Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Ν. ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ «ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ»

Το πόσο σημαντικός είναι κάποιος για μια ομάδα ανθρώπων ή για το κοινωνικό σύνολο γενικότερα είναι κάτι σχετικό και άρα υποκειμενικό.

Στα πλαίσια αυτά κινείται και η επιλογή των προσώπων τούτου του πονήματος, πρόσωπα του χθες που δεν βρίσκονται πια ανάμεσα μας, πρόσωπα που διέπρεψαν στον τομέα τους, Αιγυπτιώτες, ανάμεσα στους τόσους πολλούς, που έδωσαν τόσα πολλά όχι μονάχα στην Ελλάδα, μα και σ΄ ολάκερο τον κόσμο. Αιγυπτιώτες ¨συμβολικά¨ λοιπόν επιλεγμένοι, αφού είναι τόσοι πολλοί εκείνοι οι οποίοι προσέφεραν στο διάβα του χρόνου.

Παράλληλα, την επιλογή πολλές φορές οδήγησε και η έλλειψη στοιχείων για Αιγυπτιώτες που ξέρουμε πως ξεχώρισαν, αλλά δυστυχώς η έρευνα δεν απέδωσε αρκετά στοιχεία ώστε να συνταχθούν έστω και σύντομα βιογραφικά τους.

Οι 400 αιγυπτιώτικες προσωπικότητες του χθες που σκιαγραφούνται είναι χωρισμένες σε εννέα ενότητες, ήτοι των ευεργεσιών και της προσφοράς, των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, της πολιτικής, του αθλητισμού, των αγώνων, των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης. Όμως, τα όρια των ενοτήτων αυτών δεν είναι και δεν θα μπορούσαν να είναι αυστηρά, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που για παράδειγμα κάποιος ήταν και επιχειρηματίας και ευεργέτης και πολιτικός, κ.ο.κ.

Έτσι, στις 550 σελίδες του βιβλίου θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε σύντομα βιογραφικά σημειώματα Αιγυπτιωτών ευεργετών, πολιτικών, ιατρών, δικηγόρων, επιχειρηματιών, ηθοποιών, παιδαγωγών, αγωνιστών, συνθετών, ζωγράφων, συγγραφέων, λόγιων, κτλ. – πολλές φορές συντεθειμένα ψηφίδα-ψηφίδα λόγω της έλλειψης σχετικών πηγών – μελών δηλαδή της μεγάλης Αιγυπτιώτικης Οικογένειας για την οποία πρέπει και είναι υπερήφανος όλος ο Απόδημος, και όχι μόνο, Ελληνισμός.

Ας σημειωθεί πως το βιβλίο διατίθεται από τη Γραμματεία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56) εξολοκλήρου υπέρ της Κοινωνικής του Πρόνοιας.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Παρουσιάσεις Βιβλίων, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.