Δυσάρεστα νέα στην κασιώτικη παροικία της Αθήνας, έφυγε ο Θεόδωρος Κελέκης

Μόλις πριν λίγη ώρα μας πληροφόρησαν ότι ο αγαπητός μας συμπατριώτης και πολύ καλός φίλος της Κάσου, Θεόδωρος Κελέκης, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας.

Ο Θόδωρος Κελέκης  ήταν γιος του Κωνσταντίνου και της Ειρήνης, γεννήθηκε στο Πορτ Σάϊντ της Αιγύπτου το 1922.

Οι γονείς του κατάγονταν από τη Μάκρη του Λιβισίου της Μικράς Ασίας. Ο πατέρας του προκειμένου να αποφύγει τη στράτευση την εποχή εκείνη, πέρασε αρχικά στο Καστελλόριζο, έπειτα μετανάστευσε στην Αίγυπτο προς εξεύρεση καλύτερης τύχης. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που πολλοί Αιγυπτιώτες Έλληνες πιστεύουν εσφαλμένα ότι η καταγωγή του ήταν από το Καστελλόριζο.

Οι γονείς του Κωνσταντίνος και Ειρήνη απόκτησαν στο Πορτ Σάϊντ τέσσερα παιδιά, την Αγγελική, τον Θόδωρο, τον Αντώνη και τη Βαρβάρα.

Ο Θόδωρος τέλειωσε το γαλλικό σχολείο του Πορτ Σάϊντ. Σε ηλικία 14 ετών μαζί με τον αδελφό του Αντώνη, άρχισαν να απασχολούνται στο εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας του πατέρα τους, το οποίο βρισκόταν απέναντι από τα ελληνικά κοινοτικά γραφεία και τη μεγάλη εκκλησία της μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Εκεί έμαθαν και την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας.

Ο Θεόδωρος άρχισε να κατασκευάζει διάφορα κοσμήματα με ασήμι. Λίγο αργότερα άρχισε να ασχολείται με τον χρυσό, ειδικευόμενος πάντα κοντά στον πατέρα του. Έπαιρνε παραγγελιές και κατασκεύαζε διάφορα κοσμήματα, δαχτυλίδια, βραχιόλια, σταυρούς, «κωνσταντινάτα»… Σιγά σιγά άρχισε να αντιγράφει στη λεπτομέρειά τους τα περίφημα κασιώτικα «μπετόνια», τους «αμπρακάμους», τα «γιορδαλίκια» κ.ά. Η εξειδίκευσή του στο κασιώτικο κόσμημα, που έμαθε από τον πατέρα του και τελειοποίησε σε συνδυασμό με την συνέπειά του απέναντι στους πελάτες του, εκτιμήθηκαν από τους Κασιώτες, που τον αγάπησαν ιδιαίτερα και τον θεώρησαν ξεχωριστό στο είδος του.

Σε ταξίδι του στην Αθήνα το 1955, ο Θ. Κελέκης, γνωρίζεται με την Αθηναία Κωνσταντίνα Μοσχοπούλου, και την παντρεύεται. Θα αποκτήσουν στο Πορτ Σάϊντ δύο κορίτσια, την Έρη και την Λένα.

Το 1967 τα αδέλφια Θόδωρος και Αντώνης Κελέκης αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, και να εγκατασταθούν οικογενειακώς στην Αθήνα. Οι δύο αδελφές τους, Αγγελική και Βαρβάρα εγκαθίστανται με τις οικογένειές τους στη μακρινή Αυστραλία.

Στην Αθήνα ο Θόδωρος και ο Αντώνης είναι αρκετά νέοι για να εγκαταλείψουν την Τέχνη τους, ωστόσο, κάθε ένας δοκιμάζει ξεχωριστό δρόμο. Ο μεν Θόδωρος έστησε το εργαστήριό του κοντά στην πλατεία Συντάγματος, στην οδό Περικλέους, όπου η πελατεία του αποτελείτο πάλι από Κασιώτες. Ο δε Αντώνης, που κι αυτός ασχολήθηκε με το κασιώτικο κόσμημα, θα συνεχίσει στην περιοχή της Καλλιθέας, ως το θάνατό του, το 2013.

Τα αδέλφια Θόδωρος και Αντώνης Κελέκης είχαν ταυτιστεί με το κασιώτικο κόσμημα για περισσότερο από 80 χρόνια.

Ο Θόδωρος Κελέκης εδώ και αρκετά χρόνια έπαψε να εργάζεται. Ωστόσο, δεν ξέχασε τους Κασιώτες και ήταν πάντοτε παρών σε όλες τις εκδηλώσεις τους, και όχι μόνο. Απόδειξη ότι πάντα τα καλοκαίρια αφιέρωνε λίγες μέρες στο ακριτικό νησί μας.

Στις 17-1-2016, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Λύκειο Ελληνίδων το δωδεκανησιακό σωματείο «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» τίμησε τον Θόδωρο Κελέκη για την συνεισφορά του στη διάσωση, διατήρηση και διάδοση του κασιώτικου κοσμήματος.

Η διαδικτυακή εφημερίδα μας νέα «Φωνή της Κάσου» απευθύνει ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ στην οικογένειά του.

Η εξόδιος ακολουθία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4ης Δεκεμβρίου στις 3 το μεσημέρι στην Παναγία Μαρμαριώτισσα – Κάτω Χαλάνδρι, οδός Σοφ. Βενιζέλου.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αθηναϊκής γης που θα σε σκεπάσει αγαπητέ Θόδωρε. Εμείς ποτέ δε θα σε ξεχάσουμε. Θα είσαι μέσα στην καρδιά μας, γιατί ήσουν πολύ αγαπητός σε όλους μας.

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, ΜΟΡΦΕΣ, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος. Bookmark the permalink.