Η παρουσίαση του 9ου τόμου του «Δωδεκανησιακού Αρχείου» στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» στην Αθήνα

%ce%b4%ce%b9%ce%bb%ce%b5-_panorama1%ce%b4%ce%b9%ce%bb%ce%b5-9%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82Κυκλοφόρησε πρόσφατα ο 9ος τόμος του «Δωδεκανησιακού Αρχείου» (Δεκέμβριος 2016) με πρωτότυπες συνεργασίες για τον Πολιτισμό, τη Φιλολογική Γραμματεία και την Εθιμική Ζωή της Δωδεκανήσου. Πρόκειται για ένα επιστημονικό περιοδικό σύγγραμμα της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας της Αθήνας (Δ.Ι.Λ.Ε.). Αριθμεί 416 σελίδες σε σχήμα 17Χ24 εκ. Τη γενική επιμέλεια και φροντίδα του τόμου είχε ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας κ. Μιχάλης Εμμ. Αρφαράς.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Δ.Ι.Λ.Ε είναι η αρχαιότερη επιστημονική εταιρεία της Δωδεκανήσου. Ιδρύθηκε το 1948 και κυκλοφόρησε τον Α΄ τόμο της το 1955. Δημοσίευσε κατά καιρούς συνεργασίες κορυφαίων λογίων, όπως των ακαδημαϊκών Γεωργ. Μιχαηλίδη-Νουάρου, Μιχαήλ Σακελλαρίου, Αγαπητού Τσοπανάκη, Αναστασίου Ορλάνδου, Κώστα Ρωμαίου, Παύλου Οδ. Σακελλαρίδη (που διετέλεσε και πρόεδρός της), καθώς και πλήθος πραγματειών από πανεπιστημιακούς καθηγητές κ.α. συγγραφείς.

Η παρουσίαση του 9ου τόμου πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ 23-2-2017, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (οδός Ακαδημίας 50).

Από αριστερά: Φ. Καλλούδης, Εμμ. Γρύλλης, Μ. Αλεξιάδης, Χ. Μπαμπούνης & Εμμ. Περσελής

Από αριστερά: Φ. Καλλούδης, Εμμ. Γρύλλης, Μ. Αλεξιάδης, Χ. Μπαμπούνης & Εμμ. Περσελής

Τον συντονισμό είχε ο Φίλιππος Μ. Καλλούδης, Αντιπρόεδρος Δ.Ι.Λ.Ε.

Χαιρετισμό κατά την έναρξη απεύθυνε ο πρόεδρος Δ.Ι.Λ.Ε. Εμμανουήλ Ιακ. Γρύλλης. Επίσης οι βουλευτές Δωδεκανήσου: Νεκτάριος Σαντορινιός (Ν.Δ.),  Ηλίας Καματερός (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Αρ. Παυλίδης τ. υπουργός, και Μάνος Κόνσολας (ΝΔ).

Μίλησαν για τον 9ο τόμο:

Χ.Ν. Μπαμπούνης, Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εμμανουήλ Π. Περσελής, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και

Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε κέρασμα, προσφορά των εκδόσεων «Κάμειρος».

Η Δ.Ι.Λ.Ε. ήδη προχωρεί στη διαδικασία εκτύπωσης και του 10ου τόμου, που θα είναι αφιερωμένος στα εβδομήντα (70) χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο γεωγραφικό κορμό της Ελλάδας.

Ο τόμος διατίθεται αντί 25 ευρώ και αποστέλλεται στους ενδιαφερόμενους ταχυδρομικώς. Για κάθε επικοινωνία σας: email: Φιλίππου Καλλούδη (Αντιπροέδρου) phkalloudis@gmail.com και Μιχάλη Εμμ. Αρφαρά (Γεν. Γραμματέα) τηλ. 210-2818842.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Δωδεκανησιακή Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία (Δ.Ι.Λ.Ε), Ιστορικά - Λαογραφικά Θέματα, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Παρουσιάσεις Βιβλίων, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.