«Τα μονοπάτια του σιταριού: λίγο πριν την υλοποίηση…Μελέτη αποκατάστασης και διαχείρισης ανεμόμυλου στο ακριτικό νησί της Κάσου»

O μύλος του "Γιώργη του Κουτλάκη" στου "Φρυδιού τ' ανέφεμα". Αγναντεύει το Καρπάθιο Πέλαγος, καλωσορίζει και αποχαιρετά κάθε φορά το πλοίο της άγονης γραμμής. Σήμερα περιμένει την αποκατάστασή του

O μύλος του «Γιώργη του Κουτλάκη» στου «Φρυδιού τ’ ανέφεμα». Αγναντεύει το Καρπάθιο Πέλαγος, καλωσορίζει και αποχαιρετά κάθε φορά το πλοίο της άγονης γραμμής. Σήμερα περιμένει την αποκατάστασή του

Στα πλαίσια της επετειακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων στις 14 Φεβρουαρίου, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής της Αθήνας, για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυσή του, παρουσιάστηκε και η εισήγηση της αρχιτέκτονος Κουτλάκη Τίνας, η οποία εδώ και δέκα χρόνια ως ενεργό μέλος του Ινστιτούτο ασχολείται με την έρευνα στον τομέα αποκατάστασης των ανεμόμυλων.

Η κ. Τίνα Κουτλάκη στο βήμα του μεγάρου της Παλαιάς Βουλής

Η κ. Τίνα Κουτλάκη στο βήμα της Παλαιάς Βουλής (Φωτ. Ηλ. Προβόπουλος)

Το θέμα της εισήγησης της με τίτλο «Tα μονοπάτια του σιταριού:  λίγο πριν την υλοποίηση… Μελέτη αποκατάστασης και διαχείρισης ανεμόμυλου στο ακριτικό νησί της Κάσου», αφορούσε αρχικά την τοποθέτηση της αρχιτέκτονος σχετικά με το θέμα της αποκατάστασης των ιστορικών αυτών μνημείων της προβιομηχανικής εποχής και εν συνεχεία την λεπτομερή παρουσίαση του εν λόγω επιχειρηματικού σχεδίου «Κάσος τα μονοπάτια του σιταριού. Ιστορία, Τεχνολογία, Καινοτομία.».

Στόχος της παρουσίασης ήταν αρχικά να επισημανθούν όλοι εκείνοι οι τομείς που είναι στενά συνδεδεμένοι με το θέμα της αποκατάστασης, επανάχρησης ή/και αλλαγής χρήσης των ανεμόμυλων όπως η ιστορία, η λαογραφία, η προβιομηχανική τεχνολογία, το περιβάλλον και η διατροφή, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον των ακροατών όχι  μόνο στην διαδικασία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και μελέτης αλλά και στην ανάλυση των θεμάτων διαχείρισης/ χρήσης που σαφώς επηρεάζουν άμεσα και την τεχνική αρχιτεκτονική μελέτη.

Μετά την απαρίθμηση και σύντομη περιγραφή των κυριότερων ανασταλτικών παραγόντων που εμποδίζουν την μέριμνα για τη συνέχιση της ζωής αυτών των κτισμάτων καθώς και την ανάδειξη της πρωτότυπης αξίας τους (υψηλό κόστος συντήρησης, ανάγκη υψηλής τεχνογνωσίας και εμπλοκής ειδικευμένων επαγγελματιών, έλλειψη σχετικού νομοθετικού πλαισίου για τη διάσωση της πρωτότυπης τυπολογικής και μορφολικής αρχιτεκτονικής τους υπόστασης), η ομιλήτρια έκανε μία σύντομη περιγραφή του σχεδίου ως παράδειγμα καλής πρακτικής αποκατάστασης και διαχείρισης.

Αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδο του μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, μετά το πέρας της εκδήλωσης για τα 20 Χρόνια του Ι.τ.Ε.Μ.

