Η κοπή της πίτας Επαρχείου Καρπάθου-Κάσου & απολογισμός του χρόνου που πέρασε

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΓΙΝΕ Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΚΑΣΟΥ –Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

Κάρπαθος,  21-01-2018

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι το Επαρχείο Καρπάθου-Κάσου έκοψε τη βασιλόπιτά του, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής εκκλησίας, των τοπικών αρχών και εκπροσώπων φορέων. Στην αρχή της εκδήλωσης, ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου κ. Γιάννης Μηνατσής, αναφέρθηκε διεξοδικά στα σημαντικά θέματα που απασχολούν τα δύο νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου και Κάσου. Στη συνέχεια, έκανε εκτενή απολογισμό του έργου του Επαρχείου του χρόνου που πέρασε και ανακοίνωσε τους στόχους και τις προτεραιότητες του Επαρχείου για το 2018. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για τη στήριξη και την αποδοχή των αιτημάτων του Επαρχείου σε όλα τα επίπεδα. Στη συνέχεια, έγινε η κοπή της πίτας από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπάθου-Κάσου  αρχιμανδρίτη και πρωτοσύγκελο της Ιερής Μητρόπολης Καρπάθου κ. Επιφάνιο και ο Μιχάλης Ζωγραφίδης στη λύρα και ο Μανώλης Κριτσιώτης στη τσαμπούνα, έπαιξαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Το φλουρί της πίτας βρήκε ο Μιχάλης Πρωτογεράκης και της πίτας του προσωπικού του Επαρχείου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Μεταφορών του Επαρχείου Σταύρος Χαλκιάς. Η εκδήλωση έληξε με Καρπάθικο γλέντι και μαντινάδες με ευχές για μια καλή χρονιά. Τις δύο βασιλόπιτες προσέφερε όπως κάθε χρόνο δωρεάν ο κ. Δημήτρης Κορδάμπαλος από το γνωστό ζαχαροπλαστείο «Κανίσκι».

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ομιλία του Επάρχου και ο απολογισμός του Επαρχείου του 2017 έχουν ως εξής:

Είναι πλέον καθιερωμένο στην κοπή της βασιλόπιτας κάθε οργανωμένου δημόσιου η ιδιωτικού φορέα, πέρα από το τελετουργικό και το εθιμικό μέρος, να γίνεται και ο απολογισμός των δραστηριοτήτων του έτους που έδυσε και να αναλύονται ο προγραμματισμός και οι στόχοι του χρόνου που αναδύθηκε. Επιβάλλεται με αυτή την ευκαιρία, να κάνει κανείς δημόσια την αυτοκριτική του,  χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της αλήθειας και να εκφράσει με ρεαλισμό την αγωνία και τον προβληματισμό του, για όσα θα ακολουθήσουν μέσα στο χρόνο που θα διανύσουμε. Αυτό θα προσπαθήσω με λίγα αλλά καθαρά λόγια να κάνω κι εγώ σήμερα και στη συνέχεια εντελώς επιγραμματικά θα αναφερθώ σε βασικά θέματα τα οποία διαχειριστήκαμε σαν Επαρχείο, σαν Περιφέρεια, αφού θα μπορέσετε να ενημερωθείτε διεξοδικά από τον απολογισμό τον οποίο θα σας διανείμουμε. Πριν όμως προχωρήσω παρακάτω, αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί μας και συνέβαλαν  στην προώθηση, την ανάδειξη και την επίλυση θεμάτων και προβλημάτων που απασχόλησαν τα δύο νησιά μας, όσους ανταποκρίθηκαν με προθυμία στις εκκλήσεις και τις προσκλήσεις μας, όσοι τίμησαν τις εκδηλώσεις μας με την παρουσία τους, και όσοι αφουγκράστηκαν με προσοχή όσα είχαμε και όσα έπρεπε να τους πούμε. Θα αποφύγω να αναφερθώ σε ονόματα και σε θεσμούς, γιατί ο κατάλογος θα είναι μακρύς και δε θα ήθελα να παραλείψω η να αδικήσω κανένα. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όσους μας άσκησαν καλοπροαίρετη κριτική γιατί είναι απαραίτητη  και επιβάλλεται να γίνεται σε όσους ασκούν εξουσία σε οποιοδήποτε βαθμό και επίπεδο, αλλά παράλληλα να καταδικάσω επίσης δημόσια, την κριτική που άσκησαν ευτυχώς ελάχιστοι, και υπερέβησαν τα όρια της αντικειμενικότητας και της ευπρέπειας.

