Η Αίγυπτος στη σκέψη και το έργο λογίων και στοχαστών

Αναμνηστική φωτ. με τους παρουσιαστές της πνευματικής εκδήλωσης Σ.Α.Ε.

Στα πλαίσια των πνευματικών εκδηλώσεων του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, χθες βράδυ (13-3-2017) αναπτύχθηκε το θέμα «Η Αίγυπτος στη σκέψη και το έργο των λογίων και στοχαστών».

Εισηγητές ήταν ο Ιούλιος Κέρπης (Φιλόλογος-Λογοτέχνης) και η Μάρω Φιλίππου- Σωτηροπούλου (Συγγραφέας-Ιστορικός της μουσικής).

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τις εξής ενότητες:

-Η Ανατολή τόπος φανταστικών οριζόντων. –Οι Σαινσιμονιστές και το δικό τους όραμα Ανατολής. –Αναπαράσταση της Ανατολής από τον Άγγλο E.W.Lane. –Το πάθος των ρομαντικών για την Αίγυπτο.- Ο ανατολικός εξωτισμός στη μουσική. –Οι οραματισμοί του Α. Σικελιανού στην έρημο. – Οι προκαταλήψεις του Φ. Δραγούμη και οι ποιητικοί συμβολισμοί του Γ. Σεφέρη. – Η Αίγυπτος με τα μάτια του Ε.Μ. Forster. –Πώς συνάντησε ο Ν. Καζαντζάκης το πνεύμα της Ανατολής. – Η Αλεξάνδρεια του Καβάφη μέρος εικόνας της Ανατολής στο έργο J.R. Liddell. – Το «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» του L. Durrell. – H Αίγυπτος στο έργο των Γ. Χατζίνη και J. Sardorious. – Η δική μας Αίγυπτος.

Τα λογοτεχνικά κείμενα διάβασαν οι Αγγελική Βλαχάκη (Φιλόλογος) και ο Πάνος Κατέρης (Ηθοποιός-Σκηνοθέτης).

Οι μουσικές που ακούστηκαν ανήκαν στους F.C. David «Η Έρημος». Ozham Eren «κινηματογραφική μουσική και αποσπάσματα λαϊκής αραβικής μουσικής.

Επίσης παίχτηκαν τέσσερα σχετικά βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Ιστορικά - Λαογραφικά Θέματα, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.