Ελληνικές εκπομπές στο ραδιοσταθμό του Καϊρου κατά τον Β΄Π. Πόλεμο

 Γράφει ο Ν. Νικηταρίδης

Κατά τη διάρκεια του Β΄π.π. ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Μεσογείου με έδρα και στο Κάιρο μετέφερε σε πολίτες και στρατιωτικούς των συμμαχικών δυνάμεων ειδήσεις από τα μέτωπα του πολέμου και όχι μόνο. Οι εκπομπές του γίνονταν σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, ως την τελευταία που έλαβε χώρα στις 10 Μαρτίου του 1945, οπότε και έκλεισε ο Σταθμός.

Σε δύο άρθρα-ντοκουμέντα της εποχής που δημοσιεύτηκαν στον αλεξανδρινό ¨Ταχυδρόμο¨ περί της τελευταίας ελληνικής εκπομπής του Σταθμού Καΐρου, διαβάζουμε πως είχε οργανωθεί ο Σταθμός και ποιοι ήταν οι κατά καιρούς ομιλητές-εκφωνητές που μέσω των φωνών τους οι ακροατές μοιράζονταν χαρές, λύπες, αγωνίες, ευχάριστα και δυσάρεστα νέα που τους αφορούσαν άμεσα.

Αξίζει λοιπόν η αναδημοσίευση τους, σαν θυμητάρι μιας άλλης εποχής, σαν φόρος τιμής σ΄ εκείνους που από ακόμη ένα αιγυπτιώτικο μετερίζι συμπλήρωσαν άλλη μια σελίδα στη σπουδαία ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού :

¨Εδώ Κάιρον !…Καληνύχτα σας !…¨. Η γνώριμη αυτή φωνή μας αποχαιρέτησε χθες το βράδυ. Από την αρχή του πολέμου είχαμε συνηθίσει να την ακούμε κάθε βράδυ. Αυτή μας είχε μεταδώσει ευχάριστα και δυσάρεστα νέα. Όλος ο πόλεμος πέρασε μέσα από το μικρόφωνο. Στιγμές τραγικές του Αλαμέιν… Ώρες χαράς της Εισβολής… Συγκινήσεις από την ελληνική απελευθέρωση… Αγωνία του εμφυλίου πολέμου… Αυτό το μικρόφωνο είχε γίνει ο αγαπητός σύντροφος χιλιάδων ακροατών που κάθε βράδυ ¨έπιαναν Κάιρο¨ για να πληροφορηθούν τα νέα.

Αλλά τα νέα εις την ελληνικήν ακούσθηκαν για τελευταία φορά πλέον χθες την νύχτα από το Ραδιοφωνικό Σταθμό του Καΐρου. Ο σταθμός έκλεισε. Και όμως, πόσοι και πόσοι δεν εργάστηκαν για να φθάσει ο Σταθμός στην τελευταία του εξέλιξη… Ανώνυμοι εργάτες που δούλευαν για να εξυπηρετήσουν το κοινό. Από τους γνωστούς ο κ. Χανιώτης, του συντακτικού προσωπικού του ¨Ελευθέρου Βήματος¨ των Αθηνών. Ένα φεγγάρι τον βοήθησε και ο εκλεκτός λογοτέχνης Δημ. Φωτιάδης, κι αυτός από την Αθήνα. Ύστερα ο κ. Χανιώτης έφυγε για την Αμερική και ο κ. Φωτιάδης για το Λονδίνο, και ανέλαβε από εκεί άλλα καθήκοντα.

Μετά από αυτούς ήλθαν οι αδελφοί Ηλιάσκοι, δύο καθηγητές του Αμερικανικού Κολλεγίου. Και οι δύο εργάσθηκαν με πολύ ζήλο. Ο Ηλίας Ηλιάσκος ήταν ομιλητής γλαφυρός, από τους καλύτερους σπήκερ όλων των ξένων εκπομπών. Ο αδελφός του Πάτροκλος Ηλιάσκος ήταν ο διευθυντής της εκπομπής, σπάνια μιλούσε, γιατί η φωνή του – όπως έλεγε ο ίδιος – θύμιζε ιεροψάλτη. Μαζί τους εμφανιζόταν και ένας άλλος σπήκερ, συνήθως κατά τις ημερήσιες εκπομπές, ο κ. Μαν. Βουρβουχάκης. Καϊρινός αυτός, είχε τους θαυμαστές του από τους συμπατριώτες του, οι οποίοι υποστήριζαν το ¨ντόπιο πράγμα¨.

Αλλά όταν ο πόλεμος μπήκε στην περίοδο των μεγάλων επιχειρήσεων, από το 1943 και εδώ, ο Σταθμός του Καΐρου αύξησε τις εκπομπές του. Από τρεις έγιναν πέντε, έγιναν οκτώ και τελευταίως μάλιστα έντεκα. Εν τω μεταξύ υπήρχε και άλλη ποικιλία φωνών. Εμφανίστηκε προ του μικροφώνου και ένας Ελληνο-Αμερικάνος, ο κ. Γεώργιος Γκρίμπελας, ο οποίος είχε την χαριτωμένη ¨αξάν¨ των ελληνικών της Αμερικής. Επίσης από τότε, τακτικός ομιλητής του σταθμού ήταν, έως χθες, και ένας γνωστός δημοσιογράφος της οικογένειας του ¨Ταχυδρόμου¨, ο οποίος είχε ανακαλύψει τυχαίως το άγνωστο…ταλέντο του. Κατά τις ημέρες της απελευθέρωσης ήταν ομιλητής, καθαρός στην έκφραση και στη ¨ντιξιόν¨, και ο Καϊρινός συνεργάτης μας κ. Μιχ. Μαρίνος.

