O Δήμος Κασίων τιμά τον υδρολόγο Pierre Mutin

Στιγμιότυπο από την τιμητική εκδήλωση του Δήμου Κασίων για τον Pierre Mutin

Στιγμιότυπο από την τιμητική εκδήλωση του Δήμου Κασίων για τον Pierre Mutin

Ανταπόκριση: Μιχάλης Κ. Σκουλιός

Κάσος, 6-9-2016

DSCF2675 cΧθες βράδυ ο Δήμος Κασίων πραγματοποίησε στο αμφιθέατρο Γυμνασίου-Λυκείου Κάσου στο Φρυ, τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του διακεκριμένου υδρολόγου και πολύτιμου φίλου της Κάσου Pierre Mutin, ο οποίος επί 40 χρόνια συνεχίζει να προσφέρει τις γνώσεις του και την εμπειρία του στη βελτίωση της υδροδότησης του νησιού μας.

Για τον Pierre Mutin, η διαδικτυακή εφημερίδα μας, Νέα «Φωνή της Κάσου», πρώτη είχε αναφερθεί στην ιστορία του νερού στην Κάσο. Μάλιστα, είχε φιλοξενήσει άρθρο του ίδιου του τιμώμενου στις 29 Αυγ. 2013, με το γενικό τίτλο: «Η Ιστορία του νερού στην Κάσο, 1976-2012». Μεταφρασμένο κείμενο στην ελληνική, την ομιλία του Pierre Mutin, κατά την εκδήλωση προς τιμήν του από τον Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Αρβανιτοχωρίου στην καθιερωμένη κάθε χρόνο γιορτή της «Σιτάκας», που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου 2013.

Ο P. Mutin με τη σύζυγό του, Sabine και τη δήμαρχο κ. Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη

Ο P. Mutin με τη σύζυγό του, Sabine και τη δήμαρχο κ. Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη

Στην ομιλία του, τότε, ο Pierre Mutin, είχε αναφερθεί, πώς άρχισε η έρευνα με το νερό στην Κάσο. Τη γνωριμία του με τον αείμνηστο Ανδρέα Καμπούρη, πρόεδρο τότε του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων, και τη σύζυγό του Ντίκη, τους οποίους διέκρινε μεταξύ άλλων η αποφασιστικότητα και η πίστη τους, μάλιστα είχε αναρωτηθεί για τη γνωριμία αυτή: «αν ήταν σύμπτωση ή θέλημα Θεού;…»

Από το 1980 μέχρι και το 1988 με μηχανικούς δικούς του, ο Pierre Mutin, ασκούμενους της «Ανώτατης Σχολής Γεωλογίας» της Γαλλίας και  με φοιτητές του πολυτεχνείου Αθηνών πραγματοποίησαν λεπτομερείς γεωλογικές και τοπογραφικές μελέτες, ώστε να μπορεί να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα για νέες γεωτρήσεις. Αυτό αφορούσε την ολοκλήρωση του πρώτου Δικτύου Γεωτρήσεων.

Ο Pierre Mutin κόβει την πίτα για τα 40 χρόνια συνεργασίας του με το Δήμο Κασίων

Ο Pierre Mutin κόβει την πίτα για τα 40 χρόνια συνεργασίας του με το Δήμο Κασίων

Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν σχεδόν 40 χρόνια. Τις πρώτες γεωτρήσεις για την ανεύρεση νερού στον Σκυλλά και τον Φράχτη, διαδέχτηκαν κι άλλες, κι άλλες…Μετά την πρώτη επιτυχία για τη ρύθμιση του νερού, τα επόμενα στάδια συνεχίστηκαν κατά τρόπο πολύ ομαλό μέχρι και των τελευταίων ημερών μας και με απόλυτη συνεργασία με όλους τους δημάρχους που ακολούθησαν, Γιώργο Παπαγεωργίου, Γιώργο Κακομανώλη και τέλος τον Δημήτρη Ερωτόκριτο και τη νέα δήμαρχο Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη.

