Σελίδες από τη νεώτερη ιστορία μας, «Η συμμετοχή της Κάσου στα γεγονότα της 5ης Οκτωβρίου 1944» – VIDEO

Η Κάρπαθος και η Κάσος πλήρωσαν πολύ ακριβά την ιταλογερμανική κατοχή (1912-1945).

Τα δεινά του πολέμου, παράλληλα με το προμήνυμα των ιστορικών γεγονότων της 5ης Οκτωβρίου 1944, κατέγραψαν τόσο Καρπάθιοι συμπατριώτες μας, όσο και Κασιώτες λαϊκοί ποιητές και άλλοι, με συνεντεύξεις και άρθρα τους σε κασιώτικα έντυπα.

Ως νεώτερος, είχα την τύχη να ακούσω αφηγήσεις συμπατριωτών μου όταν ακόμη ζούσαν, τις οποίες κατέγραψα σε διάφορα κείμενά μου σε βιβλίο μου.

Με την ευκαιρία του Παγκαρπαθιακού Εορτασμού της 73ης Επετείου της Επανάστασης και Απελευθέρωσης της Καρπάθου, στην ιστορική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, το πρωί της Κυριακής, της 19ης Νοεμβρίου, είχα την τιμή να προσκληθώ και να μιλήσω για τη «Συμμετοχή της Κάσου στα γεγονότα της 5ης Οκτωβρίου 1944». Και, βέβαια, αφού μου δόθηκε η ευκαιρία, υπενθύμισα μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας της γειτονικής και αδελφής Κάσου.

Τώρα πλέον, αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η Κάρπαθος και η Κάσος, με την επιτυχημένη αποστολή στην Αίγυπτο του μηνύματος της Ελευθερίας στις Ελληνικές και Συμμαχικές Αρχές του Καΐρου, με δικές τους δυνάμεις, απέκτησαν πρώτες από όλα τα Δωδεκάνησα την ελευθερία τους.

Το ιστορικό μήνυμα των Επαναστατικών Καρπαθίων, της 7ης Οκτωβρίου 1944, με το οποίο διακηρύσσεται η Ένωση των νησιών Καρπάθου και Κάσου με την μητέρα Ελλάδα, υπογράφουν 45 Καρπάθιοι  και 8 Κασιώτες.

Ωστόσο, λίγες μέρες πριν την υπογραφή του παραπάνω Επαναστατικού εγγράφου, εκείνο τον Οκτώβρη, όταν διαδόθηκε ότι οι Γερμανοί άρχισαν να εγκαταλείπουν τα νησιά, και πολλοί Καρπάθιοι αφόπλισαν την ιταλική φρουρά,  στην Κάσο σχηματίστηκε μια ομάδα από 30 περίπου αντιστασιακούς Κασιώτες οι οποίοι συγκρότησαν την «Πολεμική Ομάδα».

Αυτή η «Πολεμική Ομάδα»,  αφού οπλίστηκε με όπλα παλιά, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παίζοντας τη ζωή τους κορώνα γράμματα, αφόπλισε τους 25 ιταλούς στρατιώτες, που είχαν παραμείνει στο νησί, και τους πήρε τα όπλα. Και, σχηματίζοντας την πρώτη ελεύθερη διοίκηση του νησιού, ύψωσαν την ελληνική σημαία στον ιστό του Αγίου Σπυρίδωνα και στον ιστό του λιμεναρχείου. Εκεί που είναι σήμερα η οικία του καπετάν Γιώργη Εμμ. Κουτλάκη στην Μπούκα.

Μια μονογραφία μου, με ντοκουμέντα και φωτογραφίες εποχής, είναι σχεδόν έτοιμη, με το χρονικό των γεγονότων της ιταλογερμανικής περιόδου 1912-1945, η οποία, Θεού θέλοντος, θα δει το φως της δημοσιότητας προσεχώς.

Δυστυχώς, κανείς από τους ηρωικούς εκείνους αγωνιστές της Καρπάθου και της Κάσου, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα της Οκτωβριανής Επανάστασης του ‘44, δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή.

Αναρωτιέμαι, εάν η επίσημη Πολιτεία της Κάσου, έπραξε ως όφειλε, ώστε να αποκαταστήσει τη μνήμη αυτών των Αγωνιστών.

Νομίζω, μια επιτύμβια στήλη με τα ονόματα  όλων αυτών των αγωνιστών της περιόδου 1912-1945, έχει την ηθική υποχρέωση να στήσει, για να θυμίζει στους νεώτερους Κασιώτες αυτή την ιστορική πράξη τους.

Ας είναι η ομιλία μου, την οποία εκφώνησα στην Παλαιά Βουλή, ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης, ένα μνημόσυνο, σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία των νησιών μας.

Μιχάλης Κ. Σκουλιός

 

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Ιστορικά - Λαογραφικά Θέματα, Πρόλογος, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, VIDEO. Bookmark the permalink.