Η επαναληπτική Γεν. Συνέλευση του Αγρ/κτην/κού Συνεταιρισμού Κάσου 29-9-2017

ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΣΟΥ

 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 7μμ συνήλθαν τα μέλη του ΑΣ Κάσου σε επαναληπτική Γενική Συνέλευση. Σύμφωνα με τον κατάλογο των μελών, βρέθηκαν παρόντα δέκα (10) επί συνόλου ταμειακώς εντάξει μελών με δικαίωμα ψήφου ογδόντα τεσσάρων (84). Η μικρή προσέλευση μελών,  σε κάθε προγραμματισμένη συγκέντρωση, αποτελεί τον κυριότερο λόγο αδυναμίας  λήψης σημαντικών αποφάσεων.

Στην αρχή ο διαχειριστής κ. Γιάννης Φραγκούλης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον Γεωπόνο του Επαρχείου Καρπάθου – Κάσου κ. Μανώλη Κριτσιώτη και διάβασε τον χαιρετισμό που έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα και Γαστρονομίας κ. Φιλήμων Ζαννετίδης. Ακολούθησε ένα σύντομο ιστορικό γεγονότων.

Το  ΔΣ του Συνεταιρισμού μας,  από την 11/11/15, που συγκροτήθηκε σε σώμα, ανέλαβε μια σειρά ενεργειών για τη σωστή επαναλειτουργία  του Συνεταιρισμού, αλλά δυστυχώς, το μόνο που κατάφερε είναι η δρομολόγηση τακτοποίησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του απέχει συστηματικά από κάθε δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει τα ακόλουθα:

 • Μίσθωση αποθήκης ΑΣ Κάσου, από 1/1/2016 στη μεταφορική εταιρεία Κακατσάκη.
 • Μίσθωση αποθήκης ΑΣ Κάσου, από 15/9/2016, στον Δήμο Κάσου για τη στέγαση οχημάτων ιδιοκτησίας Δήμου, αλλά μέχρι σήμερα  αναμένεται η έκδοση σχετικών ενταλμάτων για την καταβολή των μισθωμάτων
 • Δικάστηκε στη Ρόδο την 11/5/2017, η αγωγή του ΑΣ Κάσου για την διευθέτηση της οφειλής Αντώνη Σεβαστού, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί η απόφαση
 • Έχει υπογραφεί συμφωνία διακανονισμού οφειλής 30.000 ευρώ από δάνειο, με εκκαθαριστή Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου,  σύμφωνα με την οποία, έγινε εκχώρηση δικαιώματος είσπραξης  του μηνιαίου μισθώματος ποσού 250 ευρώ, που θα καταβάλει ο Δήμος Κάσου

Στη συνέχεια, η πρόεδρος κα Μαρία Νικολάκη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στην παρουσία των Δημοτικών συμβούλων κκ. Ε. Δημητρίου, Ι. Μαστρανδρέα, Ι. Δασκαλάκη, του τ. Επάρχου κ. Μ. Ερωτόκριτου, του προέδρου και του αντιπροέδρου της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ κκ. Μηνά Μαλανδρή και Ντίνου Φούντη. Η πρόεδρος, για μια ακόμη φορά, εξέφρασε την πικρία και την αγανάκτησή της για την προκλητική αποχή των μελών του Συνεταιρισμού από κάθε δραστηριότητα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που θέλουν να ζητήσουν βοήθεια. Όπως παραδέχθηκε αυτή είναι και η βασική αιτία, που ο Συνεταιρισμός οδηγείται σε οριστικό κλείσιμο.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων επί  θεμάτων του Πρωτογενή Τομέα, που αφορούν όλο το νησί μας. Αναλυτικά συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα: 

 1. Γενική ενημέρωση
 • Στάλθηκε επιστολή προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με την οποία ζητήσαμε ενημέρωση για τις εξελίξεις διαδικασίας ΠΟΠ σιτάκας Κάσου
 • Θα υποβληθεί ξανά το αίτημα της 15-07-2011 ΑΣ Κάσου  προς το ΔΣ Κάσου για σύνταξη μελετών ανάπτυξης πρωτογενή τομέα
 • Εκκρεμεί η υποβολή προτάσεων για βελτίωση πρόσβασης σε αγροτική γη και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αφορά διάνοιξη δρόμων ή ασφαλτόστρωση υφισταμένων
 1. Σφαγείο Κάσου – Διάθεση ζώντων ζώων
 • Κατά την σύσκεψη της 9/9 στο Δημαρχείο, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαννετίδη, και του εργολάβου του έργου, κ. Κώστα Περσελή, εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι τα εγκαίνια του σφαγείου Κάσου θα γίνουν μέσα στο 2017. Όταν λειτουργήσει το σφαγείο, θα απαιτηθεί άμεσα  κατάρτιση και έγκριση κανονισμού λειτουργίας καθώς και  απόκτηση ικανότητας εκδοροσφαγέα από άτομα, που θα εργάζονται στο σφαγείο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απόκτηση κωδικού, που θα επιτρέπει την πώληση των ζώων εκτός των ορίων της Περιφέρειάς μας και εάν είναι δυνατό, η πώληση να μπορεί να γίνεται οπουδήποτε, χωρίς κανένα γεωγραφικό περιορισμό.
 • Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που διαθέτουν σφαγείο, δικαιούνται επιδότησης αγοράς φορτηγού αυτοκινήτου – ψυγείου και θα υποβληθεί το σχετικό αίτημα..
 1. Έλλειψη Κτηνιάτρου και Γεωπόνου στην Κάσο
 • Θα ξανασταλεί αίτημα προς ΥΕΘΑ για απόσπαση φαντάρου – κτηνιάτρου στην Κάσο. Επίσης, θα σταλεί για πολλοστή φορά αίτημα προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την  άμεση πρόσληψη μονίμου κτηνιάτρου, σύμφωνα και με τη σύσταση θέσης μονίμου κτηνιάτρου στην Κάσο στο ΦΕΚ B΄(Αριθ. Φύλλου 2562-18/12/2008).
 • Σχετικά με την έλλειψη γεωπόνου, θα ζητηθεί έγκριση σύστασης θέσης μονίμου γεωπόνου στην Κάσο, η έλλειψη του οποίου, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα  (μη συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα, έλλειψη πληροφόρησης για σύγχρονες καλλιέργειες και ζήτηση της αγοράς, περιορισμός ενασχόλησης  σε ξεπερασμένες μεθόδους και είδη καλλιεργειών, εγκατάλειψη λειτουργίας θερμοκηπίων στο νησί την τελευταία δεκαετία).
 1. Συνεργασία αγροφύλακα Κάσου με ΑΣ Κάσου και ΔΣ Κάσου