 Έτσι συνεχίστηκε ο Σταθμός μέχρι τελευταίως, οπότε έκλεισε ο Σταθμός της Μεσογείου. Τότε ξαφνικά ένα βράδυ οι ακροατές του Καΐρου ανακάλυψαν τη φωνή του ομιλητή του Σταθμού της Μεσογείου (Ιεροσολύμων) : Ήταν ο κ. Μ. Μάσσαρος, ο οποίος ανέλαβε τον Σταθμό Καΐρου μετά την αναχώρηση του Ηλιάσκου για την Αθήνα. Ο κ. Μάσσαρος ήταν γνωστός ως σπήκερ με τέχνη ¨να μιλά γρήγορα και να μην του ξεφεύγουν οι λέξεις…¨. Πότε-πότε τον βοηθούσε ο Καΐρινός κ. Πατσαλίδης, το ¨πουλί¨ όπως τον αποκαλούσαν οι γνωστοί του, γιατί είχε θαυμαστές που έλεγαν ότι…κελαηδούσε.

Και έτσι ο Σταθμός έζησε τις τελευταίες του μέρες, μέχρι χθες το βράδυ, οπότε μας αποχαιρέτησε, παραπέμποντας μας πια να ακούμε τον Ραδιοσταθμό της Ελευθέρας Ελλάδος¨.

¨Παράλειψη του χθεσινού άρθρου ήταν η μη αναφορά στους πρώτους διοργανωτές της Ελληνικής Εκπομπής, στις ενέργειες των οποίων οφειλόταν η από του Ραδιοφωνικού Σταθμού Καΐρου μετάδοση των ελληνικών ειδήσεων. Πρώτος εκφωνητής διετέλεσε ο δημοσιογράφος Σωκράτης Πατέρας, νυν υπηρετών στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία, ο οποίος καθ΄ όλο το διάστημα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, καθ΄ εκάστη εσπέρα επί 10 και πολλάκις επί 15 λεπτά, μετέδιδε με τόσο καθαρή φωνή και ρητορικότητα τις ειδήσεις. Πολλοί τον συνέκριναν με τον εκφωνητή του BBC του Λονδίνου για την ταχύτητα με την οποία μετέδιδε τις ειδήσεις, άμα και ευκρίνεια, εις τρόπον ώστε να γίνεται αντιληπτός από όλες τις τάξεις. Χαρακτηριστικά επίσης ήταν τα σλόγκαν του τότε Διευθυντή της Ελληνικής Εκπομπής κ. Πλάτωνος Βαλασκάκη, δικηγόρου, όπως επί παραδείγματι το : ¨Έλληνες Αδελφοί ! Βοηθήσατε την Ελλάδα με χρήμα και με αίμα. Βοηθήσατε την σήμερον, όχι αύριον. Βοηθήσατε την αμέσως τώρα !¨. Πραγματικά το σλόγκαν εκείνο είχε μεγάλη επιτυχία και άφησε εποχή, εφ΄ όσον τόσα έτη παρήλθαν και ακόμη πολλές χιλιάδες Ελλήνων το ενθυμούνται εκ στήθους.

 Άριστο συνεργάτη είχε τότε η Εκπομπή και τον αείμνηστο Χαρ. Παπαδόπουλο, τέως Έλληνα Πρόξενο στη Ρωσία. Καθ΄ εκάστη δε Παρασκευή, πολλοί διαπρεπείς διανοούμενοι, επιστήμονες, άνθρωποι των γραμμάτων, ως επί παραδείγματι ο αείμνηστος καθηγητής αντισμ. Ιωαννίδης, ο καθηγητής κ. Καραγιαννάκης, ο διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Παϊδούσης, ο κατηχητής του Σπετσεροπουλείου κ. Παπαδόπουλος, ο δημοσιογράφος κ. Ρωμάνος, ο άριστος της πέννας καλλιτέχνης κ. Ντίνος Κουτσούμης, δημοσιογράφοι των Αθηνών, ως ο Δογάνης, μιλούσαν με θέματα αφορώντα ως επί το πλείστον την ελληνική εποποιία στην Αλβανία. Τότε πραγματικά άρχισε η εξέλιξη της εκπομπής, διότι ο Διευθυντής της είχε ανοιχτές τις πόρτες σε όλους τους διανοούμενους, με τρόπο ώστε οι εκπομπές εκείνες ήταν εθνικού χαρακτήρα και ουδεμία παράταξη υπεστήριζαν¨.

Ν.  ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ, Ιστορικά - Λαογραφικά Θέματα, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις, Τηλεόραση. Bookmark the permalink.