Κάσιοι πρόσφυγες το 1824 στη Νάξο

Μετά τη καταστροφή της Κάσου στα τέλη Μαΐου 1824 πολλοί ήταν οι Κάσιοι που κατέφυγαν στην Νάξο για να σωθούν, έτσι διαβάζουμε στον Απ. Βακαλόπουλο ο.π. σσ 60-61 :

‘’ οι πρόσφυγες Κάσιοι στέλνουν αναφορά προς το βουλευτικό και ζητούν α) να τους δοθεί τόπος για να μείνουν β) τα μέσα της ζωής και γ) την απελευθέρωση των αιχμαλωτισθεισών οικογενειών τους , ο δε Παραστάτης τους Αρβανιτόπουλος προτείνει να γίνει σύσταση στους Παρίους και Ναξίους να περιποιηθούν τους πρόσφυγες μέχρις ότου γίνει η κατά της Κρήτης εκστρατεία .

Στις 24 Ιουλίου 1824 το βουλευτικό σε συνεδρίαση του εγκρίνει να γίνει προβούλευμα προς το εκτελεστικό για να διαταχθούν οι νήσοι Νάξος και Πάρος να περιποιούνται τους Κασίους και να επιταχθούν το μοναστήρι της Εκατονταπυλιανής και τα άλλα μοναστήρια των δύο νησιών για τη κάλυψη των εξόδων των προσφύγων . Επίσης οι κάτοικοι των δύο νησιών θα λαμβάνουν ενοίκιο από τους πρόσφυγες εάν μείνουν στις πόλεις τους . Στην ίδια συνεδρίαση αποφασιστικέ να διανεμηθούν πεντακόσια κιλά σίτου στις φτωχές οικογένειες των Κασίων ‘’ .

  1. Στα Ναξιακά δημοσιεύει ο Νίκος Κεφαλληνιάδης :

‘’από μια έρευνα στα Γενικά Αρχεία του κράτους , στους Ναξιακούς νοταριακούς κώδικες και ιδιαίτερα στον κώδικα 129 του Μνήμονα Κόκκου από διάφορα έγραφα , κυρίως διπλώματα πλοίων , κατάφερα να συντάξω τον κατάλογο πλοίων της Νάξου στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια 1832 – 1833 . ‘’ Επίσης ο Νίκος Κεφαλληνιάδης παρατηρεί στην δημοσίευσή τους :

‘’Πλοίαρχοι: από τους 105 πλοιάρχους του καταλόγου έχουμε 23 Κασώτες  .Σχετικά με την υπεροχή των Κασωτών πλοιάρχων (από τους οποίους πολλοί ήταν πριν πειρατές) (υπήρχαν και πολλοί Κασώτες ναυπηγοί στο νησί , στα δύο ναυπηγεία της Χώρας , Αγ. Γεωργίου και Παντάνασσας) σε παλιά ‘’στατιστική εικόνα της Νάξου’’ διαβάζουμε μετά την καταστροφή της Νάξου σύσσωμο το ναυτικό των Κασσίων ελλιμενίστηκε στη Νάξο .  ‘’

βρίκι Τύχη 100 Ν. Νανακούλης Κάσσιος
βρίκι Ηρακλής 90 Βασ. Κανάκης Κάσσιος
γολέτα Αφροδίτη 35 Γ. Μανωλακάκης Κάσσιος
γολέτα Θεμιστοκλής 50 Αντ.Παπά Κανάκης Κάσσιος
γολέτα Κασσιανή 14 1/2 Δ. Γ. Ιωάννου Κάσσιος
γολέτα Αγ.Τριάς 14 Εμμ. Κάσσιος
γολέτα Τερψιχόρη 45 Μιχ.Χατζη Ιωάννου Κάσσιος
γολέτα Καλλιόπη 14 1/2 Ν. Εμμανουήλ Κάσσιος
γολέτα Αγ.Τριάς 75 Ηλ.Μιχ.Μπελιγράρδης Κάσσιος
γολέτα Σωτήρ 30 Φιλ.Γεωργίου Κάσσιος
γολέτα Άρτεμις 14 1/2 Ι.Κ.Παπάς Κάσσιος
λατίνι Κρόνος 5 1/2 Νικ.Ηλ. Κάσσιος
λατίνι Αϊδωνεύς Μαν.Μηνάς Κάσσιος
λατίνι Σαμφών 5 1/2 Ι. Εμμανουήλ Κάσσιος
λατίνι Ηρακλής 3 Ιω. Βάρος Κάσσιος
λατίνι Ευαγγλίστρια Μαν. Καμίνος Κάσσιος
λατίνι Χαριτωμένη 8 Ηλ. Μηνάς Κάσσιος
λατίνι Κρόνος 5 1/2 Νικ.Ηλία Κάσσιος
λατίνι Αγ.Νικόλαος 8 Κώστας Βελούδιος Κάσσιος
μαλτέζα Αφροδίτη 4 Ηλ. Κόκκινος Κάσσιος
σακολέβα Αγ.Δημήτριος 18 Δ. Καλλέργης Κάσσιος
τζερνίκι Αγ.Νικόλαος 4 Ηλ. Αφεντόπουλος Κάσσιος

Επιμέλεια >ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ email: giorgos.manolas@yahoo.gr

https://orinosaxotis.blogspot.gr/2016/06/1824.html

 

About mkskoulios

Editor, researcher, writer
This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Ιστορικά - Λαογραφικά Θέματα, Οι συνεργάτες μας, Πρόλογος, Σύντομες Ειδήσεις. Bookmark the permalink.