Η γιορτή της σιτάκας 2016 στην Κάσο

13719701-

Φέτος η γιορτή της σιτάκας στην Κάσο επισκιάστηκε από το θλιβερό γεγονός της πτώσεως του Κωνσταντίνου Καπογιάννη, συζύγου της συμπατριώτισσάς μας Μαίρης Σμαράγδη στον οικισμό «Αρβανιτοχώρι», ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα λίγη ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

13737690_Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου (με αντίτιμο εισόδου 5 ευρώ) ο οποίος ήδη είχε αφιχθεί στην πλατεία του χωριού και εκεί πληροφορήθηκε το συμβάν. Παρά του ότι έγιναν κάποιες  σκέψεις να ματαιωθεί η γιορτή, φαίνεται πως στάθηκε αδύνατο λόγω των σχετικών προετοιμασιών και των δαπανών του μουσικού συγκροτήματος από την Κρήτη.13698099_113692892_

137009978071_o

13717309_Οι παρευρισκόμενοι εκτός από τις «μακαρούνες με τη σιτάκα» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μικρό θεατρικό δρώμενο για τη σιτάκα που επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε ο Γιάννης  Μαρίνος- «Χαδιώτου» και ερμήνευσαν η Άννα Μαγιορκίνου-Περσελή, η Πόπη Νικ. Μαστροπαύλου και ο μικρός Γιάννης Ιερομόναχος.

13876180_Τιμώμενα πρόσωπα ήταν παράγοντες της άλλοτε τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Δόξας Αρβανιτοχωρίου» Αντώνης Μαγιορκίνος και Νικόλας Φραγκούλης. Τιμητικές πλακέτες πρόσφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Εμμ. Φραγκούλης. Για την ομάδα μίλησε ο συμπατριώτης μας αθλητικογράφος Νίκος  Δελαγραμμάτικας.

Για την ιστορία, η «Δόξα Αρβανιτοχωρίου» υπήξε ερασιτεχνική ποδοσφαιρική ομάδα, που έδρασε στο Αρβανιτοχώρι. Ιδρύθηκε το 1966 και ήταν η ιστορικότερη ομάδα του νησιού. Με τα χρώματα της μπλε και κόκκινο, είχε κατακτήσει τα περισσότερα τοπικά πρωταθλήματα από κάθε άλλη ομάδα. Οι άλλες ομάδες που συμμετείχαν συνήθως ήταν η «Αγία Μαρίνα» και το «Φρυ». Επίσης κάθε χρόνο υπήρχε κι άλλη μια συμμετοχή συνήθως κάποιας «μικτής» ομάδας, ή ομάδας επιλέκτων-παλαιμάχων. Η ομάδα αποκαλούνταν επίσης «Αερικό»,  έτσι αποκαλούν το Αρβανιτοχώρι, λόγω των δυνατών ανέμων που συνήθως πνέουν στην περιοχή «Αϊ Γιαννιού απλάϊ».

13719671_Κορυφαίος παίκτης της ομάδας στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της ήταν ο Νάσος Στεργίου, ο οποίος είχε αγωνιστεί και στην εφηβική ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς. Ήταν το αστέρι και ο σκόρερ της ομάδας, έχοντας μεγάλη συμβολή στην κατάκτηση των πρώτων τίτλων, αλλά λόγω τραγικού δυστυχήματος πέθανε σε πολύ νεαρή ηλικία! Δεινοί σκόρερ της εποχής υπήρξαν και οι Εμμανουήλ Καμπούρης και Εμμανουήλ Ιερομόναχος.

Εκλεγμένος πρόεδρος επί μία δεκαετία (1973-1983) υπήρξε ο Αντώνιος Μαγιορκίνος. Στην προεδρία τον διαδέχτηκε ο Γεώργιος Φραγκούλης (γραμματέας επί προεδρίας Αντ. Μαγιορκίνου).

13701181_oΠρώτος σε συμμετοχές για την ομάδα ήταν ο Γιάννης Λιόντας, υπήρξε η ψυχή της Δόξας επί 20 σχεδόν χρόνια… Και βέβαια,  ήταν αρχηγός της ομάδας επί σειρά ετών, όταν σταμάτησε να αγωνίζεται ήταν προπονητής της ομάδας, καθοδηγώντας τα νεότερα παιδιά. Βασικός τερματοφύλακας για πολλά χρόνια ήταν ο Βασίλης Παπαγεωργίου…

13698160_Την παράσταση έκλεψε ομάδα χορευτών του Συλλόγου Αρβανιτοχωρίου που χόρεψε με παραδοσιακές ενδυμασίες «σούστα» και «Ζερβό». Τους χορευτές συνόδεψαν οι τοπικοί παραδοσιακοί μουσικοί μας, Ανδριανός Χασαπλαδάκης, Ντίνος Μηνά Μηνάς, Γιώργος Ν. Περσελής, Νεκτάριος Σταματάκης, Ηλίας Διακάκης και Μάρκος Ιερομόναχος

13710421_Ακολούθησε το συγκρότημα από την Κρήτη του Γιάννη Γιαννακάκη.

Αποσπάσματα VIDEO από τη φετινή γιορτή της σιτάκας θα δημοσιεύσουμε προσεχώς.

Φωτογραφίες: Νικολέτα Σοφίλα-Ιερομονάχου

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.