Αναμνηστική φωτογραφία έξω από την Παλαιά Βουλή, μετά το πέρας της εκδήλωσης για τα 20 χρόνια του Ι.τ.Ε.Μ. (Φωτ. Ηλ. Προβόπουλος)

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εισήγηση η  κυρία Κουτλάκη δηλώνει «Στόχος μας είναι η αποκατάσταση ενός “μνημείου του παρελθόντος” με εναλλακτικό τρόπο, εκσυγχρονίζοντας την χρήση του, βασιζόμενοι στην μελέτη της ιστορίας και των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας, στη σύζευξη παραδοσιακής τεχνικής και μοντέρνας τεχνολογίας με σεβασμό στο περιβάλλον. Η επαναλειτουργία του ανεμόμυλου αποτελεί εκπαιδευτικό φορέα ενώ παράλληλα μέσον για την παραγωγή βιολογικού αλευριού με “γεύση παρελθόντος” και “άρωμα καινοτομίας”, συνεισφέροντας στην μείωση ρύπων της ατμόσφαιρας και την συγκόλληση των “κρίκων” της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Όραμα μας είναι να γίνουμε μέρος μιας συνεργίας επαγγελματιών η οποία προωθεί την τοπική γεωργία και γαστρονομία, προσφέροντας γνώση και ποιότητα για τη διατροφή. Η καινοτομία αυτής της επιχείρησης και η διαφοροποίηση της από όμοιες πρωτοβουλίες επαναλειτουργίας μύλων στην Ελλάδα,  συνίσταται στην πολυκλαδικότητα των προϊόντων/υπηρεσιών που προσφέρονται στον επισκέπτη, χάρη στην έρευνα και την μεταφορά τεχνολογίας από πολλούς τομείς.  Σύμφωνα με εξειδικευμένη μελέτη αποκατάστασης και τεχνολογικής έρευνας που αφορά στην εφαρμογή  ενός υβριδικού συστήματος του αλεστικού μηχανισμού, θα δίνεται η δυνατότητα στον μύλο να λειτουργεί με δύο τρόπους: τον κλασσικό παραδοσιακό, αυτού του αλέσματος του σιταριού, και έναν εναλλακτικό που αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο.»

Κατόπιν  παρουσιάστηκε μία σύντομη ανασκόπηση της προσωπικής εμπειρίας  της ομιλήτριας η οποία σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας προώθησε και υπέβαλε την συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα σε τρεις διαγωνισμούς, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η ομάδα των νέων Κασίων, αποτελούμενη από τους Κουτλάκη Τίνα, Κουτλάκη Κλέλια και Βασίλη Διαμαντίδη, συμμετείχε με το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο κατά το έτος 2015 στους εξής διαγωνισμούς: Good4 start up the future (Barilla, SDA Bocconi School of Management), Hellenic Entrepreneurship  Award (Libra Group), Aegean Startups (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δ.Α.ΣΤΑ.). H επιχειρηματική ιδέα τελικώς διακρίθηκε κατακτώντας την πρώτη θέση στη θεματική περιοχή «Τουρισμός-Πολιτισμός-Περιβάλλον», κατά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η βράβευση η οποία έγινε τον Οκτώβριο του 2015 θα δώσει την ευκαιρία στην ομάδα να ενταχθεί σε ένα εξάμηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής θερμοκοιτίδας από τον Όμιλο Orange Grove στην Αθήνα.

Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι πέρα από την αναζήτηση πόρων χρηματοδότησης για την υλοποίηση της ιδέας, η  εξέλιξη και η βελτιστοποίηση του ίδιου επιχειρηματικού σχεδίου τόσο σε επίπεδο παρουσίασης όσο και σε επίπεδο περιεχομένου και τεχνικής υποστήριξης.

Στο κλείσιμο της εισήγησης προβλήθηκε ένα σύντομο βιντεοκλίπ με την παρουσίαση της ιδέας.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Διαλογισμοί-Γνώμες-Απόψεις, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.