Αποκαρδιωτική η κατάσταση στο δημοτικό «ζωολογικό» κήπο Κάσου

Ένα από τα ιπποειδή (πόνυ) αδύναμο, εκαντλημένο, καταρρέει

Ένα από τα ιπποειδή (πόνυ) αδύναμο, εκαντλημένο, καταρρέει

Κάσος, 2-12-2016

Η κατάσταση στο ζωολογικό κήπο της Κάσου είναι αποκαρδιωτική. Για να συντηρηθούν αυτά τα ζώα πρέπει να ξοδεύεται κόπος και χρήμα. Όμως αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει στο δήμο Κάσου εξαιτίας της έλλειψης υπαλλήλων κατά την άποψη των διοικούντων,  ή της έλλειψης βούλησης κατά την άποψή μας, εφόσον το θέμα των ζώων δεν αποτελεί καθόλου προτεραιότητα για αυτούς. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για σύμβαση με κτηνίατρο που να παρακολουθεί συστηματικά τα ζώα, να ορίζει τη σίτισή τους, να τους παρέχει παρασιτοκτόνα και γενικά να ελέγχει κατά πόσον τα ζώα είναι υγιή ή όχι.
  2. Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για την αποζημίωση του ανθρώπου που, εθελοντικά μέχρι τώρα, αφιερώνει χρόνο και κόπο για το καθημερινό τους τάϊσμα. Ο εθελοντής, και προς τιμήν του, πηγαίνει 2 φορές την ημέρα για να τα ταΐσει και να τους βάλει νερό, και τώρα που το πόνυ είναι άρρωστο, πηγαίνει συχνότερα για να το σηκώσει και να του κάνει τις ενέσεις. Όμως τα άλογα είναι συναισθηματικά ζώα, θέλουν ιδιαίτερη περιποίηση, θέλουν πλύσιμο, θέλουν καθάρισμα από τις κοπριές, θέλουν άσκηση. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό εθελοντικά.
  3. Τα ζώα χρειάζονται τροφή, ανάλογα με το είδος τους. Και δυστυχώς, στην Κάσο που δεν έβρεξε καθόλου πέρυσι, δεν υπάρχει χορτάρι για να βοσκήσουν. Άρα, η τροφή πρέπει να αγοράζεται εξ ολοκλήρου, με γνώμονα την δραστηριότητα και το είδος των ζώων. Δεν μπορεί π.χ. τα άλογα να τρώνε τροφή γαλακτοπαραγωγής αιγοπροβάτων.
  4. Οι συνθήκες διαβίωσής τους πρέπει να είναι καλές, π.χ. για τα ιπποειδή πρέπει να υπάρχει στάβλος με προδιαγραφές στάβλου και όχι ένας ενιαίος χώρος όπου συνωστίζονται όταν βρέχει ή όταν κάνει ζέστη. Στο στάβλο, πρέπει να υπάρχει διαχωριστικό για να απομονώνεται κάθε ζώο, να τρώει χωριστά το καθένα και όχι όλα μαζί, οπότε το πιο λαίμαργο τρώει περισσότερο και τα μικρότερα τρώνε λιγότερο από όσο πρέπει. Η στρουθοκάμηλος χρειάζεται διάδρομο να τρέξει, όχι έναν τετράγωνο χώρο όπου κάνει βόλτες γύρω-γύρω. Οι υποσχέσεις που εδώ και ένα χρόνο πήραμε για βελτίωση των χώρων δεν έχουν υλοποιηθεί και από ό,τι φαίνεται θα αργήσουν πολύ να πραγματοποιηθούν.

Δυστυχώς, τα πράγματα για το Δήμο μας φαίνεται πως θα χειροτερέψουν όσο δε βρίσκεται λύση στο θέμα των υπαλλήλων. Άρα, θα χειροτερέψουν και για τα ζώα τα οποία όμως δε φταίνε και πληρώνουν.

Σε όλα αυτά τα τραγικά που αναφέρουμε υπάρχει μια ακτίνα φωτός.  Ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ) εξέφρασε την επιθυμία του να πάρει όλα τα ιπποειδή. Νομίζουμε είναι μοναδική ευκαιρία για το Δήμο. Ας αποφασίσει επί τέλους για το καλό των ζώων.

Καλούμε όποιον θέλει να βοηθήσει να επικοινωνήσει με τη Φιλοζωική Κάσου (πρόεδρος Μελπομένη Δασκαλάκη 6973095007, ταμίας Ισαβέλλα Εμίρη 6938484881)

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Μια φωτογραφία ένα θέμα, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.