Βιβλιοπαρουσίαση: Γ. Εμίρης, «Να σ’ έβρω»

%ce%b9-%ce%b5%ce%bc%ce%af%cf%81%ce%b7%cf%82-panorama-2-2017%ce%b9-%ce%bc-%ce%bd%ce%b1-%cf%83-%ce%ad%cf%85%cf%81%cf%89Επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Book Loft το μυθιστόρημα του συμπατριώτη μας Γιάννη Η. Εμίρη, με τίτλο «Να σ’ έβρω», η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ (21-2-2017) στο  αίθριο στοάς βιβλίου Polis Art Café.

Στην όμορφη αίθουσα, που ήταν κατάμεστη από κόσμο που αγαπάει το καλό βιβλίο, φίλοι και συμπατριώτες από την παροικία, τίμησαν με την παρουσία τους τον συγγραφέα.

dscf0125Για το βιβλίο μίλησε ο οικοδεσπότης Βασίλης Χατζηιακώβου, ο εκδότης Μιχάλης Καρακώστας,  η  Μαρικαίτη Καμβασινού, ο Μηνάς Βιντιάδης και  ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης. Αποσπάσματα από τις σελίδες του βιβλίου διάβασε ο ηθοποιός Κρατερός Κατσούλης.

dscf0127%ce%b2Για το βιβλίο έγραψε ο Μ. Γ. Μερακλής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Παράξενη υπήρξε η τύχη της λογοτεχνίας μας εκείνης, που γεννήθηκε κατά βάση από το κίνημα της λαογραφίας, όπως το έφερε στον πνευματικό χώρο ο Νικόλαος Πολίτης. Ο Πολίτης ζητούσε και την ανανέωση της λογοτεχνίας με τη στροφή από τον καλλιεργούμενο στους κύκλους των λογοτεχνών της Αθήνας ρομαντισμό στην πραγματικότητα της αγροτικής κοινότητας. Εννοώ την ηθογραφία, όπως ονομάστηκε, που την αντιμετώπισαν κριτική και ιστορία της λογοτεχνίας με επιφύλαξη ή και απόρριψη, ώστε ο όρος να αποκτήσει και μια μειωτική, απαξιωτική σημασία. Αλλά προέκυψε έτσι μια μεγάλη αντίφαση, αφού κορυφαίοι εκπρόσωποι της ηθογραφίας γνώρισαν την κατάφαση των περισσοτέρων, που έφτασαν μάλιστα προϊόντος του χρόνου έως τον αμέριστο θαυμασμό.

Αναφέρω τον Παπαδιαμάντη ή τη χαρισματική περίπτωση του αμφισβητημένου αρχικά Βιζυηνού, ο οποίος σήμερα, με τα ευάριθμα διηγήματά του, τοποθετείται ανάμεσα στους πρώτους της λογοτεχνίας μας. Ο χρόνος βέβαια προχωρεί, πολλά πράγματα αλλάζουν. Ωστόσο έχω μιλήσει ήδη αρκετές φορές για τη δυνατότητα μιας «δεύτερης ζωής» στη σχέση της νεότερης και σύγχρονης, τώρα, λογοτεχνίας με τον τότε αγροτικό πολιτισμό, που υπάρχει πλέον ως παράδοση.

Η νέα αυτή σχέση μπορεί να αξιοποιεί κυρίως ότι κατεξοχήν χαρακτήριζε τον πολιτισμό της αγροτικής κοινότητας, όπου οι άνθρωποι οργάνωσαν τις επίσημες αλλά και τις καθημερινές εν πολλοίς στιγμές τους με βάση πολλαπλά σύμβολα, σ’ ένα ανάλογα διαμορφωμένο ρυθμό της ζωής τους.

Μου έδωσε λοιπόν μεγάλη χαρά η ανάγνωση πρόσφατα του μυθιστορήματος του Γιάννη Ηλ. Εμίρη, με την αφήγηση μιας σύγχρονης ιστορίας αγάπης (η επικαιρότητά της τεκμαίρεται και από την κυρίαρχη θέση στην αφήγηση των κινητών τηλεφώνων, με τα οποία ανταλλάσσουν ο άντρας και η γυναίκα αλλεπάλληλα γραπτά μηνύματα).

Συγχρόνως όμως «έρχονται οι νεράιδες, οι πειρατές, οι αγαθοί ψαράδες και έλκουν τον άνθρωπο τον καθημερινό της πόλης στο δικό τους παντοτινό κόσμο». Ο άντρας κυρίως, που επιχειρεί να φέρει κοντά δύο άκρως διαφορετικά κέντρα σκέψης και νοοτροπίας, είναι τελικά ο χαμένος. Αλλά ο συγγραφέας ενδιαφέρεται να μεταδώσει στον αναγνώστη μια ατομική, εσωτερική περιπέτεια (απότοκη της προσπάθειας να συνδυαστούν αντιφατικά, μολονότι ζωτικά, στην ύπαρξή τους, για τον ψυχισμό του ήρωα, στοιχεία), πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό «ευχάριστο τέλος». Η βαθιά συμβολική φύση των νεράιδων, όπως δίνεται στο βιβλίο (άλλωστε κάθε αληθινό σύμβολο έχει βάθος) παίζει υποβλητικό ρόλο σ’ αυτό το δύσκολο αλλά κατορθωμένο εδώ mixage ονείρου και πραγματικότητας, αναπόλησης και αεικίνητης δραστηριότητας ενός κατοίκου της Αθήνας με τους ξέφρενους ρυθμούς της, που έχει σημαίνουσα θέση σε μιαν επιχείρηση με τα γραφεία της σ’ ένα από τα γυάλινα κτίρια της Κηφισίας.

Το μυθικό και ιστορικό υλικό που επεξεργάστηκε για τη σύνθεσή του έλαβε ο συγγραφέας από το νησί της καταγωγής του, την Κάσο, και η μαγεία που αυτή ασκεί επάνω του ομολογείται ποικιλοτρόπως. Το βιβλίο άλλωστε κλείνει με τον ακόλουθο στεναγμό αγάπης σ’ ένα τόπο, που ηχεί πιο σπαραχτικά σε μια κοινωνία ανθρώπων, όπου ολοένα πιο πολλοί (και πιο πολύ) περιέχονται στην κατάσταση του απάτριδος και του απόλιδος: «Είναι τυχερός όποιος έχει έναν τόπο για τον οποίο δακρύζει κάθε φορά που τον σκέφτεται ή τον ονειρεύεται…».

Χαιρετισμό απεύθυνε ο φιλόλογος καθηγητής του Γιάννη Εμίρη στη Λεόντειο Σχολή, η δήμαρχος Κάσου κ. Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη και ο τ. υπουργός Αρ. Παυλίδης.

dscf0134-cΜετά το πέρας της παρουσίασης έπαιξαν κασιώτικη μουσική και τραγούδησαν ο Αντώνης Καραγιαννάκης και ο Ηλίας Τουσούνης.

Ευχόμαστε το βιβλίο του αγαπητού φίλου μας Γιάννη Εμίρη να είναι καλοτάξιδο..

Το βιβλίο θα το βρείτε στο Book Loft (Πατριάρχου Ιωακείμ 44, Κολωνάκι), στην Πολιτεία (Ασκληπιού 3-5 και Ακαδημίας, στο Public Συντάγματος. Σελίδες 232, ευρώ 13 και στον ιστότοπο:  thebookloft.kolonaki@gmail.com

Advertisements

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Παρουσιάσεις Βιβλίων, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.