Η ομιλία του επ. καθηγητή της ογκολογικής χειρουργικής κλινικής Γ. Καραϊτιανού στον Σ.Α.Ε.

Χθες βράδυ (29 Νοεμβρίου 2017) μια πολύ σημαντική ομιλία για την υγεία πραγματοποιήθηκε στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων από τον επ. καθηγητή και Διευθυντή της Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» τον συμπατριώτη μας από την Κάρπαθο, κ. Γιάννη Καραϊτιανό, με θέμα, «Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου. Σύγχρονες θεραπευτικές εξελίξεις επιτυγχάνουν την ίαση!».

Είναι γνωστό ότι η προέλευση της λέξης Καρκίνος, αποδίδεται στον Έλληνα ιατρό Ιπποκράτη, που έμεινε στην ιστορία ως «πατέρας της ιατρικής». Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε τους όρους «καρκίνος» και «καρκίνωμα» για να περιγράψει διάφορους όγκους που εμφάνιζαν εσωτερικά ή εξωτερικά έλκη και διογκώσεις.
Με τον όρο «καρκίνος» περιγράφεται μία ομάδα νοσημάτων, που η αιτία τους βρίσκεται σε κυτταρικό επίπεδο.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από κύτταρα. Φυσιολογικά, τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται, ώστε να προκύψουν θυγατρικά κύτταρα και να διατηρηθεί η υγεία του οργανισμού. Μερικές φορές, η διαδικασία αυτή εκτρέπεται από το φυσιολογικό, οπότε προκύπτουν νέα κύτταρα. Τα πλεονάζοντα κύτταρα σχηματίζουν μάζες, που καλούνται όγκοι. Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα παθολογικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, δηλαδή εξαπλώνονται και σε άλλα μέρη του σώματος δημιουργώντας δευτερεύοντες όγκους (μεταστατικούς όγκους) παρόμοιους με αυτούς του αρχικού καρκίνου.

Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Δεν είναι όμως όλοι οι όγκοι επικίνδυνοι. Οι κακοήθεις όγκοι, εάν δεν θεραπευθούν έγκαιρα, μπορούν τελικά να προκαλέσουν το θάνατο. Η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τέλος, ο κ. καθηγητής  με την ομιλία του, μας μετέφερε το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να θεραπευθούν, ειδικά εάν η θεραπεία αρχίσει νωρίς!

Η παρουσία του κοινού και της παροικίας μας ήταν φτωχή σε αυτή την πολύ σημαντική ομιλία για την Υγεία, που είχε ως σκοπό να μάθουμε πολλά πράγματα για τον καρκίνο, τη σύγχρονη νόσο-μάστιγα της εποχής μας.

Καλό είναι τους γιατρούς να τους ακούμε, προτού φθάσουμε στο αμήν!…

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΥΓΕΙΑ, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.