Αύριο θα πούμε τα πρωτοχρονιάτικα κασιώτικα κάλαντα στην Αθήνα

Αρχημηνιά κι αρχηχρονιά…!!!

Η Κάσος υποδέχεται το 2018 με κάλαντα, ευχές και μαντινάδες!
Μια παρέα Κασιωτών με λύρες και λαούτα θα βγουν και φέτος (εκτάκτως λόγω ΣΚ) την Παρασκευή (29-12) για να τραγουδήσουν στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά τα παραδοσιακά κάλαντα από το αγαπημένο τους νησί!

Θα ξεκινήσουν από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ στις 12 το μεσημέρι στην εκπομπή «Αταίριαστοι», και μετά θα χτυπήσουν τις πόρτες σε ναυτιλιακές εταιρίες, επιχειρήσεις κασιωτών για να πουν τα κάλαντα. Αργά το απόγευμα θα καταλήξουν σε σπίτια συμπατριωτών τους και στο κασιώτικο καφενείο για να γιορτάσουν, όπως τα αρμόζει το έθιμο τον ερχομό του νέου χρόνου!

Ο σκοπός είναι να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα χρήματα γίνεται και να σταλούν στο νησί. Είναι μια προσπάθεια που ζωντανεύει εδώ και πολλά χρόνια, κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, με στόχο να βοηθηθούν νηπειαγωγεία, σχολεία, άποροι και εκκλησίες στο ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου. Φέτος τα χρήματα θα σταλούν για τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα (καθίζηση) και στο Ιατρείο του νησιού για τον εξοπλισμό του.

Ο κυριότερος σκοπός, όμως είναι να διατηρηθεί το έθιμο των καλάντων και να τα μάθει η νέα γενιά!
Εάν λοιπόν τους δείτε στους δρόμους αγκαλιάστε τους και μοιραστείτε μαζί τους αυτή την ξεχωριστή ημέρα με αυτό το ιδιαίτερο έθιμο!

Είναι μια παρέα από μικρούς και μεγάλους με κέφι, ζωντάνια, παράδοση και αγάπη για την Κάσο το νησί τους!

Καλή χρονιά με υγεία, χαρά και πρόοδο σε όλο τον κόσμο!!!!!

«… για (δ)ώσε μας το πετεινό, για (δ)ώσε μας την πούλα
για (δ)ώσε μα και το Ευρώ να βγούμε από την πόρτα»!!!

Και του χρόνου!

Αντώνης Ε. Καραγιαννάκης

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ιστορικά - Λαογραφικά Θέματα, Λαϊκή Ποίηση της Κάσου, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.