Ομιλία του Γ. Βαξεβανίδη με θέμα «Το μακρύ ταξίδι της γλώσσας της Ελληνικής και της γραφής» στο Σύλλογο των Αθηναίων

Στα πλαίσια των πνευματικών εκδηλώσεων του ΙΔΕΟτοπου για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ιστορικού Συλλόγου των Αθηναίων στην Πλάκα (Κέκροπος 10) μια ενδιαφέρουσα ομιλία του δημοσιογράφου, συγγραφέα και συνεργάτη μας, Γεώργιου Βαξεβανίδη.

Θέμα της ομιλίας του Γ. Βαξεβανίδη ήταν «Το μακρύ ταξίδι της γλώσσας της Ελληνικής και της γραφής».

Στόχος της χθεσινής ομιλίας ήταν -κατά ένα τρόπο-  η αναδρομή στην ιστορία της γλώσσας της ελληνικής και της γραφής. Μιας γλώσσας που επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη των κυριοτέρων γλωσσών της Ευρώπης, κυριάρχησε κι εξακολουθεί να κυριαρχεί διαχρονικά στις επιστήμες.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στον ομιλούντα άνθρωπο, τον άνθρωπο στον ελληνικό χώρο στην προσωδιακή γλώσσα και εννοιολογική γλώσσα, πέραν της μουσικότητας. Στο θέμα της γραφής και στις διαμάχες που σημειώθηκαν στη  διαδρομή των ιστορικών χρόνων, οι οποίες ήταν ποικίλες ως προς τη γλώσσα και τις προσπάθειες που καταβλήθηκε η κατ’ επανάληψη της επιβολής ως επίσημης γλώσσας, η οποία όμως διαφέρει ουσιαστικά από την καθομιλούμενη. Ακολούθως αναφέρθηκε  στην Ελληνική γλώσσα με τη χρήση των υπολογιστών, και στην διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής ώστε οι υπολογιστές δια μέσου της προχωρημένης τεχνολογίας να δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική.

Στη συνέχεια μίλησε για την προσπάθεια των Ευρωβουλευτών οι οποίοι ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισαν μάλιστα ότι «το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα». 

Τέλος στον επίλογό του, επισήμανε «ότι  η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος εξελίσσεται και κάποτε μεταλλάσσεται. Αυτή η εξέλιξη και η μετάλλαξη όμως δεν συγχωρεί άγνοια της ιστορικής διαδρομής της ούτε τον περιορισμό των ωρών διδασκαλίας ή την κατάργηση των αρχαίων ελληνικών». Αυτή την διαδρομή επιχείρησε να παρουσιάσει και έκλεισε με την προσμονή να αποτύχουν οι δήθεν νεωτεριστές που επιχειρούν να εξοβελίσουν την παγκόσμιας αποδοχής ελληνική γλώσσα. Με την ευχή: «Αυτή η γλώσσα του Ομήρου, της φιλοσοφίας, των επιστημών, των Ευαγγελίων, να παραμένει και να φωτίζει τον κόσμο. Και να υπάρχουν άνθρωποι να την υπερασπίζονται και να τη διδάσκουν.».

Την αξιόλογη ομιλία  παρακολούθησαν πνευματικοί άνθρωποι και φίλοι του Γ. Βαξεβανίδη από την παροικία της Αθήνας.

Μιχάλης Κ. Σκουλιός

Advertisements

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.