Κυρίες και κύριοι,

Δοξάζουμε το Θεό γιατί άλλος ένας χρόνος πέρασε και ο νέος μας βρήκε υγιείς και οπλισμένους με κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό των δύο νησιών  της Περιφερειακής μας Ενότητας, της Καρπάθου και της Κάσου. Αγωνιστήκαμε και  αγωνιζόμαστε μέσα σε ένα περιβάλλον που το χαρακτηρίζουν η αβεβαιότητα, η καχυποψία, οι καθημερινές αλλαγές των νόμων, η οικονομική δυσπραγία, η δυσλειτουργία του Δημόσιου τομέα, η έλλειψη προσωπικού και μέσων, οι δυσκολίες και ο διαρκής αγώνας να επιτύχουμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, για να μη νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι κοινός τόπος, ότι αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι εντονότερα, εμφανέστερα και υπερμεγεθυμένα, εδώ στα δύο ευλογημένα από το Θεό νησιά μας, την Κάρπαθο και την Κάσο, τα οποία «αγκυροβόλησαν» στο νοτιότερο άκρο του Αιγαίου και αποτελούν το πιο όμορφο και πολύτιμο δίδυμο των νησιών της Δωδεκανήσου. Τυχεροί, αδάμαστοι, πεισματάρηδες  και τιμημένοι όσοι απέμειναν  να τα κατοικούν και να τους χαρίζουν ζωντάνια, αλλά και αδικημένοι ταυτόχρονα γιατί έχουν να παλέψουν με προβλήματα θεριά, ρισκάροντας καθημερινά , ακόμη και τη ζωή τους την ίδια, και να ακούν ότι κάποιοι τους κάνουν χάρη, γιατί το πλοίο που προβάλλει στα λιμάνια τους της άγονης γραμμής, έπρεπε να είχε «συνταξιοδοτηθεί» εδώ και χρόνια. Γιατί τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ δεν πετούν όταν δεν υπάρχει και άλλο περιστατικό στη γύρω γειτονιά. Γιατί στο Κ.Υ λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών και δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες των οδηγών των ασθενοφόρων. Γιατί και οι νεκροί πρέπει να ταλαιπωρούνται  ταξιδεύοντας για να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου τους. Γιατί κόπηκαν οι επιδοτήσεις στις αεροπορικές γραμμές και οι ναύλοι είναι πλέον απαγορευτικοί. Γιατί ως προνομιούχοι Έλληνες πρέπει να πληρώνουμε 24% ΦΠΑ. Γιατί η τιμή της βενζίνης είναι η ακριβότερη σε όλη την Ελλάδα και γιατί ξαναπήραν στο κλεινόν άστυ  της Ρόδου τις υπηρεσίες της Εφορίας, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΙΚΑ και τώρα του Υποθηκοφυλακείου, ενώ όσες απέμειναν, λειτουργούν  αποδεκατισμένες από υπαλλήλους και προσωπικό. Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες περιβάλλον πορευθήκαμε και συμβιώσαμε με τον χρόνο που μας αποχαιρέτησε, προσπαθώντας να κρατηθούμε, να βαστάξουμε και να αντέξουμε, διατηρώντας ακμαία την αξιοπρέπειά μας, ανόθευτη την ευγένειά μας, αφήσαμε τα δάκρυα μας να κυλούν στο άκουσμα των σκοπών της λύρας και της τσαμπούνας, απέναντι σε αυτούς που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, το οποίο ποτέ δεν τους αποδώσαμε! Δεν ανταλλάξαμε με κανένα τίμημα την υπερηφάνειά μας, αν και ήταν πυκνές και δυνατές οι ριπές των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Αγαπητοί συμπατριώτες, μας πληγώνει βαθιά ο μισεμός των νέων μας σε άλλες πολιτείες για μια καλλίτερη