Η θρησκευτική τελετή Doseh στο Κάϊρο

Doseh 1861

Doseh 1861

Γράφει ο Νίκος Νικηταρίδης

 Όπως κάθε μουσουλμάνος, έτσι και οι Αιγύπτιοι ομόθρησκοι τους έχουν την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν το προσκύνημα στη Μέκκα (Χατζ) τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, εφόσον είναι φυσικά και οικονομικά ικανοί για το ταξίδι αυτό και μπορούν να συντηρήσουν την οικογένεια τους κατά την απουσία τους.

Τα παλιά τα χρόνια, κατά την επιστροφή από τη Μέκκα γιόρταζαν στο Κάιρο τα γενέθλια του Μωάμεθ (Μουλίντ) με διάφορες ιδιόμορφες τελετές. Στη διάρκεια τους, παρόλο που δεν επιτρεπόταν το αλκοόλ, επικρατούσε μια θρησκευτική ¨μέθη¨, όπου ξεχωριστές ομάδες φανατικών από διάφορα τάγματα, υπό τα λάβαρα τους, ούρλιαζαν, χάρασσαν το σώμα τους και χόρευαν σε άγριους ρυθμούς, εκτεθειμένοι πολλές φορές στον καυτό ήλιο.

Την τελευταία μέρα λάμβανε χώρα το λεγόμενο ¨Doseh¨. Οι επικεφαλής των ομάδων ξάπλωναν τους περίπου 300 κάθε φορά θιασώτες στο χώμα, με το κεφάλι κάτω και δίπλα-δίπλα, σε απόσταση τόσο κοντινή μεταξύ τους, όσο αυτό ήταν δυνατόν, ενώ εθελοντές αναλάμβαναν να τους στοιχίσουν συμμετρικά.

Doseh - Τελετή Κάϊρο 1880

Doseh – Τελετή Κάϊρο 1880

Στην αρχή περνούσαν πάνω από το ανθρώπινο μονοπάτι οι διάφοροι πιστοί και κατόπιν ο Σέχης του Saadich με το κάτασπρο άλογο του, το οποίο οδηγούσε να βαδίζει πάνω στις πλάτες τους. Ο Σέχης, φορούσε πράσινο τουρμπάνι, που έδειχνε πως είχε πραγματοποιήσει το προσκύνημα στη Μέκκα, καθώς και ράσο, έχοντας τα μάτια κλειστά σαν σε έκταση. Αμέσως μετά το πέρασμα του αλόγου, οι γνωστοί τους έσπευδαν να τους βοηθήσουν να σηκωθούν, με πολλούς από αυτούς να έχουν τραυματιστεί σοβαρά, ενώ άλλοι είχαν μείνει αναίσθητοι.

Το Doseh χρονολογούταν από τα τέλη του 18ου αι., στα χρόνια του Σέχη Younis, που λέγεται πως κατείχε τη δύναμη να ιππεύει πάνω σε γυαλί, χωρίς αυτό να σπάει. Στη συνέχεια καθιερώθηκε ως έθιμο να ιππεύουν πάνω από τους θιασώτες εκείνους, που νόμιζαν πως το πέρασμα του αλόγου δεν θα τους βλάψει, λόγω πίστης και προσευχής.

Τελικά, το Doseh καταργήθηκε μετά την άνοδο στην αιγυπτιακή εξουσία του Χεδίβη Τεουφίκ (1879-1892).

Πηγές : ¨Harpers Weekly¨ (περιοδικό), New York 19/9/1874, p. 781 – Collins English Dictionary – www.encyclopedia123 (6/7/2015)

Ν. ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Πρόλογος. Bookmark the permalink.