Στο μεταξύ έγινε η κατασκευή του νέου δικτύου παροχέτευσης και διανομής νερού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να οργανωθεί ένα δίκτυο παροχής και ένα δίκτυο διανομής χωριστά το ένα από το άλλο, κάνοντας καλύτερη τη διανομή του νερού, το οποίο θα παρακολουθούσε τυχόν διαρροές ή υπερκατανάλωση σε κάθε χωριό, όπως  και τον έλεγχο πίεσης του νερού σε κάθε σπίτι, κάτι που, πάλι δεν μπορούσε να γίνει προηγουμένως ιδίως στις Καθίστρες (Αγία Μαρίνα). Αυτό το δίκτυο ολοκληρώθηκε το 2010. Η μείωση των διαρροών, επέτρεψε να μειωθεί η υπεράντληση των γεωτρήσεων κατά το καλοκαίρι ώστε να αντιμετωπίζεται η αυξημένη ζήτηση του νερού και να μειώνεται η  αλμυρότητα του αντλούμενου και διανεμόμενου νερού.

Όλα αυτά έγιναν χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Pierre Mutin και την αγάπη του για την Κάσο.

Αναμνηστική φωτογραφία με μέλη του Δ.Σ. και μουσικούς

Αναμνηστική φωτογραφία με μέλη του Δ.Σ. και μουσικούς

Δικαίως λοιπόν, σύσσωμο το Δ.Σ. του Δήμων Κασίων αποφάσισε να τιμήσει τον Pierre Mutin για τις μέχρι σήμερα υπηρεσίες του στο νησί μας.

Η νέα πρόεδρος του Δ.Σ. Κασίων κ. Λαμπρινή Γενειάδου-Περσελή, διάβασε το πλούσιο βιογραφικό του τιμώμενου. Στην συνέχεια προβλήθηκαν φωτογραφίες εποχής από τις κατά καιρούς γεωτρήσεις και τους αγιασμούς νερού. Ακολούθησε η δήμαρχος κ. Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη, η οποία αναφέρθηκε στις πρώτες γεωτρήσεις στην Κάσο επί δημαρχίας αείμνηστου Γεωργίου Μαυρικάκη, τη συνεργασία της με το Pierre Mutin τον έναν περίπου χρόνο από  την ανάληψη καθηκόντων της. Τέλος, η κ. δήμαρχος απένειμε στον Pierre Mutin, την τιμητική πλακέτα του Δήμου.

Ο Pierre Mutin, φανερά συγκινημένος, λαμβάνοντας το λόγο, ευχαρίστησε τη δήμαρχο, το Δ.Σ. του Δήμου και όλους τους Κασιώτες που παραβρίσκονταν στην αίθουσα αυτή την ιδιαίτερη για αυτόν στιγμή της ζωής του, και αναφέρθηκε στις νέες γεωτρήσεις, τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, όπως και τη λελογισμένη χρήση του, ύστερα από τη φετινή ανομβρία. (Τη μετάφραση από τη γαλλική γλώσσα έκανε ο Μανώλης Παρλής, μέλος του Δ.Σ.)

Όμιλος νέων μουσικών ευχαριστεί με μαντινάδες τον Pierre Mutin

Όμιλος νέων μουσικών ευχαριστεί με μαντινάδες τον Pierre Mutin

Η ωραία αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κασιώτικη μουσική και μαντινάδες από όμιλο νέων παραδοσιακών μουσικών με επικεφαλής τον Ανδριανό Χασαπλαδάκη. Μαντινάδες αφιέρωσε στον τιμώμενο και ο Κάρολος Αντάρτης τραγουδώντας τον σκοπό της «Ζαντάνας».

Την εκδήλωση τίμησαν όλοι σχεδόν οι δήμαρχοι που συνεργάστηκαν με τον Pierre Mutin, o πρώην έπαρχος Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου κ. Μ. Ερωτόκριτος, μέλη του Δ.Σ. και πλήθος κόσμου από όλα τα χωριά του νησιού.

Ομολογουμένως ήταν μια άκρως ενωτική εκδήλωση. Ευχόμαστε να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες στο μέλλον… Τις έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Στον αγαπητό φίλο μας Pierre Mutin και τη σύζυγό του Sabine, που είναι πλέον ψυχή τε και σώματι Κασιώτες, τούς ευχόμαστε από καρδιάς, να είναι πάντα καλά.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.