ζωή και η συρρίκνωση του πληθυσμού μας. Μας τρομάζει απελπιστικά, η εκτεταμένη χρήση των ναρκωτικών και η υστέρησή μας στο να δώσουμε διεξόδους στα παιδιά μας. Μας ανησυχεί έντονα η χαλάρωση των ηθών και των εθίμων μας. Μας εξοργίζει η απαξίωση που εισπράττουμε από τους εκπροσώπους μας στη Βουλή και στην Κυβέρνηση. Μας προβληματίζει το εμφανές έλλειμμα αντανακλαστικών από τους οργανωμένους φορείς του τόπου και η ελαχιστοποίηση της μεταξύ μας συνοχής και συνεργασίας για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία όλων εκείνων που μας στερούν, που μας ενοχλούν, που μας απογοητεύουν, που μας υποτιμούν, εκείνων που πρέπει να διεκδικήσουμε. Θα είναι οδυνηρό, αναπάντεχο και μοιραίο να πορευθούμε και το νέο χρόνο του ποίου αρχίσαμε να μετράμε αντίστροφα τις μέρες,  με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα οποία πορευθήκαμε τον προηγούμενο. Δυστυχώς και ο νέος χρόνος έρχεται φορτωμένος με πολλά ερωτηματικά πολλά από τα οποία σίγουρα θα παραμείνουν αναπάντητα, με πολλές απαιτήσεις για θυσίες και καρτερικότητα, με μεγάλο προβληματισμό για το τι μας επιφυλάσσει το κοντινό και το μακρινό μέλλον. Γιατί ξέρετε, όσα έργα υποδομής κι αν κάνουμε, όσες μελέτες κι αν εκπονηθούν, όσες χρηματοδοτήσεις και αν εξασφαλίσουμε παρά την οικονομική ξηρασία, ως Περιφέρεια και ως Δήμος, η πλάστιγγα πάντα θα γέρνει στα όσα προανέφερα και θα ισορροπήσει μόνο, αν όλοι μαζί κι ο καθένας από το πόστο που υπηρετεί, συμβάλει στην ανάδειξη και στην επίλυσή τους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Με τις ευλογίες και το σημαντικό έργο που επιτελεί η τοπική μας εκκλησία, με το αίσθημα ασφάλειας που μας εμπνέουν και μας παρέχουν όσοι υπηρετούν κάτω από αντίξοες συνθήκες στις υπηρεσίες του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος του νησιού μας, με τη συνέχιση της φιλότιμης προσπάθειας που καταβάλλουν η διοίκηση και οι γιατροί του μοναδικού φορέα Υγείας του νησιού μας, με τη στενή, αγαστή και ουσιαστική συνεργασία των δύο φορέων του πρώτου και του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, των δύο  Δήμων και του Επαρχείου,  με τη συμμετοχή, τη δραστηριοποίηση και την αρωγή των επαγγελματικών,  κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων του τόπου αλλά και της διασποράς, με την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της μεταξύ μας αμφίδρομης σχέσης με τους συμπολίτες μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να δαμάσουμε τα εισαγόμενα η τα εγχώρια προβλήματα, μικρά η μεγάλα και να δώσουμε στα δύο νησιά μας την αίγλη και τη θέση που τους αξίζει, βγάζοντας από πάνω τους τον τίτλο της ξεχασμένης γωνιάς της πατρίδας μας. Ελπίζω να μη μείνουμε στα λόγια, αλλά από σήμερα να ανασκουμπωθούμε, με ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμό, να κάνουμε πράξη τα όσα συνομολογούμε και παραδεχόμαστε. Οι πόρτες του Επαρχείου και της Περιφέρειας, ήταν και θα είναι πάντοτε ανοιχτές όπως ήταν και θα είναι και οι καρδιές μας.

