Οι Αλεξάνδρειες του κόσμου

Αλεξάδρεια, στην Αίγυπτο, από τις ομορφότερες πόλεις στον κόσμο

Η  Αλεξάδρεια στην Αίγυπτο, από τις ομορφότερες πόλεις στον κόσμο

Όπως είναι γνωστό, η κορωνίδα των πόλεων που ίδρυσε κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του ο Μέγας Αλέξανδρος είναι η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (331 π.Χ.), γνωστή παλαιότερα με το λατινικό της όνομα Alexandria ad Aegyptum και σήμερα με το αιγυπτιακό Ισκεντερίγια.

Εκτός από την αιγυπτιακή Αλεξάνδρεια, δεκάδες ήταν οι πόλεις που έφεραν το ίδιο όνομα κατά την αρχαιότητα, πόλεις που φέρεται είτε να ίδρυσε ο ίδιος ο Αλέξανδρος, είτε οι επίγονοι του, είτε ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν του.

Χαρακτηριστικά ο Πλούταρχος αναφέρει την ύπαρξη 70 Αλεξανδρειών, στις μέρες μας πάντως έχουν τεκμηριωθεί μέσω αρχαιολογικών, ιστορικών και λοιπών αναφορών – χωρίς να λείπουν και οι σχετικές διαφωνίες των ειδικών – σαφώς λιγότερες. Από αυτές αναφέρουμε τις εξής 45 :

Αλεξάνδρεια των Μαίδων, Αλεξάνδρεια η κατά τον Μέλανα Κόλπον , Αλεξάνδρεια η Τρωάς, Αλεξάνδρεια προς Λάτμον Καρίας, Αλεξάνδρεια κατά Ισσόν, Αλεξάνδρεια Χαλυβών, Αλεξάνδρεια η εν Τύρρω, Αλεξάνδρεια η εν Κύπρω, Αλεξάνδρεια η εν Γάζα, Αλεξάνδρεια η εν Ασσυρία, Αλεξάνδρεια Μηδίας, Αλεξάνδρεια η εν Παρθυηνή, Αλεξάνδρεια η εν Αρείης, Αλεξάνδρεια η εν Γεδρώσους, Αλεξάνδρεια Προφθασία, Αλεξάνδρεια η εν Αραχώτοις, Αλεξάνδρεια η εν Σακαστήνη, Αλεξάνδρεια η εν Παροπαμισσάδαις, Αλεξάνδρεια η Εσχάτη, Αλεξάνδρεια η εν Μακαρηνή, Αλεξάνδρεια η εν Βακτριανή, Αλεξάνδρεια η εν Σογδιανή, Αλεξάνδρεια η επί του Ώξου, Αλεξάνδρεια η Μαργιανή, Αλεξάνδρεια Αριγαία, Αλεξάνδρεια εις Τάξιλα, Αλεξάνδρεια η εν Νίκαια Ινδίας, Αλεξάνδρεια η Βουκέφαλος, Αλεξάνδρεια η εν Ακεσίνη, Αλεξάνδρεια η εν Ινδώ, Αλεξάνδρεια εν Ύφαση, Αλεξάνδρεια εν τη Οπιανή, Αλεξάνδρεια η εν Σόγδοις, Αλεξάνδρεια η των Μουσικάνων, Αλεξάνδρεια η παρά Σωριανής, Αλεξάνδρεια η εν Ωρείταις, Αλεξάνδρεια η εν Ώροις, Αλεξάνδρεια επί των εκβολών Ινδού, Αλεξάνδρεια Νεαρτών, Αλεξάνδρεια η εν Καρμανία, Αλεξάνδρεια Σαλμούς, Αλεξάνδρεια η εν Σουσιανή, Αλεξάνδρεια η εν Βαβυλωνία, Αλεξάνδρεια Δεκαπόλεως και Αλεξάνδρεια η εν Ευφράτη.

Στη σύγχρονη εποχή, ως απόηχος τιμής στο Μεγάλο Έλληνα Στρατηλάτη, την ονομασία Αλεξάνδρεια φέρουν διάφορες πόλεις (ή τόποι) ανά τον κόσμο, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στην Ελλάδα, εκείνη της Ημαθίας.

Οι υπόλοιπες που ανιχνεύσαμε βρίσκονται : 2 στην Ιταλία, 3 στη Ρουμανία, 1 στη Βουλγαρία, 1 στη Σκωτία, 2 στην Αυστραλία, 2 στη Βραζιλία, 1 στη Μοζαμβίκη, 3 στη Νότια Αφρική, 2 στον Καναδά, 3 στην Τζαμάικα και 14 στην Αμερική, διασκορπισμένες σε διάφορες πολιτείες : Ν. Ντακότα, Ιντιάνα, Τεννεσί, Κεντάκι, Πενσυλβάνια, Λουιζιάνα, Βιρτζίνια, Κάνσας, Μινεσότα, Μισούρι, Νεμπράσκα, Οχάιο, Νιου Χαμσάιρ και Αλαμπάμα.

Όσο για τις Αλεξάνδρειες που πρόσφεραν τ΄ όνομα τους σε συνοικίες, πλατείες και δρόμους σε ολόκληρο τον πλανήτη, το μέτρημα μοιάζει ατέλειωτο… Ενδεικτικά, αναφέρουμε μονάχα στην Αττική την περιοχή Νέα Αλεξάνδρεια, που μετονομάστηκε σε Φιλοθέη και τη συνοικία Νέα Αλεξάνδρεια του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού.

Ν. ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Διαλογισμοί-Γνώμες-Απόψεις, Μια φωτογραφία, μια ιστορία..., Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Ταξιδεύοντας. Bookmark the permalink.