέλευση, οι οφειλές από και προς τον Συνεταιρισμό  δεν παραγράφονται. Μερικοί νομίζουν ότι με το να μην παρουσιάζονται σε συνελεύσεις και σε ενημερωτικές συναντήσεις, θα ξεχαστούν!   Ήδη οι οφειλές όλων έχουν βεβαιωθεί  από την ΕΑΣΔ  και μέσω δικηγόρου θα γίνουν απαιτητές από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Σε αυτή την διαδικασία, θα διευκολύνει πολύ η ηλεκτρονική σύνδεση του ΟΣΔΕ με το σύστημα TAXIS, δηλαδή θα παρέχεται η δυνατότητα κράτησης των οφειλών οποιουδήποτε μέλους από το ποσό της επιδότησης που θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του.

Η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης θα επαναληφθεί  την Πέμπτη  1 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 6μμ, στον ίδιο χώρο, για την εκλογή νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου,  παρουσία δικαστικού εκπροσώπου.

Advertisements

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Πρόλογος. Bookmark the permalink.