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑ

Σημαντικά ήταν τα θέματα που αναδείχθηκαν και στα οποία δόθηκαν λύσεις κατά την τελευταία επίσκεψη του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στο νησί μας και την παρουσία του στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου.

Συγκεκριμένα:

Δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ την κατασκευή του νέου λιμανιού της Καρπάθου με ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, ενώ όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί ήδη, την εκπόνηση της σχετικής μελέτης με ποσό 210.000 ευρώ.

Δεσμεύτηκε για την χρηματοδότηση της κατασκευής του Δημοτικού Σφαγείου Καρπάθου με ποσό 800.000 ευρώ που ήδη είναι προϋπολογισμένο εφόσον ο Δήμος Καρπάθου, προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες.

Ανακοίνωσε τη δέσμευση ποσού 150.000 ευρώ με προοπτική το ύψος του ποσού να αυξηθεί εάν χρειασθεί, για την ανάπλαση του κτηρίου του Πολιτιστικού Μεγάρου της Ολύμπου.

Τη συνέχιση της συμμετοχής της Περιφέρειας και το 2018 με μεγάλα περίπτερα, σε όλες σχεδόν τις τουριστικές εκθέσεις και τη φιλοξενία δωρεάν σε αυτά των δήμων του Νότιου Αιγαίου.

Έχει ήδη προϋπολογισθεί με απόφαση του ίδιου ποσό 150.000 ευρώ για την κατασκευή και αδειοδότηση Υδατοδρομίου στην Κάρπαθο και στην Κάσο αντίστοιχα.

Ενέκρινε τη διάθεση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ποσό 200.000 ευρώ για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών από το Δήμο Καρπάθου για το κτήριο του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ Πηγαδίων, ενώ το 2016 δόθηκαν 70.000 ευρώ για τη συντήρηση σχολικών κτηρίων στο Δήμο Καρπάθου.

Ενέκρινε το ποσό των 160.000 ευρώ για τον ηλεκτροφωτισμό του δημοτικού γηπέδου Πηγαδίων ενώ είναι γνωστό ότι διατέθηκαν επίσης 150.000 ευρώ και αγοράστηκε ο χλοοτάπητας του γηπέδου.

Είναι προϋπολογισμένο στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας ποσό 60.000 ευρώ για την κατασκευή 150 αναρριχητικών πεδίων σε διάφορες

περιοχές του νησιού που έχουν προσδιορισθεί και ήδη είναι έτοιμη η σχετική μελέτη.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη, θα χρηματοδοτηθεί το έργο κατασκευής ράμπας στο Φοινίκι η μελέτη του οποίου εκπονήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου και η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

Έχει προϋπολογισθεί ποσό 100.000 ευρώ για την τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο 5Χ5 στο Μεσοχώρι.

Έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 η λειτουργία και η στελέχωση του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Καρπάθου το οποίο ήδη λειτουργεί προϋπ. 160.000 ευρώ.

Δεσμεύθηκε για την ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τη χρηματοδότηση του 2ου Κυττάρου του ΧΥΤΑ Καρπάθου.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Με υπογραφή του Περιφερειάρχη όπως είναι γνωστό, εγκρίθηκε το ποσό των έξι περίπου εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου νοσοκομείου Καρπάθου το οποίο θα είναι ολοκληρωμένο στα μέσα του 2018, καθώς επίσης με απόφαση του Περιφερειάρχη θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ισόπεδου κόμβου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που οδηγεί στο νέο νοσοκομείο, προϋπολογισμού περίπου 450.000 ευρώ, τη μελέτη του οποίου εκπόνησε το Τεχνικό Τμήμα του Επαρχείου και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος του Τμήματος τοπογράφος μηχανικός Γιάννης Καρατάσιος.

Η α΄ φάση κατασκευής του φράγματος «Σχοινά» επίσης του σημαντικότερου έργου στο νησί μας το οποίο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το ποσό των εννέα εκατομμυρίων ευρώ, εκτελείται από την «ΕΡΓΟ Α.Ε» και ολοκληρώνεται άμεσα. Την επίβλεψη του έργου έχει το Τεχνικό Τμήμα του Επαρχείου και συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Καρατάσιος. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση της β΄ φάσης και της ολοκλήρωσης του έργου.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ

Η βελτίωση της Επαρχιακής οδού Ολύμπου-Διαφανίου προϋπ. 200.000 ευρώ.

Η αποκατάσταση του τάπητα στη θέση «Σταυρί», πρ. 3.000 ευρώ.

Η μίσθωση μηχανημάτων για την άρση καταπτώσεων και καθαρισμό των κουνετών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Καρπάθου. Προϋπ. 50.000 ευρώ.

Η διάνοιξη μέρους του Επαρχιακού οδικού δικτύου στη θέση «Κακή Σκάλα».

Η α΄φάση βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης του περιφερειακού δρόμου προς Σχολείο Ολύμπου, προϋπ. 110.000 ευρώ.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου Καρπάθου προϋπ. 200.000 ευρώ.

