Συνάντηση αλληλοενημέρωσης στη «Δωδεκανησιακή Εστία» με τον Φ. Ζαννετίδη

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Συνάντηση αλληλοενημέρωσης στη Δωδεκανησιακή Εστία»

Την 26/1, o Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης συναντήθηκε στη Δωδεκανησιακή Εστία με εκπροσώπους των παροικιακών Σωματείων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, με σκοπό την αλληλοενημέρωση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και σε προβλήματα που έχουν οξυνθεί, λόγω και της γενικότερης κακής κατάστασης, που όλοι βιώνουμε.

Ο πρόεδρος κ. Γιάννης Φραγκούλης, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα κυριότερα τρέχοντα θέματα, που απασχολούν τους συμπατριώτες της παροικίας και των νησιών μας, τις δράσεις που έχει αναλάβει η Ομοσπονδία μας  και ζήτησε την μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία με την Περιφέρειά μας, προκειμένου να δρομολογηθεί επίλυση όσο το δυνατό περισσοτέρων προβλημάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν:

α. Θέματα Υγείας

Υπάρχει ανάγκη διευκρίνισης ποιές κατηγορίες ιατρών (αγροτικοί, επικουρικοί, κλπ), δικαιούνται να παίρνουν επιδόματα, πως και από ποιους (Δήμους, Περιφέρειες, κλπ).

– Υπάρχει ανάγκη δυνατότητας πλήρους συνταγογράφησης για κατοίκους νησιών, που δεν διαθέτουν ιατρούς ειδικοτήτων.

β. Θέματα Πολιτισμού

 • Υπάρχει ανάγκη συντονισμού εορτασμού επετείου 70 χρόνων ελεύθερα Δωδεκάνησα, για τον οποίο η Ομοσπονδία μας έχει πραγματοποιήσει ήδη μια συνάντηση και επιβάλλεται να ακολουθήσουν και άλλες.
 • Δεν υπάρχει πρόβλεψη για εγγραφή Παροικιακών Σωματείων, που έχουν έδρα στην Αττική στα Μητρώα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
 • Εκκρεμεί ικανοποίηση αιτήματος για οικονομική συνδρομή για τη συντήρηση και ανάδειξη των Δωδεκανησιακών Αρχείων
 • Η καταγραφή παραδοσιακών φορεσιών Δωδεκανήσου έχει αρχίσει σε συνεργασία των δύο Ομοσπονδιών Αττικής και Ρόδου και στην όλη προσπάθεια η συνδρομή της Περιφέρειας θα βοηθήσει καθοριστικά.

γ. Θέματα Συγκοινωνίας

– Συνεχίζονται τα προβλήματα ανταποκρίσεων αεροπορικών δρομολογίων, λόγω μη συνεννόησης των τριών αεροπορικών εταιρειών, που συνδέουν τα νησιά μας

– Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση αποστολών ταχυδρομείου και ειδικότερα των ταχυμεταφορών (κούριερ), λόγω έλλειψης συμβάσεων μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών ταχυμεταφοράς.

δ. Θέματα Ανεργίας

Ο υψηλός αριθμός ανέργων των απανταχού συμπατριωτών μας σε συνδυασμό με τις σημαντικές ελλείψεις στα νησιά μας, είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, που επιδεινώνεται από την άγνοια των περισσοτέρων στο να επωφεληθούν από διάφορα προγράμματα (πχ ΕΣΠΑ), λόγω και του γραφειοκρατικού γρίφου, που έχουν να αντιμετωπίσουν. Απαιτείται συνεχής προγραμματισμός ενημερωτικών συναντήσεων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί κατά το δυνατό το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα.

ε.   Θέματα Πρωτογενή Τομέα

 • Θα πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια αξιοποίησης του τίτλου «Γαστρονομική Περιφέρεια Ευρώπης 2019», που πήρε η Περιφέρειά μας, με τρόπο επωφελή για όλα τα νησιά.
 • Εκκρεμεί η ικανοποίηση του αιτήματος της Περιφέρειας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες νησιών μας, λόγω της παρατεταμένης περιόδου ανομβρίας το 2016.
 • Αναμένουμε ενημέρωση από την ΑΝΔΩ (Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου) για τις προτάσεις που προκρίθηκαν στην κατάρτιση Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD, πρώην LEADER
 • Σχετικά με τις εξελίξεις πιστοποίησης προϊόντων της Περιφέρειάς μας (ΠΟΠ), ο κ. Ζαννετίδης μας ενημέρωσε ότι μετά το μελεκούνι της Ρόδου, σύντομα ακολουθεί η πιστοποίηση για τη σιτάκα Κάσου, το κρασοτύρι Κω, και τα φασόλια Ρόδου.
 • Η Ομοσπονδία μας έχει αρχίσει την καταγραφή προϊόντων που «εμφανίζονται» ως Δωδεκανησιακά στην αγορά της Αττικής και όχι μόνο.
 • Οι Ομοσπονδίες μας (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) προτείνουν:

(1) Την εξέταση δυνατότητας συνεργασίας με το γραφείο επαγγελματικής αποκατάστασης Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ώστε να γίνεται πρακτική εκπαίδευση φοιτητών σε νησιά της Περιφέρειάς μας.

 • Την διερεύνηση δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων στα νησιά μας
 • Την Πιλοτική εφαρμογή καλλιέργειας με μέθοδο Υδροπονίας κλειστού τύπου ( σε κοντέηνερ) σε δύο τουλάχιστον νησιά της Περιφέρειάς μας              

Εκτός από τα παραπάνω και κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ερωτήσεις στον κ. Ζαννετίδη και ακούστηκαν προβληματισμοί για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων:

 • Για το πρόγραμμα ΝΑΤURA απαιτείται σωστή ενημέρωση των κατοίκων των νησιών και ιδιαίτερα όσων καλούνται να παίρνουν αποφάσεις για τους όρους δόμησης κάθε νησιού και για την έκδοση αδειών, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς  για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην εν λόγω συνάντηση, εκτός από τους εκπροσώπους των παροικιακών Σωματείων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων παραβρέθηκε ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ), «Εύξεινη Πόλη» , που έχει την ευθύνη του συντονισμού 17 θεσμικών εταίρων της ΕΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα aristoil, που αναδεικνύει τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του Ελληνικού ελαιολάδου. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ανασυγκρότησης του παραγωγικού ιστού της οικονομίας μας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω καινοτόμων προϊόντων του πρωτογενή Τομέα. Τόνισε ότι η ανάδειξη των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων που έχει μεγάλο μέρος της Ελληνικής ελαιοπαραγωγής, καθώς και η δημιουργία στην Ελλάδα   Ευρωπαϊκού φορέα πιστοποίησης αυτών των θεραπευτικών ιδιοτήτων, θα αυξήσει σημαντικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Ο κ. Ζαννετίδης δεσμεύτηκε να επιληφθεί την δρομολόγηση επίλυσης των παραπάνω προβλημάτων είτε άμεσα λόγω αρμοδιότητας, είτε ενημερώνοντας τους αρμόδιους κατά περίπτωση. Ειδικότερα για το πρόγραμμα aristoil, που ανέφερε ο κ. Σπυρίδων, θα προγραμματιστούν  ενημερώσεις των ελιαοπαραγωγών των νησιών της Περιφέρειάς μας στο άμεσο μέλλον.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.