Ο εορτασμός της 193ης επετείου Ολοκαυτώματος Κάσου

Κάσος, 9 Ιουνίου 2017  

 Με κατάνυξη και λιτή μεγαλοπρέπεια οργανώθηκαν από τον Δήμο Κάσου οι εκδηλώσεις για την 193η επέτειο του Ολοκαυτώματος του νησιού από τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο στις 7 Ιουνίου 1824, στηριγμένες στις προσπάθειες αποκλειστικά κασιακών φορέων και οργανώσεων και τη συμμετοχή της Δημοτικής Χορωδίας Καρπάθου.

Στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού παρουσιάστηκε ναυτικό δρώμενο-«αναπαράσταση», της εχθρικής απόβασης, με συμμετοχή των καϊκιών του νησιού και εντυπωσιακή λαμπαδηφορία από τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Ανέβηκε, επίσης, για 1η φορά θεατρικό μονόπρακτο βασισμένο στο επικό ποίημα «Ιστορίες και Θρύλοι του Πατημού» του Μηνά Ηλ. Περσελή σε διασκευή-σκηνοθεσία Γιάννη Μαρίνου, στο οποίο πρωταγωνίστησαν κασιωτίνες ερασιτέχνες ηθοποιοί.

Στα δύο βράδια του εορτασμού, αλλά και στην παρέλαση με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις, εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των μαθητών και των νέων της Κάσου που ντυμένοι με παραδοσιακές στολές χόρεψαν, παρέλασαν και πήραν μέρος στη λαμπαδηφορία.

Η  Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στην «Παναγία της Μαίρης» στην Αγία Μαρίνα, όπου φυλάσσεται η βεβηλωμένη από τους Οθωμανούς «Παναγία του Ολοκαυτώματος».

Στη Δοξολογία που έλαβε χώρα στο Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καρπάθου Κάσου κ. Αμβροσίου, τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Κασιώτης φιλόλογος και συγγραφέας Γιάννης Ηλ. Εμίρης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού διοργανώθηκε και αγώνας ανωμάλου δρόμου «Κασίων Αγωνιστών», με συμμετοχή Κασιωτών και Καρπαθίων όλων των ηλικιών.

Η Δήμαρχος Κάσου Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη στον χαιρετισμό που απηύθυνε,  αναφέρθηκε στη διαχρονική προσπάθεια των Κασίων να αναγνωριστεί η σημασία της συμμετοχής  και της καταστροφής της Κάσου στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και συνέδεσε την ιστορία με τη σημερινή πραγματικότητα.

Αναφέρθηκε επίσης στις γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή σε πολλά συγκεκριμένα προβλήματα, όπου χρειάζεται «καταδρομική» δράση, για τη λύση τους.

Αφού μίλησε για τις εκκλήσεις των υπόδουλων, ακόμα τότε, Κασιωτών στο μακρινό 1889, τόνισε: «Πόσο επίκαιρα ακούγονται σήμερα όλα αυτά, σ’ ένα νησί χωρίς δημοτικούς υπαλλήλους, με πανάκριβη και χρονοβόρα συγκοινωνιακή σύνδεση, αφημένο στο τέρας της γραφειοκρατίας, ανήμπορο να διαχειριστεί τις τύχες του. Κι όμως, όσο αναλογίζομαι το πέρυσι και το φέτος, βλέπω ότι οι Κασιώτες χωρίς τυμπανοκρουσίες, κάνουν και πάλι προσπάθειες να στήσουν το θαύμα τους.

Ο Δήμος μας βρέθηκε χωρίς ούτε έναν υπάλληλο, κι όμως αργά αλλά σταθερά βρίσκει τον τρόπο να πορευτεί «πειρατικά» κάποιες φορές, «καταδρομικά» τις περισσότερες, με τη στήριξη, ευτυχώς, κάποιων πολιτικών που ευαισθητοποιούνται με τα προβλήματά μας.»

Αναφερόμενη ειδικά στο κτιριακό ζήτημα του Γυμνασίου-Λυκείου, που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο με συνεχή τηλεοπτικά ρεπορτάζ, η Δήμαρχος επισήμανε:

«Γνωρίζετε πως δόθηκε μια έστω και μερική, λύση από τον Δήμο, παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθώς κινδύνευαν να πέσουν οι σοβάδες πάνω στα παιδιά μας.»

Δέος προκάλεσε, όπως κάθε χρόνο, το προσκλητήριο πεσόντων Ηρώων Κασίων Αγωνιστών μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον του νησιού, ενώ οι τελετές ολοκληρώθηκαν με παρέλαση.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, οι βουλευτές κ.κ. Δημήτριος Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο πρ. Υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενότητας κ. Γιάννης Μηνατσής, ο  Αντιδήμαρχος Καρπάθου κ. Γεώργιος  Τούμας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου κ. Γιώργος Νισύριος  και εκπρόσωποι του Ελληνικού Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού και της Αστυνομίας.

Με την ευκαιρία της επετείου ο Δήμος Κάσου εξέδωσε το επικό ποίημα του Μηνά Ηλ. Περσελή, σε ένα καλαίσθητο τεύχος, καθώς και βιβλίο 100 σελίδων με κείμενα για την ιστορία και την τοπογραφία του νησιού.

 Πηγή> Δήμος Κάσου / Δ.Τ. -Φωτογραφίες> ΝικολέταΣοφίλα-Ιερομονάχου

                    

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.