Η παρουσίαση του βιβλίου της Μάρως Φιλίππου, «Πικρές ιστορίες της θάλασσας και της ερήμου – Ημερολόγια δύο αριστερών εβδομήντα χρόνια πριν» Αίγυπτος 1941-1945 στον ΙΑΝΟ

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Σκουλιός

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ παρουσίασαν χθες το απόγευμα το βιβλίο της Μάρως Φιλίππου ΠΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ στον ΙΑΝΟ.

Στο πάνελ: Ιούλιος Κέρπης, Αγγελική Βλαχάκη-Δημητρίου, Πάνος Κατέρης, Μάρω Φιλίππου και Μηνάς Βιντιάδης

Στο πάνελ: Ιούλιος Κέρπης, Αγγελική Βλαχάκη-Δημητρίου, Πάνος Κατέρης, Μάρω Φιλίππου και Μηνάς Βιντιάδης

Για το βιβλίο μίλησαν: Μηνάς Βιντιάδης, συγγραφέας-Δημοσιογράφος

Ιούλιος Κέρπης, φιλόλογος-συγγραφέας

Αποσπάσματα διάβασαν οι: Αγγελική Βλαχάκη-Δημητρίου, φιλόλογος

Και ο Πάνος Κατέρης, ηθοποπιός-σκηνοθέτης.

Βιβλίο ΜΈναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν τα κείμενα των ημερολογίων δύο αριστερών, οι οποίοι το 1945 υπήρξαν όμηροι των Βρετανών στην Ελ Ντάμπα. Ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων στην έρημο της Λιβύης. Γράμματα υπό μορφή ημερολογίου, τα οποία έγραψε κάθε μέρα ο συγγραφέας και ποιητής Ντίνος Βλαχογιάννης στη γυναίκα του και την κόρη του, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι αυτό θα έφτανε στον προορισμό του…Και, βέβαια, εβδομήντα χρόνια μετά η κόρη του Καίτη Βλαχογιάννη-Δαγκλή βρήκε μια μέρα τακτοποιώντας τη βιβλιοθήκη του.

Στο οδοιπορικό, ο χρόνος γυρίζει πίσω, στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου…Τότε, που ο νεαρός Αιγυπτιώτης Παύλος Μαλουκάτος, έχοντας μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών επιστρατεύτηκε και αργότερα πήρε μέρος στο κίνημα της Μέσης Ανατολής. Τις εμπειρίες του από την εποχή εκείνη τις κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια και με απόλυτη ειλικρίνεια σε ένα οδοιπορικό όχι μόνο δικού του αγώνα, αλλά και του αγώνα πολλών άλλων.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με κείμενα, καταθέσεις ψυχής, όπως γράφει στο πρόλογο του βιβλίου, η Μάρω Φιλίππου, που δεν αποκαλύπτουν μόνο άγνωστες πτυχές μιας οδυνηρής χρονικής περιόδου, αλλά συγκροτούν και σημαντικό υλικό μιας ιστορικής μελέτης. Το βιβλίο δεν αποτελεί αναλυτική ιστορική μελέτη, ούτε είναι πολιτικό χρονικό.

Αλήθεια, ποια ήταν η Αίγυπτος που βρέθηκε τότε ο Ντίνος Βλαχογιάννης; Η συγγραφέας θα δώσει απαντήσεις. Έστω κι αν αυτές είναι οδυνηρές και ο επίλογος θλιβερός. Δεν παύει ωστόσο να είναι χρήσιμος, γιατί την ιστορία, την έγραψαν άνθρωποι με ιδέες υπερβατικές. Άλλωστε, διαφορετικές από εκείνες που θα περίμενε ένας αγωνιστής ενταγμένος στην αριστερά.

Τη συγγραφέα βοήθησαν στον τρόπο προσέγγισης σκέψης μερίδας της τότε νεολαίας και στην πρόσβαση στην ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής,  η ορμητική και πολύτιμη καταγραφή του Παύλου Μαλουκάτου, και ένα βαθυστόχαστο δοκίμιο του Γιάννη Χριστοφή. Εκεί όπου βρέθηκε, άθελά του, ο  Ντίνος Βλαχογιάννης.

Βιβλίο 138 σελίδων διαστάσεων 20,5Χ14 εκ. με έγχρωμο εξώφυλλο, που απεικονίζει δύο ταξιδιώτες στην απέραντη θάλασσα και στην έρημο, κι ένα ξεχασμένο γράμμα με το σκίτσο της Αγγελικής Βλαχογιάννη και το ποίημα «Νυχτερινό» του ποιητή Ντ. Βλαχογιάνη από τη συλλογή «Καπνός αναθρώσκων».

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Πρόλογος, Παρουσιάσεις Βιβλίων, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.