Απαιτείται να εφαρμόζεται κοινή πολιτική από τον Δήμο, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό και όποιον άλλο ασχολείται με τον Πρωτογενή Τομέα, προκειμένου να διευκολύνεται το έργο του μοναδικού αγροφύλακα της Κάσου, στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση, για την οποία όλοι έχουμε παράπονα.

 1. Καταγραφή οικόσιτων ζώων.  Είναι ανάγκη καταγραφής των οικοσίτων ζώων ανά οικισμό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν   ο αριθμός τους υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ανά ιδιοκτησία.  Επιπλέον, πρέπει να καταγραφεί ο χώρος εκτροφής τους, εάν είναι επαρκής και κατάλληλος (κοντά σε σχολεία, κοντά σε ιατρείο, κλπ)

Λόγω της μακράς διάρκειας της συνεδρίασης, αναφέρθηκαν μόνο επιγραμματικά, τα ακόλουθα σοβαρότατα θέματα:

 • Περισυλλογή ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων
 • Διαχείριση απορριμμάτων Κάσου
 • Εγκατάσταση Νέων Γεωργών
 • Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης – Κτηνοτροφικά Πάρκα
 • Δυνατότητες συνεργασίας ΑΣ Κάσου με ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση για τις απαραίτητες προϋποθέσεις συνέχισης λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, εκτός από όσα έπρεπε πάντοτε να τηρούνται (τροποποίηση καταστατικού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν4384/16, ταμειακώς εντάξει μέλη, κλπ) απαιτείται να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του Προέδρου, που να αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τουλάχιστον το 80% των προϊόντων των μελών του Συνεταιρισμού θα διακινείται  μέσα από τον Συνεταιρισμό. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέλος θα πρέπει να υπογράψει μια τέτοια υπεύθυνη δήλωση και εάν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός δηλώσεων, να μπορεί ο πρόεδρος να προχωρήσει την διαδικασία.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, τα μέλη του ΑΣ Κάσου δεν έχουν δείξει ανάλογη διάθεση συνεργασίας και τα μέλη του ΔΣ είναι υποχρεωμένα να προχωρήσουν στη διαδικασία  του κλεισίματος του ΑΣ Κάσου, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν όλες τις υφιστάμενες οικονομικές εκκρεμότητες και παράλληλα να ενημερώσουν υπεύθυνα όσους κατοίκους της Κάσου ασχολούνται με τον Πρωτογενή Τομέα, ποιες επιλογές έχουν, σύμφωνα με τον Νόμο.

Η δημιουργία Ομάδας παραγωγών αποτελεί μια από τις επιλογές, όσων ασχολούνται  με τον Πρωτογενή Τομέα. Η Υπουργική απόφαση με αριθμό 397/18235 ΥΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 601/Β/24.2.2017, θέτει τα εξής κριτήρια  για την αναγνώριση Ομάδας Παραγωγών:

 • Απαιτούνται ανά τομέα αγροτικής παραγωγής τουλάχιστον πέντε φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέλη παραγωγοί.
 • Ειδικά για τις Ομάδες Παραγωγών φυτικής παραγωγής απαιτούνται δέκα φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέλη παραγωγοί.

Ο γεωπόνος κ. Κριτσιώτης, που ήταν παρών καθ ΄όλη τη συνεδρίαση ενημέρωσε αναλυτικά τους παρευρισκόμενους για τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας Ομάδας παραγωγών και παράλληλα επεσήμανε τη σημασία της προστιθέμενης αξίας (τρόπος συσκευασίας, τυποποίηση, κλπ) στο παραγόμενο προϊόν (τυρί, μέλι, λάδι, κλπ)

Μη υπάρχοντος άλλου θέματος προς συζήτηση, η πρόεδρος κ. Μαρία Νικολάκη ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και η Γενική Συνέλευση έληξε.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ανταποκρίσεις από την Κάσο, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.