Μια πρώτη προσπάθεια δραματοποίησης της Καβαφικής Ποίησης.

Γράφει ο Νίκος Νικηταρίδης

Η καβαφική ποίηση έχει εμπνεύσει διαχρονικά και επανειλημμένα διάφορες εκφάνσεις της Τέχνης, όπως το θέατρο ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Έτσι, εκτός από παραστάσεις που παρουσιάζεται ο ίδιος ως πρωταγωνιστής, π.χ. ¨Καβάφης, ο Υμνωδός της Αλεξάνδρειας¨ σε σκηνοθεσία Γρ. Χαλιακόπουλου (2014), ¨Καβάφης Αυτοβιογραφούμενος¨ σε σκηνοθεσία Ιω. Φαλκώνη (2014), κ.ά., ποιήματα του έχουν δραματοποιηθεί και παιχτεί στη σκηνή, όπως ¨Δευτέρα Οδύσσεια¨ σε σκηνοθεσία Μ. Λαμπίρη από τη θεατρική ομάδα ¨Κύκλος¨ (2013), ¨Ανοιχτή πρόβα Καβάφη¨ σε σκηνοθεσία Α. Βυθούλκα και Ορφ. Ζαφειρόπουλου από το Θέατρο Νέου Κόσμου (2013), ¨Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου¨ σε σκηνοθεσία Μιχ. Πιερή από το θεατρικό εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου (2014), ¨Εις το φως της ημέρας¨ σε σκηνοθεσία Δ. Φοινίτση από την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών πρόΤΑΣΗ (2016), ¨Εις το φως της ημέρας¨ σε σκηνοθεσία Α. Ανδρέου από την Ομάδα Θεονόη, κ.ά.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις απαρχές αυτής της προσπάθειας, μεταφερόμενοι πάνω από 90 χρόνια πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στην Αλεξάνδρεια του 1924, οπότε και παρουσιάζεται επί σκηνής, ίσως για πρώτη φορά, μια δραματοποιημένη έκφραση ενός καβαφικού ποιήματος, ζώντος του ποιητή, από το δημοσιογράφο της αλεξανδρινής εφημερίδας ¨Ταχυδρόμος¨ Ν. Γιοκαρίνη.

Για την ιστορία λοιπόν, θα παραθέσουμε τρία μικρά σχετικά άρθρα που είδαν το φως στον ¨Ταχυδρόμο¨ στις 22/3, 3/4 και 4/4/1924 αντίστοιχα :

¨Είναι δυνατή η σκηνική εκτέλεση των ποιημάτων του κ. Κ. Καβάφη ; Ο συνάδελφος κ. Γιοκαρίνης απαντά : Ναι ! Και εις την παράστασιν των νέων συνθετικών του κωμωδιών, η οποία θα δοθή την προσεχή Πέμπτην εις το θέατρον ¨Μωχάμεντ Άλυ¨, θα εκτελεσθή επί σκηνής ένα ποίημα του κ. Καβάφη με φαντασμογορικές εμφανίσεις. Την εν λόγω παράστασιν ανέλαβε υπό την προστασίαν της ομάς Αλεξανδρινών λογίων¨.

¨Σήμερον 7μ.μ. εις την πρώην Γαλλικήν Καλλιτεχνικήν Ένωσιν, άνωθεν των καταστημάτων ¨Πρεντάν¨, οδός Φουάτ 4, δίδεται η παράστασις των φουτουριστικών κωμωδιών του συναδέλφου κ. Γιοκαρίνη. Οι πρώτοι διδάξαντες εις την ¨Αλάμπραν¨ θα ζωντανεύσουν και πάλιν τους συνθετικούς ήρωας του κ. Γιοκαρίνη και ο συγγραφεύς θα κάμη εισήγησιν επί της συνθετικής τέχνης εις το θέατρον. Δύο ερασιτέχναι θα παρουσιάσουν σκηνικώς τον ¨Γέρον¨ του ποιητού κ. Κ. Καβάφη¨.

¨Εις την αίθουσαν της ¨Υνιόν Αρτιστίκ¨ εδόθη χθες, εν προεσπερίδι, η προαναγγελθείσα παράστασις των φουτουριστικών έργων του συνεργάτου μας κ. Γιοκαρίνη. Προ της παραστάσεως, την οποίαν παρηκολούθησεν αρκετός κόσμος, ο συγγραφεύς είπεν ολίγα τινά περί της φουτουριστικής τεχνοτροπίας εις το Θέατρον. Επέχθησαν τέσσαρα εν όλω έργα, τα οποία ηρμήνευσαν ερασιτέχναι. Μεταξύ αυτών διεκρίθησαν ιδίως αι δεσποινίδες Ρίκα και Λιλή Αγαλιανού, η δ/νίς Μιχαηλίδου και ο κ. Ν. Αγαλιανός¨.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Καβάφης βρισκόταν μεταξύ των θεατών και γενικότερα ποια ήταν η γνώμη του για την όλη αυτή προσέγγιση της ποίησης του. Ας σημειωθεί μονάχα πως η έκρηξη του φουτουρισμού στην Τέχνη σημειώθηκε περί το 1909, με κύριο εκπρόσωπο τον Ιταλό Αιγυπτιώτη ποιητή Φιλίππο Τομάζο Μαρινέττι, κι όπως αναφέρει η Ελ. Βαροπούλου ¨αποτελούσε την ακραία, ευρηματική όσο και παρεμβατική τέχνη που αποθέωνε το στιγμιαίο και την ίδια την ταχύτητα, που διεκδικούσε τη δυναμική του αυτοσχεδιασμού, που επεδίωκε την ταύτιση τέχνης και ζωής, ενώ στόχευε στην έκπληξη, στο σοκ, στη σύμπραξη του θεατή¨.

 Ν. Νικηταρίδης

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Διαλογισμοί-Γνώμες-Απόψεις, Οι συνεργάτες μας, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.