Απάντηση-σχολιασμός στο Δελτίο Τύπου του Δήμου Κάσου για το «Ζωολογικό Πάρκο»

Επειδή το Δελτίο Τύπου του Δήμου Κάσου (8-12-2016)  για το «ζωολογικό» αναφέρεται σε μένα, οφείλω να δώσω μια καταρχήν απάντηση.
Οι φιλόζωοι της Κάσου προσφέρουν έργο σημαντικό, σε θέματα που αφορούν όλα τα ζώα. Σε αυτά τα πλαίσια ασχοληθήκαμε και με το «ζωολογικό» μετά από πολλές καταγγελίες καλοκαιρινών επισκεπτών. Την πρώτη μας επιστολή (μετά από άκαρπες προφορικές παρεμβάσεις) τη στείλαμε στο δήμο την 7/8/20015 και στη συνέχεια επανήλθαμε και ξαναεπανήλθαμε. Όμως όχι μόνο απάντηση δεν πήραμε αλλά ούτε καν διαβάστηκαν αυτές οι επιστολές μας. Σαν πρόεδρος της φιλοζωικής τότε, επιχείρησα να ευαισθητοποιήσω την δημοτική αρχή με επισκέψεις στο χώρο με την πρώην αντιδήμαρχο, τον νυν αντιδήμαρχο, την νυν πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τέλος, την ίδια την δήμαρχο για να δουν από κοντά τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Εισέπραξα μόνο υποσχέσεις και όνειρα, σχέδια που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν παρόλη την απόφαση που πήρε το Δ.Σ. στην συνεδρίασή του της 5/11/2015.
Το Σάββατο 19/11/2016, όταν έπεσε το πόνυ για πρώτη φορά, ειδοποίησαν πρώτα την κυρία πρόεδρο του Δ.Σ. Αρνήθηκε να ασχοληθεί και αδιαφόρησε πλήρως. Ο δήμος, ούτε καν ενδιαφέρθηκε να αγοράσει τα φάρμακα. Ισχυρίζεται ότι πληρώνουν οι αιρετοί τροφές χωρίς να το διατυμπανίζουν. Γιατί άραγε πρέπει να περιμένουμε να τελειώσουν οι τροφές για να προβούμε σε νέα παραγγελία όταν είναι γνωστές από πριν οι ανάγκες των ζώων. Τον Σεπτέμβριο του 2015 πάλι είχαν ξεμείνει από τροφές για τα άλογα και μας ζήτησαν δάνειο για να μπορέσουν να τις αγοράσουν. Τώρα τα καράβια έχουν απεργία, πώς θα έρθουν οι τροφές; Γιατί δεν πήραν την απόφαση πριν 1 μήνα που τελείωσε το μίγμα; Τι θα τρώνε τα ζώα; Γιατί πρέπει να περιμένουμε τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να πληρώνουμε την τιμή μονάδας για 220 σακιά άχυρο προς 25€ (συνολικό κόστος 5500€), ενώ τον Ιούνιο του 2016 τις αγοράσαμε με 12,30€ (συνολικό κόστος 2706€), σύμφωνα με στοιχεία από τη διαύγεια; 220 σακιά αγοράστηκαν και τον Ιούνιο, άραγε γίνεται καταμέτρηση κατά την παραλαβή; 
Ας έρθουμε στο συγκεκριμένο πόνυ. Δεν πρόκειται για το θηλυκό αλογάκι που πέρσι τέτοια εποχή είχε πρόβλημα. Το αλογάκι αυτό είναι αρσενικό. Το αλογάκι στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση του δήμου είναι το μικρότερο σε ηλικία θηλυκό πόνυ και πέρυσι είχε πρόβλημα με το πόδι του (υπάρχουν βίντεο τα οποία στείλαμε στην ιππίατρο για να μας συμβουλέψει) και τα έχουμε δημοσιεύσει και στο διαδίκτυο. Πώς συμπεράνατε τώρα πως πρόκειται για το ίδιο πόνυ και πώς βγάλατε γνωμάτευση (πως είναι εκ γενετής ελαττωματικό), δεν ξέρω. Πρόκειται για σύγχιση που οφείλεται στην αδιαφορία σας ή, ακόμα χειρότερο, σε σκόπιμη παραπλάνηση; Όσο για τις επισκέψεις του κτηνιάτρου του επαρχείου, μια φορά πέρσι όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα στο μικρό πόνυ, ήρθε η κτηνίατρος του επαρχείου και τράβηξε βίντεο και τα έστειλε σε ιππίατρο ο οποίος, όπως με πληροφορήσατε τότε, συμπέρανε πως μάλλον είναι πρόβλημα εκ γενετής και ίσως χρειαστεί ευθανασία!!! Ευτυχώς, ακολουθήσαμε αγωγή και «φυσικοθεραπεία» με τη βοήθεια των εθελοντών, και έτσι φαίνεται πως λύθηκε το πρόβλημα. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν ξέρουμε από τι έπασχε και αν θεραπεύτηκε γιατί δεν υπήρξε δυνατότητα να εξεταστεί από κτηνίατρο. Αν ο κτηνίατρος του επαρχείου τα επισκέπτεται κατά τακτά διαστήματα, θα θέλαμε να ξέρουμε πού είναι τα βιβλιάρια υγείας τους όπου αναφέρονται οι εμβολιασμοί τους, τα αντιπαρασιτοκτόνα που τους έχουν παρασχεθεί και από τι πάσχουν, αν πάσχουν.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων της ιππιάτρου της Animal Action, ουδέποτε εμφανίστηκε οποιοσδήποτε από το δήμο για να ενημερωθεί για το τι έγινε και τι χρειάζεται να γίνει. Η Φιλοζωική ήταν παρούσα και δεν εκπροσωπούσε το δήμο. Ο «ζωολογικός» έχει όμως και στρουθοκάμηλο, ασχοληθήκατε κύριοι του δήμου ποτέ μαζί της;
Το «ανέκδοτο» είναι η πληρωμή εισιτηρίων και διατροφής των κτηνιάτρων της ΕΔΚΕ. Υπόσχεση μόνο δώσατε κύριοι, όταν θα εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα θα λέτε ότι μια και μοναδική φορά τους φιλοξενήσατε για στειρώσεις αδέσποτων. Μέχρι τότε δεν έχετε πληρώσει τίποτα. Αλλοι πληρώνουν μιας και κανένας επαγγελματίας στο νησί δεν θέλει να δώσει πίστωση στο δήμο (ακόμα χρωστάτε ένα δείπνο που προσφέρατε πέρυσι στην ΕΔΚΕ).
Ποια ήταν η πρωτοβουλία του δήμου για ίδρυση της φιλοζωικής; Ποια πρόσκληση στείλατε για να μαζευτούν τα ιδρυτικά μέλη; Ζήτησα από τη δήμαρχο να μας κάνει το καταστατικό ως δικηγόρος, όπως μου είχε υποσχεθεί, αλλά μου είπε ότι δεν ήξερε από καταστατικά. Ο δήμος αρνήθηκε να μας ενισχύσει με οποιονδήποτε τρόπο. 
Οι μόνοι που πραγματικά αφιερώνουν χρόνο είναι οι 2 εθελοντές που ταΐζουν και ποτίζουν τα ζώα. Είναι οι μόνοι που αποδεικνύουν πως η φιλοζωία είναι στάση ζωής, είναι έργο όχι έπεα πτερόεντα. Όμως τα ζώα χρειάζονται και άλλη φροντίδα και εσείς θα έπρεπε να εξασφαλίζατε τις συνθήκες για να την έχουν.
Και κάτι τελευταίο. Κανένας μας δεν ήθελε να φύγουν τα ζώα από την Κάσο, γι’αυτό και πιστέψαμε ότι θα ικανοποιούσατε τις υποσχέσεις σας και σας αφήσαμε 1,5 χρόνο τώρα να επιλύσετε το πρόβλημα. Ξέρετε ότι έπεσε κάτω το θηλυκό άλογο από κωλικούς στις 6/12/2016; Ξέρετε πως έτρεχαν οι εθελοντές και τα μέλη της φιλοζωικής μέσα στη νύχτα για να της κάνουν ενέσεις; Προφανώς δεν έχετε ιδέα γιατί δεν σας ενδιαφέρει. Όμως όποιος γεννιέται στη φυλακή δεν είναι καταδικασμένος να μένει εκεί για όλη του τη ζωή. Και τα ζώα δεν είναι ιδιοκτησία, είναι έμψυχο υλικό. 
Η ανακοίνωσή σας δεν αναφέρει πουθενά για εργασίες βελτίωσης των χώρων, για σύμβαση με κτηνίατρο. Γιατί αποφεύγετε να δεσμευτείτε όπως κάνετε τόσον καιρό τώρα; Δυστυχώς ο δήμος δεν είναι σε θέση να έχει υπάλληλο ούτε για γραμματειακή υποστήριξη, πώς θα προσληφθεί επιστάτης για το «ζωολογικό»; 
Πιστεύω ότι εάν το θέμα αυτών των ζώων δεν γίνει προτεραιότητα για το δήμο δεν θα αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα.


Ισαβέλλα Εμίρη
Πρώην πρόεδρος Φιλοζωικής Κάσου

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Διαλογισμοί-Γνώμες-Απόψεις, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.