Ο Τουτανχαμών στην Αθήνα

%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%87%ce%b1%ce%bc%cf%89%ce%bd-1%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%87%ce%b1%ce%bc%cf%89%ce%bd-2

%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%87%ce%b1%ce%bc%cf%89%ce%bd-3
%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%87%ce%b1%ce%bc%cf%89%ce%bd-4Στις 4/11/1922 ο Βρετανός αρχαιολόγος Ηoward Carter ανακάλυψε στην Κοιλάδα των Βασιλέων τον τάφο του Φαραώ Τουτανχαμών (1333-1323 π.Χ.), τον μοναδικό ασύλητο βασιλικό τάφο στην Αίγυπτο.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού ¨Ελληνικός Κόσμος¨ παρουσιάζεται η Έκθεση ¨Τουτανχαμών : Ταξίδι στην Αιωνιότητα¨, μια αξιόλογη έκθεση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αρκετά πιστά αντίγραφα των ανεκτίμητων θησαυρών που βρέθηκαν στον τάφο του νεαρού Φαραώ, κατασκευασμένα από εξειδικευμένους τεχνίτες υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων.

Η νεκρική μάσκα, περίτεχνα αγάλματα, τοιχογραφίες, ο χρυσός θρόνος και οι σαρκοφάγοι είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα-αντίγραφα της έκθεσης που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα αν δεν έχουν επισκεφθεί το Μουσείου του Καΐρου ή άλλα μεγάλα μουσεία με αιγυπτιακές συλλογές.

Για τα παιδιά οι μουσειοπαιδαγωγοί του Ιδρύματος πραγματοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και  οργανωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων, ενώ η όλη έκθεση πλαισιώνεται με προβολές και πολυμεσικές εφαρμογές.

Ένα ταξίδι στο χρόνο λοιπόν, αποτελεί ετούτη η έκθεση, ένα ταξίδι στο λαμπρό αρχαιο-αιγυπτιακό χθες που πραγματικά αξίζει κάποιος να το πραγματοποιήσει.

Ν. ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Ιστορικά - Λαογραφικά Θέματα, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.