Συναυλία Θ. Οικονόμου: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη «Νύχτα μαγικιά» στο Πόλι -VIDEO

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Σκουλιός

Πώς ένας τόπος μικρός μπορεί να γίνει Μέγας;…

Αυτό το ερώτημα με βασάνιζε χθες σούρουπο, όταν πάρκαρα το αυτοκίνητό μου στη «Δρακολασία» και ανέβαινα σιγά σιγά το ανηφορικό σοκάκι του Πολιού για να φθάσω μέχρι την Αγία Τριάδα. Το σημείο όπου θα γινόταν η συναυλία του Θοδωρή Οικονόμου με την Στέλλα Αντύπα και τη Βερόνικα Δαβάκη.

Όταν πια έφτασα στο προαύλιο του ναού, το πλήθος είχε πιάσει όλες σχεδόν τις καρέκλες. Βρήκα ένα κάθισμα και προτού καθίσω, προσπάθησα να εξερευνήσω τον χώρο για να στήσω τη μικρή μου κάμερα. Βέβαια το σημείο ήταν κάπως άβολο, αλλά τι να κάνω;… προσαρμόστηκα.

Η χθεσινή μουσική συνάντηση της Παρασκευής, 18  Αυγούστου 2017, για τους λίγους κατοίκους του μικρού οικισμού της Κάσου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έκπληξη. Καθώς για πρώτη φορά έρχονταν ζωντανά σε επαφή με αυτό το είδος της μουσικής Τέχνης.

Τον Θοδωρή Οικονόμου τον είχαν πρωτοακούσει τότε που συνόδευσε με το πιάνο τον Μάριο Φραγκούλη στις πρώτες συναυλίες του στην Μπούκα.

Από τότε το ζεύγος Οικονόμου – Αντύπα, αγάπησε και δέθηκε με το μικρό μας τόπο, και προγραμματίζει ανελλιπώς κάθε χρόνο τις καλοκαιρινές του διακοπές κοντά μας. Πώς πέρασαν αλήθεια 16 χρόνια;..

Ο Θοδωρής, το καλοκαίρι του 2007, παρουσίασε στην Κάσο ύστερα από παραγγελία της «Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κάσου» 5 πρωτότυπα τραγούδια σε ποίηση Κ. Καβάφη με τη Γεωργία Συλλαίου, και αφηγητές τον  Δημήτρη Καταλειφό και τη Στέλλα Αντύπα.

Χθες, ζήσαμε μια σπάνια μουσική μυσταγωγία.  Όλα έπαιξαν το ρόλο τους. Και όταν βέβαια σμίγει η Τέχνη, με την σπάνια ομορφιά, το φόντου του άγριου τοπίου στη νύχτα, ε, τότε ο τίτλος «Νύχτα Μαγικιά», που δόθηκε  στο τέταρτο αφιέρωμα- συναυλία για τον Μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, αξίζει κάθε έπαινο.

Τη συναυλία κάτω από το καμπαναριό της Αγίας Τριάδας και το γερασμένο κυρτό από το αγέρι πεύκο απόλαυσαν κάτοικοι από όλα τα χωριά και εποχιακοί παραθεριστές του νησιού. Εξαιρετική ήταν η ηθοποιός στο τραγούδι, Βερόνικα Δαβάκη. Όπως και η σύζυγος του Θ. Οικονόμου, ηθοποιός, Στέλλα Αντύπα, η οποία διάβασε αποσπάσματα από τη βιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη και απάγγειλε στίχους από τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη και Γ. Σεφέρη.

Πράγματι, χθες, ζήσαμε μια αξέχαστη βραδιά, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Κασίων στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεών του. Μάλιστα, το κοινό καλωσόρισε η δήμαρχος Κάσου κ. Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη.  Την σκηνοθετική-σκηνογραφική επιμέλεια είχε ο Γιάννης Μαρίνος, ο οποίος απάγγειλε και λίγους στίχους από το Άξιον Εστί. Και όπως πάντα να ευχαριστήσουμε όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν με τον τρόπο τους και στηρίζουν κάτι τέτοιες προσπάθειες.

Δείτε αποσπάσματα από τη συναυλία στο VIDEO

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Από καλλιτεχνική άποψη..., Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, VIDEO. Bookmark the permalink.