Συνάντηση της Ο.Δ.Σ. Α-Π στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 29-11-2017

Την Τετάρτη 29/11, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Γιάννης Φραγκούλης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων κ. Πασχάλη Συρίγο και την πρόεδρο της Ένωσης Ροδίων κ. Μαρία Κορδίνα πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμπατριώτη μας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

Εκτός από την ενημέρωση στα τρέχοντα θέματα της παροικίας και στα προβλήματα των νησιών μας, που επηρεάζουν άμεσα τους απανταχού συμπατριώτες, έγινε μια ιδιαίτερη συζήτηση για την σύνδεση των νησιών μας, τα αντιπλημμυρικά έργα και την ανάγκη ενίσχυσης των ασχολούμενων με τον Πρωτογενή Τομέα.

Συγκεκριμένα, για την αεροπορική σύνδεση των νησιών της Δωδεκανήσου, ο κ. Φραγκούλης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στον κ. Υφυπουργό:

  • Την ανάγκη συνεχούς, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ανταπόκρισης των επιβατών που ταξιδεύουν από Αθήνα προς Ρόδο με τελικό προορισμό ένα άλλο νησί της Δωδεκανήσου
  • Το υψηλότατο κόστος εισιτηρίου ενδοΔωδεκανησιακής επιδοτούμενης γραμμής.
  • Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, αναμένεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας, μια συνολική πρόταση που θα περιλαμβάνει συνδυασμό γραμμών «κορμού», που θα συνδέουν τον Πειραιά με μεγάλα νησιά και στη συνέχεια με τοπικές γραμμές, άμεσης κατά το δυνατό ανταπόκρισης, προς τα λοιπά νησιά.

Για τα αντιπλημμυρικά έργα στα νησιά μας, διατυπώθηκε από όλους τους παριστάμενους η αγωνία για την καθυστέρηση υλοποίησής τους, ενώ είναι ακόμη ανοικτές οι πληγές από τις πρόσφατες καταστροφές στη Σύμη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε προσωπικά στον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, εκφράζοντας την ανησυχία για την μη υποβολή προτάσεων από κανένα σχεδόν Δήμο για ένταξη και χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020». Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η παράταση μέχρι 31/1/2018 που σωστά δόθηκε για την υποβολή προτάσεων αποτελεί τη λύση του προβλήματος και το οποίο θα απαντηθεί μόνο του στην επόμενη θεομηνία…

Για τους ασχολούμενους με τον Πρωτογενή Τομέα στα νησιά, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση πρότασης των Ομοσπονδιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου για την πιλοτική εφαρμογή παραγωγής ζωοτροφών με μέθοδο Υδροπονίας σε δύο τουλάχιστον νησιά της Περιφέρειάς μας. Το θέμα συζητήθηκε, έχοντας λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα από την πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας καθώς και το χρόνιο σοβαρότατο πρόβλημα επιβάρυνσης των τελικών τιμών των προϊόντων από τα έξοδα μεταφοράς τους  στα νησιά.

Μετά τη συνάντηση, υπήρξε μια αίσθηση ικανοποίησης από όλους τους παρευρισκόμενους και κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια.

         Το ΔΣ της Ομοσπονδίας

Πηγή> Ο.Δ.Σ. Α-Π/ Δ.Τ. 30-11-2017

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.