Εγκληματική αμέλεια των αρμοδίων- Ετοιμόρροπο το σχολείο στην Κάσο

%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd-%ce%ba-1Γράφει ο “paratiritis”

%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd-%ce%ba-2Αν η Κάσος είχε πολλούς κατοίκους, άρα ψηφοθηρικό ενδιαφέρον, τότε ίσως κάποιοι καρεκλοκένταυροι, κάποιοι γραμματείς, κάποιοι φουσκωμένοι από το πολύ φαγητό υπουργοί, να είχαν ρίξει μια ματιά και σ αυτό το νησί. Οι ελλείψεις  και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτού του ακριτικού νησιού είναι πάρα πολλές. Όμως σήμερα θα επισημάνουμε μόνο μία. Και το κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε να προλάβουμε κάποιο ατύχημα.Γιατί αν συμβεί, τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα καλύτερα να μη  τα στείλουν. Καλύτερα να πάνε να βρουν καταφύγια για να κρυφτούν.Το σχολείο στην Κάσο, εκεί όπου στεγάζεται το γυμνάσιο και το Λύκειο είναι ετοιμόρροπο. Δείτε τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε. Οι αρμόδιοι στο νησί έχουν κάνει αρκετά έγγραφα. Επισημαίνουν τα προβλήματα. Μάλιστα πολιτικοί μηχανικοί  εγγράφως ενημερώνουν ότι είναι ετοιμόρροπο  και θέτουν θέμα στατικότητας. Απάντηση δεν παίρνουν.

%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd-%ce%ba-3Οι  κάτοικοι στην Κάσο, μαθαίνουν ότι στα υπουργεία, στην   Αθήνα παίζουν το αγαπημένο παιχνίδι των γιαπωνέζων. Πινγκ Πονγκ οι ευθύνες. Από το ένα γραφείο στο άλλο. Από τον έναν αρμόδιο στον άλλον. Φυσικά το πρόβλημα δεν λύνεται και τα παιδάκια κινδυνεύουν. Ίσως ο κ. Φίλης εκτός από το μάθημα των Θρησκευτικών δεν πρέπει να διάβαζε και γεωγραφία. Γιατί αν διάβαζε ,θα γνώριζε ότι η Κάσος είναι ελληνικό νησί και δεν ανήκει στη  Τουρκία. Και ίσως τότε να  ενδιαφερόταν για την ασφάλεια των παιδιών τη Κάσου.

Στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ( 12/9/16)  η δημοσιογράφος Ελπίδα Οικονομίδη έγραψε:

«Σήμερα ο Νίκος Φίλης και σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πανηγυρίζουν το άνοιγμα των σχολείων, υποσχόμενοι ότι δεν θα υπάρξουν κενά. Τι γίνεται όμως με την κτιριακή υποδομή; Χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκληματικής αμέλειας είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» από το μοναδικό Γυμνάσιο-Λύκειο που λειτουργεί στην Κάσο. Οι σοβάδες πέφτουν, οι κολόνες του κτιρίου έχουν ξεγυμνωθεί, ρήγματα καταγράφονται σχεδόν σε όλο το εξωτερικό μέρος του σχολείου, ενώ εκκρεμεί μελέτη για τη στατικότητά του από το… 2007!

%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd-%ce%ba-4«Στο σχολείο φοιτούν 58 παιδιά από το νησί, τα οποία καθημερινά θα πρέπει να περνάνε 6-7 ώρες σε αυτό το κτίριο», καταγγέλλει η Νικολέτα Σοφίλα, πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου. «Πέρσι, ένα κομμάτι τοίχου έπεσε πίσω από την πλάτη μιας μαθήτριας. Λίγα εκατοστά διαφορά και θα είχαμε κάποιο ατύχημα ή δυστύχημα», συνεχίζει.

Το κτίριο στεγάζει από το 1985 το μοναδικό Γυμνάσιο-Λύκειο του νησιού, όμως όπως σημειώνουν γονείς, μαθητές και η διεύθυνση είναι εγκαταλελειμμένο. «Δεν υπάρχουν πολλά σχολεία με θέα τη θάλασσα, όπως το δικό μας. Ομως, πέρα από την ομορφιά του κτιρίου, είναι και πρακτικό το ζήτημα», αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου Αντωνία Δεγαΐτα και συνεχίζει: «Δεν υπάρχει άλλος χώρος στο νησί που να έχει τις προβλεπόμενες υποδομές για να φιλοξενήσει τη διδασκαλία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες μαθητών και γονέων, πρόκειται για «θαύμα» που δεν έχει τραυματιστεί ακόμα κάποιος μαθητής ή καθηγητής. Πριν από λίγα χρόνια, καθώς το κτίριο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση σχεδόν 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας νεροποντής είχε πέσει ένα κομμάτι από το ταβάνι μέσα στην τάξη που διδάσκεται η Γ’ Λυκείου. Ευτυχώς, ήταν Σάββατο βράδυ και κανείς δεν υπήρχε μέσα στο κτίριο. Πριν από λίγους μήνες, λόγω κακοκαιρίας και με 7 μποφόρ στο νησί, ξεκόλλησε ολόκληρο κομμάτι εξωτερικού τοίχου και έπεσε στο προαύλιο. Και πάλι, οι γονείς κάνουν λόγο για καλοτυχία, εφόσον δεν τραυματίστηκε κάποιος από το σχολείο.

Πηγή>NOW-24

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Κοινωνικά, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος. Bookmark the permalink.