Βελτίωση επαρχιακής οδού Σπόα-Όλυμπος στη θέση «Κακή Σκάλα» προϋπ. 150.000 ευρώ.

Είναι προς έγκριση η μελέτη ανάπλασης του διατηρητέου Κτηρίου του Επαρχείου προϋπ. 150.000 ευρώ.

Η επέκταση τεχνικού στο γεφύρι της «Άδειας» προϋπ. 119.000 ευρώ.

Η β΄φάση βελτίωσης του περιφερειακού δρόμου προς Σχολείο Ολύμπου προϋπ. 117.000 ευρώ.

Η κατασκευή ισόπεδου κόμβου στη θέση «Σταματουλίτσα» προϋπ. 107.000 ευρώ.

Η κατασκευή ισόπεδου οχετού ρέμα «Βρόντη» στη θέση «Μουζάκι» , προϋπ. 234.000 ευρώ.

Η βελτίωση δρόμου «Παραποτάμες προς Δημοτικό Σχολείο Διαφανίου» προϋπ. 120.000 ευρώ.

Σε 15 ημέρες, δημοπρατείται το έργο άρση καταπτώσεων του οδικού δικτύου Καρπάθου-Κάσου του έτους 2018, προϋπ. 60.000 ευρώ., ενώ αναδείχθηκε εργολάβος για την αποκατάσταση τεχνικού αγωγού όμβριων στη θέση «Αρχοντοπήγαδο» της επαρχιακής οδού Σπόα-Όλυμπος προϋπ. 20.000 ευρώ.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗ

Ασφαλτόστρωση λοιπού οδικού δικτύου από Άγιο Θώρο Αρκάσας προς αεροδρόμιο.

Ασφαλτόστρωση δρόμου από οικισμό Αρκάσας προς «Κάτω Γύρους».

Αποκατάσταση οδοστρώματος στη θέση «Λιμενάρι» επαρχιακής οδού Απέρι-Σπόα.

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη διατέθηκαν δύο εκατομμύρια ευρώ για την αγορά έξι υπερσύγχρονων πυροσβεστικών οχημάτων για την ενίσχυση του στόλου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Καρπάθου, τα τρία από τα οποία ήδη παρελήφθησαν.

Τοποθετήθηκαν 600 μέτρα προστατευτικά κιγκλιδώματα  στο οδικό επαρχιακό δίκτυο του νησιού τα 350 από τα οποία στην είσοδο της

Τοπικής κοινότητας Μεσοχωρίου και έγινε αίτημα για το 2018 να διατεθούν τέσσερα χιλιόμετρα κιγκλιδώματα τα οποία θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου του νησιού.

Έγιναν διαγραμμίσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού και έγινε αίτημα για προμήθεια πινακίδων οδοσήμανσης και η αντικατάσταση των φθαρμένων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Δημιουργήσαμε την αίθουσα σεμιναρίων και πολλαπλών χρήσεων και της δώσαμε το όνομα «Μάρκος Μαλλιαράκης» ενώ στην αίθουσα του γραφείου του Επάρχου δόθηκε το όνομα του Παραστάτη Επαρχίας Καρπάθου Χατζηλία Οικονόμου.

Διαμορφώσαμε και εξοπλίσαμε την αίθουσα όπου θα λειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Επαρχείου το Μάρτιο και ήδη έχουν υποβληθεί γύρω στις 160 αιτήσεις από Κάρπαθο και Κάσο που αντιστοιχούν σε 350 περίπου άτομα.

Στείλαμε έγγραφο στους εν ενεργεία και στους συνταξιούχους καθηγητές για τη λειτουργία Κοινωνικού φροντιστηρίου.

Θα ξεκινήσουν σεμινάρια με χρηματοδότηση του ΚΕΚ Γεννηματάς της Περιφέρειας.

Χρηματοδοτήθηκε από την εταιρία «Γαληνός» της Περιφέρειας η κινητή οδοντιατρική μονάδα η οποία επισκέφθηκε την Κάσο.

Θα εκδοθούν άμεσα εκπτωτικές κάρτες σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και ΑΜΕΑ, συμπολίτες μας.

Προτείναμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση να δεχθεί να προσεγγίσει το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος που περνά 25 χιλιόμετρα έξω από το νησί της Κάσου με προορισμό την Κρήτη προκειμένου να λυθεί άπαξ δια παντός το ενεργειακό θέμα της Καρπάθου και της Κάσου. Αφορά τη συμφωνία της ηλεκτρικής σύνδεσης της Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Προτείναμε να συσταθεί μια θέση υπαλλήλου του Επαρχείου στο νησί της Κάσου.

Περισυλλέξαμε και απομακρύναμε από το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και μηχανήματα.

Συμβάλαμε ουσιαστικά στη διατήρηση των δρομολογίων του πλοίου “BLUE STAR” και τον χειμώνα.

Συμβάλαμε ουσιαστικά ώστε να τοποθετηθούν μηχανήματα ανάληψης χρημάτων στην Όλυμπο, στο Λευκό και στην Αρκάσα καθώς επίσης και στα Πηγάδια από τις τράπεζες Πειραιώς και EURONET.

Έγινε αποδεκτό το αίτημά μας ώστε να επισκεφθεί τα δύο νησιά μας κινητή μονάδα ΚΤΕΟ μέσα στο Φεβρουάριο, προκειμένου να περάσουν από έλεγχο όλα τα τροχοφόρα της Καρπάθου και της Κάσου.

Στείλαμε έγγραφο στη νέα διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να ανασυσταθεί στην Κάρπαθο Τμήμα Ερυθρού Σταυρού και Τμήμα Διασωστών.

Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την τροποποίηση του καταστατικού του Ναυτικού Ομίλου Καρπάθου και την επαναλειτουργία του.

Αποστείλαμε έγγραφο σε όλους τους Καρπαθίους και Κασίους συγγραφείς να μας αποστείλουν τα βιβλία τους προκειμένου να λειτουργήσει Βιβλιοθήκη  Καρπαθίων και Κασίων συγγραφέων.

Αποστείλαμε έγγραφο στους ιδιοκτήτες των φαρμακείων και των πρατηρίων καυσίμων για την γνωστοποίηση και την τήρηση των ωραρίων λειτουργίας τους.

Αποστείλαμε έγγραφο στο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Δωδεκανήσου με των αριθμό των εφέδρων αξιωματικών Καρπάθου και Κάσου για τη δημιουργία παραρτήματος στην Κάρπαθο.

Αποστείλαμε έγγραφο στην Περιφερειακή Εφορεία Δωδεκανήσου για την ίδρυση ομάδας Ναυτοπροσκόπων στην Κάρπαθο.

Αποστείλαμε έγγραφο στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου να είναι αργία για τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Καρπάθου την 5η Οκτωβρίου, και τα καταφέραμε.

Ως αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου-Σαρίας εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενεργήσαμε και καταφέραμε με την τροποποίηση του σχετικού νόμου να μην καταργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου ο οποίος στο εξής θα έχει την ευθύνη όλων των περιοχών Νατούρα της Δωδεκανήσου και να παραμείνει η έδρα του στο Διαφάνι.

Αποστείλαμε σε όλα τα παιδιά της Καρπάθου και της Κάσου συγχαρητήρια επιστολή και έπαινο για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

Διανείμαμε πορτοκάλια στους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου σε 2.220 κιλά στην Κάρπαθο και 2.241 κιλά στην Κάσο από το μέτρο «Στήριξης παραγωγών ορισμένων οπωροκηπευτικών» στο οποίο ήταν δικαιούχος ο Δήμος Καρπάθου.

Χρηματοδοτήσαμε Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και των δύο νησιών για τη διοργάνωση τουρνουά και την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και οι χρηματοδοτήσεις και το 2018 θα είναι περισσότερες.

Μετά από αίτημα του προέδρου του Συλλόγου Αιμοδοτών Καρπάθου, θα παραχωρηθεί χώρος στο κτήριο του Επαρχείου για τη στέγαση του Συλλόγου.

Τέλος, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη θα διοργανωθεί φέτος στην Αρκάσα φεστιβάλ γαστρονομίας το οποίο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα που έχει εγκρίνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια της ανακήρυξής της ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης.

Πηγή> Π.Ε. Καρπάθου-Κάσου/Δ.Τ. Αρ. Πρωτ. : 213 

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αγγελίες-Ανακοινώσεις-Δελτία Τύπου- Προσκλήσεις, Ανταποκρίσεις από την Κάρπαθο, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.